BibTex RIS Kaynak Göster

Ulus İnşa Stratejileri Bağlamında Avrupa Milli Marşlarının Sosyo-Politik Mukayesesi

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 3, - , 11.09.2015

Öz

Bir ulusun inşası için kullanılan genel geçer parametreler ve stratejiler mevcuttur. Tarihsel gelişim seyrine bakıldığında önce ulus-devletin kurulduğunu, bu devletin kendi ideolojik öncelikleri bağlamında bir vatandaş/ulusal yarattığını ve bu süreci bir ulusalcı ideolojinin takip ettiğini görürüz. Ordu, para, örgün eğitim, anayasa, vergi, kurtuluş günü, ortak tarih ve ulusalcı bir ideoloji kullanılan en önemli parametrelerdir.  Ancak belki milli hisleri ve bu hislerin kaynaklarını öğrenmek açısından en önemli parametre marşlardır. Öyle ki marşın ulus inşasındaki tesirini bilen Avrupa Birliği, Beethoven’in 9. Senfonisinin Ode to Joy kısmını marş olarak kabul etmiştir. Bu bağlamda, bu makale ulusal inşa süreçlerinden hareketle farklı Avrupa uluslarına ait marşları güfteleri üzerinden mukayese etmek ve marşları oluşturan sosyo-politik dinamiklere dikkat çekmek arayışındadır.

Anahtar Kelimeler: Ulus-inşa Stratejileri, Ulusal Marşlar, Ulusal Kimlik, Ulusal Sadakat, Vatandaşlık.

Jel Kodları: F51, F54, F55

ABSTRACT

Some specific strategies and parameters are essential in order to construct a nation. It is easily witnessed that the establishment of a nation-state depends upon the creation of a national or a citizen which is loyal to national feelings in line with a constructed national ideology throughout the history. Collecting army, printing money, shaping a national education, writing a commonly shared history making a constitution, levying tax, forging an independence day, creating a nationalist ideology and revitalizing a kind of nationalism are some of these aforementioned parameters referred during the nation-building process. As a matter of fact, the most important instrument in building a nation and demonstrating the national feelings and loyalties is anthems.  Moreover, even the European Union comprehended the importance of the anthems in cementing the societies under the national categories and adopted the Odds to Joy part of Beethoven’s 9th symphony as the anthem of the Union.  In this context, this article aims to compare and contrast the European anthems over their words and remarks and display the socio-political dynamics referred in composing the anthems.

Key Words: Nation-building Strategies, National Anthems, National Identity, National Loyalt, Citizenship.

Jel Codes: F51, F54, F55

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüsamettin İnaç

Murat Yaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İnaç, H., & Yaman, M. (2015). Ulus İnşa Stratejileri Bağlamında Avrupa Milli Marşlarının Sosyo-Politik Mukayesesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(3).