BibTex RIS Kaynak Göster

Application of Potassium in Biochemical Properties of Bread Wheat

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 46 - 60, 01.09.2016

Öz

The aim of this study was to determine the effect of potassium iodide (KI) application
(0,01%) to mimic drought stress on bread wheat genotypes (cv. Nacibey and cv. Sönmez) grown in
well conditions. Analyses of minerals, amino and organic acids revealed that KI application well
created drought stress in bread wheat genotypes. Cv.Nacibey showed more drought resistance ability
than cv. Sönmez for minerals, amino and organic acids. Changes in minerals, amino and organic acids
are determined as well indicators to plants induced drought conditions. Besides, KI application could
also be successfully used to determine performance of bread wheat genotypes for drought conditions.

Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 46 - 60, 01.09.2016

Öz

Bu çalışma ile normal koşullar altında yetiştirilen buğdaya uygulanan potasyum iyodürün bitkinin mineral, amino asit ve organic asit yapısında meydana getirdiği değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. KI uygulamasının ekmeklik buğdayda çok iyi bir kuraklık stresi oluşturduğu gerek mineraller ve gerekse amino ve orkanik asitlerdeki meydana gelen değişimlerden ortaya konmuştur. Bu çalışmada iki farklı ekmeklik buğday çeşidi (Nacibey ve Sönmez) kullanılmış ve tek doz halinde (%0,1) potasyum iyodür uygulanmıştır. Ekmeklik buğday çeşitlerinde Nacibey ekmeklik buğday çeşidi Sönmez ekmeklik buğday çeşidine göre mineral, amino asit ve organik asit değişimi yönünden daha yüksek değerler segilenmiştir. Bitkierdeki mineral madde, amino asit ve organik asit değişimi stres şartlarına maruz kalan bitkilerde bitkinin performansının ölçülmesinde çok iyi bir belirteçtir. KI uygulaması ile buğday çeşitlerinin strese masuz kalmadan normal gelişme koşullarında kurağa töleranslarının belirlenmesi ve kurağa dayanıklı bitkilerin tespiti mümkün olabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA96BT79TZ
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Murat Olgun Bu kişi benim

Zekiye Budak Başçiftçi Bu kişi benim

N. Gözde Ayter Bu kişi benim

Metin Turan Bu kişi benim

Doğan Aydın Bu kişi benim

Zafer Şaban Bu kişi benim

Ali Cevat Sönmez

Onur Koyuncu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Olgun, M., Budak Başçiftçi, Z., Ayter, N. G., Turan, M., vd. (2016). Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 46-60.