BibTex RIS Kaynak Göster

FROM GLOBAL FINANCIAL CRISIS TO SOVEREIGN DEBT CRISIS IN THE EURO AREA: REAL CAUSES

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Global Financial Crisis (GFC) made a lasting impact on the World Economy. But in Europe, the impact was more challenging: GFC paved the way to a Sovereign Debt Crisis (SDC) that put the monetary integration under risk. However, the GFC was only a triggering factor, the problems of the Euro Area laid back at the start of monetary integration. The aim of this study, is to analyze the real causes of the SDC in order to offer right solutions for the crisis and to avoid recurrence. In this framework, analyzes in this paper reveal that, the Euro Area members are structurally different. One size fits all monetary policy in the context of monetary union, leads to a diverging competitiveness trends and concluded with huge imbalances. Any triggering factor could surface these imbalances and started a full-fledged financial crisis. Thus, in order to provide survival of the Euro, member countries should do structural reforms to converge on this ground.

Keywords: Global Financial Crisis, Sovereign Debt Crisis, Current Account Imbalances

Jel Codes: F45, F16, G01, F32

ÖZET

Küresel Finans Krizi (KFK), Dünya ekonomisinde derin etkiler bırakmıştır. Ancak Avrupa’daki etkileri daha sarsıcı olmuştur: KFK Avrupa parasal entegrasyonunu tehlikeye sokan Borç Krizine kapı aralamıştır. Fakat KFK sadece bir tetikleyicidir. Euro Bölgesinde problemler parasal entegrasyonun başlangıcında da vardır. Bu çalışmanın amacı Borç Krizi’nin gerçek sebeplerini ortaya koyarak doğru çözümler önermek ve bu sayede yeniden bir kriz oluşmasının önüne geçmektir. Bu çalışmadaki analizler Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin yapısal olarak birbirlerinden farklı olduğunu ve tek para politikası altında bu farklılıkların rekabet avantajlarında farklılıkla sonuçlandığını göstermiştir. Bu rekabet avantajı farklılıkları ciddi dengesizlikler olarak kendini göstermiştir. Tetikleyici bir faktör ise bu dengesizlikleri su yüzüne çıkararak finansal krizin oluşmasına yol açmıştır. Bu nedenle Euro’nun devamını sağlamak adına üye ülkeler yapısal reformlar yapmalı ve bu alanda yakınsamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Küresel Finans Krizi, Borç Krizi, Cari Hesap Dengesizliği

Jel Kodları: F45, F16, G01, F32

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Derya Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, D. (2016). FROM GLOBAL FINANCIAL CRISIS TO SOVEREIGN DEBT CRISIS IN THE EURO AREA: REAL CAUSES. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3).