BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi

Yıl 2016, Sayı: Ek1 - Yıl: 2016 Sayı: Ek1, 1 - 20, 01.12.2016

Öz

Bu çalışmada petrol, kömür ve doğal gaz talebinin gelir ve fiyat esnekliklerinin tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Johansen ve Juselius (1990) eşbütünleşme yönteminden elde edilen bulgulara göre tüm enerji türleri, fiyatları ve gelir düzeyi arasında uzun dönemli bir ilişki söz konusudur. Eşbütünleşme testi sonuçları uzun dönemde doğal gaz talebinin hem fiyata, hem de gelire göre esnek olmadığını göstermektedir. Petrol talebi ise fiyata göre esnek değildir. Sanayi düzeyinde gelire karşı esnek değilken toplam düzeyde gelire göre esnek bulunmuştur. Kömür talebi petrolde olduğu gibi fiyata esnek değildir ancak toplam ve sanayi düzeyindeki kömür talebi gelire esnek bulunmuştur. Eşbütünleşik VAR modeli üzerinden yapılan etki-tepki ve varyans ayrıştırma analizleri eşbütünleşme testleri sonuçlarını desteklemektedir.

Estimation of price and income elasticities of demand for oil, coal and natural gas in Turkey

Yıl 2016, Sayı: Ek1 - Yıl: 2016 Sayı: Ek1, 1 - 20, 01.12.2016

Öz

This study aims to estimate income and price elasticities of demand for oil, coal and natural gas in Turkey over the 1960-2012 period. The evidences obtained from Johansen and Juselius (1990) test indicate the existence of a long-run relationship among all energy types, their prices and income. Cointegration tests show that natural gas consumption is inelastic with respect to both price and income in the long-run. Oil demand is found to be elastic with respect to income at the aggregate level but inelastic with respect to prices at the aggregate and industrial level. Coal demand is also inelastic with respect to price, but elastic with respect to income. The impulse response and forecast error decomposition analyses based on cointegrated VAR model corroborate the results of cointegration tests.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23SJ94MR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdurrahman Nazif Çatık Bu kişi benim

Ertuğrul Deliktaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: Ek1 - Yıl: 2016 Sayı: Ek1

Kaynak Göster

APA Çatık, A. N., & Deliktaş, E. (2016). Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(Ek1), 1-20.
AMA Çatık AN, Deliktaş E. Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi. PAUSBED. Aralık 2016;(Ek1):1-20.
Chicago Çatık, Abdurrahman Nazif, ve Ertuğrul Deliktaş. “Türkiye’de Petrol, kömür Ve doğal Gaz Talebinin Fiyat Ve Gelir Esnekliklerinin Tahmin Edilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. Ek1 (Aralık 2016): 1-20.
EndNote Çatık AN, Deliktaş E (01 Aralık 2016) Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Ek1 1–20.
IEEE A. N. Çatık ve E. Deliktaş, “Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi”, PAUSBED, sy. Ek1, ss. 1–20, Aralık 2016.
ISNAD Çatık, Abdurrahman Nazif - Deliktaş, Ertuğrul. “Türkiye’de Petrol, kömür Ve doğal Gaz Talebinin Fiyat Ve Gelir Esnekliklerinin Tahmin Edilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Ek1 (Aralık 2016), 1-20.
JAMA Çatık AN, Deliktaş E. Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi. PAUSBED. 2016;:1–20.
MLA Çatık, Abdurrahman Nazif ve Ertuğrul Deliktaş. “Türkiye’de Petrol, kömür Ve doğal Gaz Talebinin Fiyat Ve Gelir Esnekliklerinin Tahmin Edilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. Ek1, 2016, ss. 1-20.
Vancouver Çatık AN, Deliktaş E. Türkiye’de petrol, kömür ve doğal gaz talebinin fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmin edilmesi. PAUSBED. 2016(Ek1):1-20.