BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Leonardite and Mycorrhiza on Plant Growth and Mineral Nutrition in Pepper Plant

Yıl 2014, Cilt: 9 Sayı: 2, 42 - 48, 01.09.2014

Öz

This study aimed to investigate effects of leonardite and mycorrhiza on pepper growth and
mineral concentration. Therefore, 0, 1 and 2 g pot-1 mycorrhiza and 0, 5, 10, 20 g pot-1 leonardite
levels were applied into pots with 2 kg soil. Pepper plants dry weights and nutrient concentrations (N,
P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu ve Mn) were determined in greenhouse conditions. Leonardite application
increased plant growth when compared to the control plants. Mycorrhiza application did not effect on
plant growth; however, it increased some of the plant nutrients. According to the study, when
leonardite and mycorrhiza applied plants were compared, the highest level (2 g pot-1) of mycorrhiza
aplication and the highest level (20 g pot-1) of leonardite applied plants had more N, P, Ca and Zn
concentrations.

Leonardit ve Mikorizanın Biber Bitkisinin Gelişimi ve Besin Elementi Konsantrasyonu Üzerine Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 9 Sayı: 2, 42 - 48, 01.09.2014

Öz

Bu çalışmanın amacı leonardit ve mikorizanın biberin gelişimi ve mineral beslenmesi üzerine
olan etkilerini incelemektir. Bu nedenle 2 kg toprak alan saksılara 0, 1 ve 2 g mikoriza ile 0, 5, 10, 20
g leonardit uygulanmıştır. Sera koşullarında yürütülen denemede test bitkisi olarak biber yetiştirilmiş
ve deneme sonunda bitki kuru ağırlıklarıyla bitki besin elementi konsantrasyonları (N, P, K, Ca, Mg,
Fe, Zn, Cu ve Mn) belirlenmiştir. Genel olarak kontrol uygulamasına göre leonardit uygulanmış
bitkilerin daha iyi geliştiği ve bunun yanında mikoriza uygulamasının bitki gelişimine olumlu bir
etkisinin olmamasına rağmen bitkideki bazı besin elementi konsantrasyonları üzerine olumlu etki
yaptığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre leonardit ve mikoriza dozları arasında karşılaştırma
yapılırsa en yüksek dozda uygulanan mikoriza (2 g saksı-1 ) ve leonardit (20 g saksı-1 ) dozlarından
biber bitkisinde daha fazla N, P, Ca ve Zn konsantrasyonları elde edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58GU62AN
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Zeliha Küçükyumuk Bu kişi benim

Hatice Demirekin Bu kişi benim

Mukaddes Almaz Bu kişi benim

İbrahim Erdal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Küçükyumuk, Z., Demirekin, H., Almaz, M., Erdal, İ. (2014). Leonardit ve Mikorizanın Biber Bitkisinin Gelişimi ve Besin Elementi Konsantrasyonu Üzerine Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 42-48.