BibTex RIS Kaynak Göster

An Investigation Of The Moderating Effect Of Work Exhaustion On The Relationship Between Perceived Servant Leadership And Organizational Commitment

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 3, - , 11.09.2015

Öz

The aim of this study is to understand servant leadership’s relationship with organizational commitment and to evaluate the moderating role of work exhaustion throughout a research in Turkish cultural context. The study assumed that work exhaustion would deteriorate the positive effect of servant leadership on organizational commitment and would moderate the relationship between perceived servant leadership and organizational commitment. A questionnaire involving the servant leadership scale by Vidaver-Cohen, Reed and Colwell (2010), organizational commitment scale by Meyer, Allen and Smith (1993) and work exhaustion scale by Moore (2000) were applied to a sample of respondents working in institutions from banking, insurance, and education sectors and those who report to one supervisor/manager in their institution. Results indicated that a positive relationship exists between perceived servant leadership and organizational commitment and perception of work exhaustion moderates that relationship. The higher the perception of work exhaustion weakens the relationship between perceived servant leadership and organizational commitment. Small sample size and drawbacks of self-report technique are the limitations of this study.

Key Words: Servant Leadership, Work Exhaustion, Organizational Commitment.

Jel Codes: M10, M19           

ÖZET

Bu çalışmanın amacı algılanan hizmetkâr liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması ve işe yönelik tükenmenin bu ilişkideki düzenleyici etkisinin Türk kültürel yapısında değerlendirilmesidir. Bu çalışma, işe yönelik tükenmenin, hizmetkâr liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki olumlu etkisini azaltacağı ve bu ilişkide düzenleyici değişken rolünün olacağı varsayımları üzerine kurulmuştur. Çalışmada Vidaver-Cohen, Reed and Colwell ‘in (2010) hizmetkâr liderlik ölçeği,  Meyer, Allen and Smith’in (1993) örgütsel bağlılık ölçeği ve Moore’un (2000) işe yönelik tükenme ölçeğini içeren bir anket banka, sigorta ve eğitim sektörlerinde çalışanlardan oluşan bir örnekleme uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, algılanan hizmetkar liderlik ve örgütsel bağlılık arasında olumlu bir ilişki bulunduğunu ve işe yönelik tükenmenin bu ilişkide düzenleyici etkisinin olduğunu göstermiştir. İşe yönelik tükenme arttıkça algılanan hizmetkar liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki zayıflamaktadır. Bu çalışmanın kısıtlayıcı noktaları, dar bir örnekleme sahip olması ve öz değerlendirme tekniği ile uygulanmış olmasıdır.

Anahtar Kelimeler: Hizmetkar Liderlik, İşe Yönelik Tükenmişlik, Örgütsel Bağlılık

Jel Kodları: M10, M19

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seçil Bal Taştan

Yaprak Kalafatoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bal Taştan, S., & Kalafatoğlu, Y. (2015). An Investigation Of The Moderating Effect Of Work Exhaustion On The Relationship Between Perceived Servant Leadership And Organizational Commitment. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(3).