Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Etkili Terapist Özellikleri İçin Farkındalık Eğitim ve Uygulamaları: Bir Meta-Sentez Çalışması

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 4, 337 - 353, 31.12.2016
https://doi.org/10.18863/pgy.253439

Öz

Bu çalışmanın birincil amacı farkındalık temelli eğitim ve uygulamaların ruh sağlığı alanında eğitim alan ya da çalışan bireyler tarafından nasıl deneyimleniyor olduğunu anlamaya çalışmaktır. Buna paralel olarak söz konusu eğitim ve uygulamaların etkili bir ruh sağlığı hizmeti sağlamak adına ne gibi faydalar sağlayabileceğine dair fikir edinmek de çalışmanın amaçları arasındadır. Ruh sağlığı alanında eğitim alan ya da bu alanda çalışanların farkındalık uygulamaları ve farkındalık eğitimini incelemeye yönelik olarak yürütülmüş 12 niteliksel araştırma meta-senteze dâhil edilmiştir. Meta-sentez sonucunda ortaya çıkan ana temalar, genel fayda, kuramsal ve kavramsal değişimler, kişilik özelliklerinde değişme-terapist kimliği, yeni beceriler-terapistlik biçiminde sıralanmıştır. Bu ana temalar içerisinde empati, merhamet, ilişki kurma becerisinde artış, kabul, seans içeriğiyle başa çıkabilme, odaklanma gibi kategoriler öne çıkmıştır. Sonuç olarak farkındalık odaklı eğitim ve uygulamaların ruh sağlığı alanında çalışanların hem kişisel hem de mesleki yaşamlarına olumlu katkılar sunduğu görülmüştür.

Mindfulness Training and Practice for Effective Therapist Characteristics: A Meta-Synthesis Study

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 4, 337 - 353, 31.12.2016
https://doi.org/10.18863/pgy.253439

Öz

The aim of this study was to conduct a meta-synthesis about mental health workers’ and/or students’ experiences on mindfulness focused training and education. While doing that the aforementioned trainings’ and practices’ advantageous on providing an effective mental health service were also examined. A total of 12 qualitative studies which were focused on mental health workers’ mindfulness training and practice were included to meta-synthesis. Main themes obtained from the meta-synthesis were, general benefit, theoretical and conceptual changes, changes in personality-therapist identity, new skills-therapist. Empathy, compassion, increase in relationship skills, acceptance, handling better with session content and focusing were the categories those came to forefront among others. As a conclusion, mindfulness focused trainings and practices contribute to personal and professional life of the mental health workers. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Derleme
Yazarlar

İ. Volkan Gülüm

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Kabul Tarihi 31 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 4

Kaynak Göster

AMA Gülüm İV. Etkili Terapist Özellikleri İçin Farkındalık Eğitim ve Uygulamaları: Bir Meta-Sentez Çalışması. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. Aralık 2016;8(4):337-353. doi:10.18863/pgy.253439

Creative Commons Lisansı
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.