BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect Of Internal Locus Of Control, Leader-Member Exchange Quality and Affective Commitment on Turnover Intentions: A Study Among Public Officer

Yıl 2016, Sayı: 25, 35 - 51, 01.09.2016

Öz

This study aims to investigate the effect of internal locus of control, leader member exchange quality and affective commitment on turnover intention. Totally 200 public employees from various public institutions and a public university in Istanbul participated in the research. Survey method is used to gather data. The findings demonstrate that internal locus of control has a positive and affective commitment has a negative effect on turnover intention. Leader memeber exchange quality wasn't found to be statistically relevant to turnover intention. These results encourage us to believe that individual characteristics and attitudes have more meaningful effects than environmental elements in regards of turnover intention.

Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 2016, Sayı: 25, 35 - 51, 01.09.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı kontrol odağı, lider-üye etkileşimi ve örgüte duygusal bağlılığın işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma çeşitli kademelerden 200 devlet memurunun katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda iç kontrol odağının işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif yönde, örgüte bağlılığın ise negatif yönde katkı sağladığı görülmüştür. Bu bulgu çalışanların iç kontrol odakları arttıkça ve duygusal bağlılıkları azaldıkça işten ayrılma niyetlerinin de arttığı anlamına gelmektedir. Araştırmada ele alınan bir diğer değişken olan lider-üye etkileşimi ile işten ayrılma niyeti arasında ise istatsitki olarak anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Araştırmanın bulguları çalışanların işten ayrılma niyeti üzerinde yönetici gibi dışsal unsurlardan ziyade bireysel özellik ve tutumların daha anlamlı katkılar sağlayabileceğini şeklinde yorumlanabilir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA55UA44HE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Dilek Ayan

Gül Eser Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Ayan, D., & Eser, G. (2016). Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(25), 35-51.
AMA Ayan D, Eser G. Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. PAUSBED. Eylül 2016;(25):35-51.
Chicago Ayan, Dilek, ve Gül Eser. “Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri Ile Etkileşimleri Ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 25 (Eylül 2016): 35-51.
EndNote Ayan D, Eser G (01 Eylül 2016) Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 35–51.
IEEE D. Ayan ve G. Eser, “Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma”, PAUSBED, sy. 25, ss. 35–51, Eylül 2016.
ISNAD Ayan, Dilek - Eser, Gül. “Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri Ile Etkileşimleri Ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 (Eylül 2016), 35-51.
JAMA Ayan D, Eser G. Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. PAUSBED. 2016;:35–51.
MLA Ayan, Dilek ve Gül Eser. “Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri Ile Etkileşimleri Ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 25, 2016, ss. 35-51.
Vancouver Ayan D, Eser G. Çalışanların İç Kontrol Odakları, Liderleri ile Etkileşimleri ve Örgüte Duygusal Bağlılıklarının İşten Ayrılma Niyeti Etkisi: Kamu Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. PAUSBED. 2016(25):35-51.