BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa Birliği’nde Yüksek Nitelikli İşgücü İhtiyacı Ve Mavi Kart Planının Avrupa Birliği’nin Rekabet Gücüne Etkisi

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 3, - , 11.09.2015

Öz

Rekabet gücü ve iktisadi büyümeye katkısı nedeniyle yüksek nitelikli işgücünün göçü stratejik bir önem kazanmıştır. Rekabetçi üstünlük ve büyüme odaklı ekonomiler bu nedenle yüksek nitelikli işgücünü çekme yarışına girmişler ve getirdikleri çeşitli düzenlemeler ile bu işgücünün istihdam edilmesini kolaylaştırıcı uygulamalar başlatmışlardır. Avrupa Birliği için de 2000’li yıllar itibariyle yüksek nitelikli işgücü göçünün düzenlenmesi, göç politikalarının önemli bir hedefi haline gelmiş ve 2009’da Mavi Kart Planı kabul edilerek, yürürlüğe konmuştur. Bu çalışmada, son üç yıldır Avrupa Birliği çapında hayata geçirilen Mavi Kart planının uygulamadaki başarısı, yüksek nitelikli işgücünü çekme potansiyeli, rekabet gücünü arttırma ve büyümeyi hızlandırma gibi AB’nin çeşitli beklentilerini ne ölçüde karşılayabileceği incelenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Mavi Kart, Yüksek Nitelikli İşgücü, Rekabet, Büyüme

Jel Kodları: J08, J60, K37, J40.

ABSTRACT

To attract highly qualified migrants is strategically important for the economies due to the significant contribution by this type of labour into global competitive power and economic growth. Therefore the growth oriented economies aiming competitive advantage compete for the highly qualified labour and implement special programs to facilitate the employment of these migrants. For the European Union, since the beginning of 2000s, regulation of highly qualified labour immigration has also become an important objective of its migration policies. Accordingly, the Blue Card plan has been adopted in 2009 and has been EU-wide implemented for last 3 years. This article examines and evaluates the success of Blue card plan so far in practice, its capability to attract the highly qualified migrants, its capacity to respond the expectations of the EU such as increasing the competitiveness and expediting the growth.

Key Words: European Union, Blue Card, Highly Qualified Labour, Competition, Growth

Jel Codes: J08, J60, K37, J40.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Deniz Dilara Dereli

Melike Akkaraca Köse

Yayımlanma Tarihi 11 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Dereli, D. D., & Akkaraca Köse, M. (2015). Avrupa Birliği’nde Yüksek Nitelikli İşgücü İhtiyacı Ve Mavi Kart Planının Avrupa Birliği’nin Rekabet Gücüne Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(3).