BibTex RIS Kaynak Göster

Morphology, Pomology and Fatty Acid Composition with SSR Based Molecular Analysis of Olive Genotypes in Sanliurfa

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 98 - 110, 01.09.2013

Öz

In this study was aimed to select superior genotypes within olive populations of Şanlıurfa
provinces in Southeastern Anatolia Region. Leading fruit and tree characteristics were determined in
shoot, leaf and fruit samples collected from 22 genotypes. These genotypes were investigated for fruit
weight, number of fruits per 100 g, flesh/seed ratio, oil ratio, fatty acid composition, habitus, lenticel
size, length of internode etc. Twenty two promising genotypes as cultivar cantidate were selected and
genetic characterization of 22 selected olive (Olea europaea L.) genotypes together with 6 local and 4
foreign reference cultivars obtained from Alata Horticultural Institute was performed using 10
microsatellite markers ((UDO4 ,UDO9, UDO12, UDO24, UDO26, DCA9, DCA11 ,DCA13 ,DCA15,
UDO 11) and genetical identification were carried out at the genetic level with allele profiles by using
10 microstellite markers in SSR analysis and also intergenetic similarities were determined. Allele
sizes were determined by utilizing Beckman CEQ 8800 automatic fragment analyzer at the each locus
at the same time allele quantity, expected and observed heterozygotisy and specification probability
were evaluated. Obtained results were assessed at the dendogram level.

Şanlıurfa İli Zeytin Gen Kaynaklarının Morfolojik, Pomolojik ve Yağ Asitleri Kompozisyonları ile SSR’a Dayalı Moleküler Karakterizasyonu

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 98 - 110, 01.09.2013

Öz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Şanlıurfa’daki zeytin gen kaynaklarının oluşturduğu populasyon içerisinden üstün nitelikli genotipleri seçmek amacıyla gerçekleştirilen bu seleksiyon çalışmasının ilk aşamasında, belirlenen 22 genotipten sürgün, yaprak ve meyve örnekleri alınarak incelenmiştir. Belirlenen genotipler; meyve ağırlığı, 100 g’daki tane sayısı, et/çekirdek oranı, toplam yağ oranı, yağ asitleri kompozisyonu, lentisel büyüklüğü, habitüs, boğumlar arası uzunluk vb. özellikleri dikkate alınarak seçilmiştir. Seçilen 22 genotip Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden sağlanan 6 yerli ve 4 yabancı referans çeşitle birlikte, SSR yönteminde 10 mikrosatelit markör (UDO4, UDO9, UDO12, UDO24, UDO26, DCA9, DCA11, DCA13, DCA15, UDO11) kullanılarak, allel profilleriyle genetik tanımlamaları yapılmış, aralarındaki genetik benzerlikler belirlenmiştir. Her bir SSR lokusu için allel büyüklükleri Beckman CEQ 8800 otomatik fragmant analiz sistemi ile belirlenirken, allel sayısı, beklenen ve gözlenen heterozigotluk ve tanımlama olasılığı tespit edilmiş, elde edilen sonuçlar dendogram düzeyinde değerlendirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37HF74PS
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Ebru Sakar Bu kişi benim

Menşure Çelik Bu kişi benim

Ali Ergül Bu kişi benim

Mehmet Ulaş Bu kişi benim

Hülya Ünver Bu kişi benim

Bekir Erol Ak Bu kişi benim

Mücahit Taha Özkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sakar, E., Çelik, M., Ergül, A., Ulaş, M., vd. (2013). Şanlıurfa İli Zeytin Gen Kaynaklarının Morfolojik, Pomolojik ve Yağ Asitleri Kompozisyonları ile SSR’a Dayalı Moleküler Karakterizasyonu. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 98-110.