BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa Birliği’nin Balkan Ülkeleri Vergi Sistemleri Üzerindeki Rolünün Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 4, - , 22.12.2015

Öz

Balkan ülkeleri bulundukları coğrafya itibariyle ekonomik, sosyal, kültürel, mali ve hukuki olarak birbirleriyle işbirliğini geliştirme ve bunu sürdürme çalışmalarıyla ulusal ve bölgesel avantajlar sağlayacak bir konuma sahiptirler.  Bu avantajların sağlanmasındaki önemli araçlardan birisi de ülkelerin vergi sistemlerinin birbiriyle uyum göstermesidir. Vergi sistemlerinin ve vergi sistemlerindeki uyumun sadece ulusal ekonomilerin güçlenmesinde bir araç olmadığı bununla birlikte bölgedeki ülke ekonomilerinde de kayıtdışılığın önlenmesinin sağlanmasında kullanılacak önemli bir araç olduğu düşünülmektedir.

Balkan Ülkeleri boyutuyla bölge kapsamındaki devletlerin vergi sistemlerine ve sistemlerinin birbirine uyumlu hale getirilmesine ilişkin olarak hazırlanan bu çalışma çerçevesinde bölgede yer alan devletlerin vergi sistemleri kısaca gözden geçirilerek özellikle ekonomik faaliyetlerin canlanmasına yönelik katkı sağlayan gelir ve harcamalar üzerinden alınan vergilerin durumu incelenecektir. Coğrafyada bulunan ülkelerin genel olarak AB üyesi olduğu dikkate alınarak vergi sistemlerinin uyumu daha çok AB mevzuatı kapsamında değerlendirilecektir. AB’nin temel direktifleri ve Adalet Divanı kararları göz önünde bulundurularak bölgesel bir işbirliğinin oluşturulması konusunda ülkelerin sistem gereklilikleri hukuki ve mali yönleriyle ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serpil Ağcakaya

Onur Eroğlu

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ağcakaya, S., & Eroğlu, O. (2015). Avrupa Birliği’nin Balkan Ülkeleri Vergi Sistemleri Üzerindeki Rolünün Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4).