BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE DIŞ TİCARET İHRACAT HACMİNİN PROJEKSİYONU: HOLT-WINTERS VE BOX-JENKINS MODELLERİNİN BİR KIYASLAMASI

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Dış ticarette atılan birçok adım etkisini çoğu zaman orta ve uzun vadede gösterir. Bu nedenle ileriye dönük planlar için atılacak her adım şimdiden dikkatle belirlenmelidir. Belirsizliklerle dolu bu sürecin merkezinde ise geleceği doğru bir biçimde tahmin etmek yatar. Bir girişimcinin iflası veya bir işletmenin kapanması, toplumda yalnız bir bireyin zararı değil, aynı zamanda milli ekonominin de bir kaybıdır. Bu nedenle güvenilir bir tahmin planlama sürecinin doğruluğu için zorunludur. Bu kapsamda, çalışmada, dış ticaret hacminin ülkelerin geleceğine yön veren ekonomik bir gösterge olması nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu’ndan edinilen ihracat verisi ile ileriye dönük Türkiye ihracat hacmi Holt-Winters ve Box-Jenkins teknikleri kullanılarak tahmin edilmiş ve teknikler sundukları sonuçlar açısından birçok değerlendirme kriteri altında karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Box-Jenkins, Holt-Winters

Jel Kodları: C22, O11

ABSTRACT

Several steps taken in foreign trade mostly show their effect in the medium and long term. Therefore, every step taken for forward planning should be carefully determined. In the center of this process which is full of uncertainties, the concept of forecasting the future accurately lies. An entrepreneur’s bankruptcy or an enterprise’s closure is not only a loss of an individual in society but also a loss for the national economy. That is why a reliable forecast is a necessity for the accuracy of the planning process. In this context, as export volume is an economic indicator that shapes the countries’ future, Turkey’s future export volume is forecasted using the Holt-Winters and Box-Jenkins technics with the export data taken from Turkey Statistical Agency and the technics are compared under several evaluation criterions based on the proposed results.

Keywords: International Trade, Box-Jenkins, Holt-Winters

Jel Codes: C22, O11

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tolga Temuçin

İzzettin Temiz

Yayımlanma Tarihi 5 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Temuçin, T., & Temiz, İ. (2016). TÜRKİYE DIŞ TİCARET İHRACAT HACMİNİN PROJEKSİYONU: HOLT-WINTERS VE BOX-JENKINS MODELLERİNİN BİR KIYASLAMASI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3).