Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 3, 663 - 667, 01.09.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.389605

Öz

Bu çalışmada vidalı basınçlı
transfer sistemine sahip çift nozullu kartezyen tipi üç boyutlu gıda yazıcısı
tasarımı ve prototipi yapılmıştır. Çift nozullu ekstrüder sisteminde hazne
olarak şırınga kullanılmış, malzeme iletimi için motorun dişli çark sistemini
tahrik ederek şırınga pistonunu itmesini sağlayan özel bir ekstrüder tasarımı
ve prototipi yapılmıştır.  Üç boyutlu
yazıcı boyutları X ekseni için 500mm, Y ekseni için 430mm, Z ekseni için 450mm’
dir. Baskı boyutları X ekseni için 200mm, Y ekseni için 200mm, Z ekseni için
100mm’ dir. Kontrol kartı olarak Arduino kullanılmıştır. Çift nozullu ekstrüder
sistemi için yazılımda gerekli değişiklikler ve 3B yazıcı için gerekli
kalibrasyon değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan çalışmada genel amaç; yerli ve
yabancı literatürde henüz çok fazla çalışılmamış olan 3B Gıda yazıcı sektörüne,
bu çalışmayı kazandırmak ve kullanıma sokmaktır. Çift ekstrüderli bu sistem
ile, iki farklı malzemeyle gıda üretimi yapılabilecek, çikolata, pasta süsleme
malzemeleri, kurabiye hamurları, meyve aromalı jel malzemeler ve fütüristik
gıdalar denenebilecektir. 

Kaynakça

  • [1] Lipton, J. I., Cutler, M., Nigl, F., Cohen, D. and Lipson, H. “Additive manufacturing for the food industry”, Trends in Food Science & Technology, 43(1): 114-123 (2015).
  • [2] Kouzani, A. Z., Adams, S., Whyte, D. J., Oliver, R., Hemsley, B., Palmer, S., & Balandin, S., “3D Printing of Food for People with Swallowing Difficulties”, KnE Engineering, 2(2): 23-29, (2017).
  • [3] Antlej, K., Leen, R., & Russo, A. 3D Food Printing in Museum Makerspaces: Creative Reinterpretation of Heritage, KnE Engineering, 2(2), 1-7, (2017).
  • [4] www.thingiverse.com/thing28018 “Claystruder”, (2017).
  • [5] www.printrbot.com/shop/paste-extruder-beta/“Paste Extruder”, (2017).
  • [6] www.store.zmorph3d.com/produkt/thick-paste-extruder/ “Thick Paste Extruder”, (2017).
  • [7] İnternet: Zmorph, “Cake and Chocolate Extruder” http:// sandbox.zmorph3d.com/ cake-and-chocolate-extruder/ (2017).
  • [8] Kaya, G. ve Çetinkaya, K., “Vidali Basinçli Transfer Sistemine Sahip Çift Nozullu Kartezyen Tipi Üç Boyutlu Gida Yazicisi Tasarimi Ve Prototipi”, Yüksek Lisans Tezi, (2017).

Analysing of Food Printing Parameters of Cartesian Type 3D Printers With Screw Transfer System

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 3, 663 - 667, 01.09.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.389605

Öz

In this study, a
design and prototype of a two-nozzle Cartesian type three-dimensional food
printer with screwed pressure transfer system was made. In the double nozzle
extruder system, a syringe was used as a syringe and a special extruder design
and prototype was made to drive the gear wheel system of the motor for material
conveyance and to push the piston of the syringe. The dimensions of the
three-dimensional printer are 500mm for X-axis, 430mm for Y-axis and 450mm for
Z-axis. The print dimensions are 200mm for X axis, 200mm for Y axis and 100mm
for Z axis. Arduino was used as a control card. For double nozzle extruder
system, necessary changes in software and necessary calibration changes for 3D
printer were made. The general aim in this study is; the 3D food printer
sector, which has not been studied so much in domestic and foreign literature,
is to gain and utilize this work. With this system with double extruder, food
can be produced with two different materials, chocolate, cake decorating
materials, cookie doughs, fruit flavored gel materials and futuristic
foods.

Kaynakça

  • [1] Lipton, J. I., Cutler, M., Nigl, F., Cohen, D. and Lipson, H. “Additive manufacturing for the food industry”, Trends in Food Science & Technology, 43(1): 114-123 (2015).
  • [2] Kouzani, A. Z., Adams, S., Whyte, D. J., Oliver, R., Hemsley, B., Palmer, S., & Balandin, S., “3D Printing of Food for People with Swallowing Difficulties”, KnE Engineering, 2(2): 23-29, (2017).
  • [3] Antlej, K., Leen, R., & Russo, A. 3D Food Printing in Museum Makerspaces: Creative Reinterpretation of Heritage, KnE Engineering, 2(2), 1-7, (2017).
  • [4] www.thingiverse.com/thing28018 “Claystruder”, (2017).
  • [5] www.printrbot.com/shop/paste-extruder-beta/“Paste Extruder”, (2017).
  • [6] www.store.zmorph3d.com/produkt/thick-paste-extruder/ “Thick Paste Extruder”, (2017).
  • [7] İnternet: Zmorph, “Cake and Chocolate Extruder” http:// sandbox.zmorph3d.com/ cake-and-chocolate-extruder/ (2017).
  • [8] Kaya, G. ve Çetinkaya, K., “Vidali Basinçli Transfer Sistemine Sahip Çift Nozullu Kartezyen Tipi Üç Boyutlu Gida Yazicisi Tasarimi Ve Prototipi”, Yüksek Lisans Tezi, (2017).
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülce Kaya Bu kişi benim

Kerim Çetinkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 2 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kaya, G., & Çetinkaya, K. (2018). Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi. Politeknik Dergisi, 21(3), 663-667. https://doi.org/10.2339/politeknik.389605
AMA Kaya G, Çetinkaya K. Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi. Politeknik Dergisi. Eylül 2018;21(3):663-667. doi:10.2339/politeknik.389605
Chicago Kaya, Gülce, ve Kerim Çetinkaya. “Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi”. Politeknik Dergisi 21, sy. 3 (Eylül 2018): 663-67. https://doi.org/10.2339/politeknik.389605.
EndNote Kaya G, Çetinkaya K (01 Eylül 2018) Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi. Politeknik Dergisi 21 3 663–667.
IEEE G. Kaya ve K. Çetinkaya, “Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi”, Politeknik Dergisi, c. 21, sy. 3, ss. 663–667, 2018, doi: 10.2339/politeknik.389605.
ISNAD Kaya, Gülce - Çetinkaya, Kerim. “Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi”. Politeknik Dergisi 21/3 (Eylül 2018), 663-667. https://doi.org/10.2339/politeknik.389605.
JAMA Kaya G, Çetinkaya K. Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi. Politeknik Dergisi. 2018;21:663–667.
MLA Kaya, Gülce ve Kerim Çetinkaya. “Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi”. Politeknik Dergisi, c. 21, sy. 3, 2018, ss. 663-7, doi:10.2339/politeknik.389605.
Vancouver Kaya G, Çetinkaya K. Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi. Politeknik Dergisi. 2018;21(3):663-7.
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.