Yazım Kuralları

Dil:  Türkçe, İngilizce
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi’nin dili Türkçe ve İngilizcedir.

Makale Türleri: Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi’nde araştırma ve derleme makaleleri ile lisansüstü tezlerden türetilmiş araştırma makaleleri yayınlanmaktadır.
Araştırma makalesi; bilimsel çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan özgün bilimsel makalelerdir. Makale, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısmından oluşur.
Lisansüstü tezlerden türetilmiş araştırma makaleleri; yüksek lisans veya doktora tezlerinden oluşturulmuş özgün bilimsel makalelerdir.


Makale Formatı: Word
Görsel Formatı: Jpeg
Kaynak Gösterim Stili: APA Atıf Sistemi


Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.


Kaynak Gösterim Stili
Makaleler, APA Atıf Sistemine göre hazırlanmış olmalıdır (bk. https://apastyle.apa.org/). Bilim dalında, APA 6 dipnotlu veya metin içi sistemden hangisi yaygın kullanılıyor ise o tercih edilebilir.


Son Kontrol Listesi
Bu listenin, hazırlanan makalenin dergi sistemine yüklenmeden önce son kontrolü sırasında faydalı olacağı umulmaktadır.
Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:

  • Yazar bilgileri eklendi.
    • E-posta adresi
    • Kurum ve Unvan
    • ORCID Numarası
  • Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
    • Makale metni
    • Gerekirse etik kurulu kararı
  • Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
  • Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.

Makale Gönder
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.

Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:

  • Makale Tam Metni
  • Gerekiyorsa Etik Kurulu Kararı

Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:

  1. Bu çalışmayı derginize göndermek için yetkiliyim/ortak yazarlar tarafından yetkilendirildim.
  2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.
  3. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağını kabul ediyorum/ediyoruz.
  4. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler).
  5. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).


Yazar Kılavuzu

Yazarların Görev ve Sorumlulukları


Yazarlık ve Katkıda Bulunma
Yazarlık, çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Çalışmaya örneğin dil düzenlemesi gibi çok az katkıda bulunanlar varsa bunların teşekkür bölümünde belirtilmeleri gerekir. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır. Tüm yazarlar bu tür herhangi bir ekleme, çıkarma veya yeniden düzenlemeyi kabul etmelidir. Yazarlar eser için ortak sorumluluk alırlar.

Yazar Değişikliği Talepleri

Yazar listesindeki yazar isimlerinin eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi ancak makale kabul edilmeden önce ve ancak dergi Editörü tarafından onaylandığı takdirde yapılabilir.

Böyle bir değişikliği talebi olursa Editör, sorumlu yazardan (a) yazar listesindeki değişikliğin nedeni ve (b) tüm yazarlardan eklemeyi kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta), talep eder.

Editör, yalnızca istisnai durumlarda, makale kabul edildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır.

Makale Yazımı
Orijinal araştırma makalesi kaleme alanlar, konuyu özgün bir şekilde ve nesnel bir tartışma ile ele almalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez.

Özgünlük
Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.

Orijinal Kaynak Kullanımı ve Atıf Yapma
Yazarlar, tamamen özgün eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından emin olmalıdır. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

Veri Erişimi ve Muhafazası
Yazarlardan, editör incelemesi için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse, bu tür verilere kamu erişimi sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazır olmalıdır. Dergimiz, araştırma verilerinin TUBITAK'ın Aperta Portalı'na yüklenmesini tavsiye etmektedir.

Çoklu ve Eşzamanlı Yayın
Bir yazar aynı araştırmayı içeren makalesini birden fazla dergisinde yayımlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı davranıştır. Bir yazar, özet şeklinde yayınlanmış olması dışında, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Çıkar Çatışması
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş̧ lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.

Hata Bildirimi
Bir yazar yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, derhal dergiye bildirimde bulunmalıdır. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğüdür. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın hata içerdiğini üçüncü bir şahıstan öğrenirse, editöre bilgi vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.

Görüntü Bütünlüğü
Bir görüntüde belirli bir özelliği geliştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik görseller için belirlenen politikaya uymalıdır.

Yazım Kuralları:

Başlık
Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki başlık olmalıdır. Başlıklar, konuyu en iyi biçimde ifade etmeli ve İngilizce başlık Türkçesi’nin tam karşılığı olmalıdır. Türkçe başlığın ilk harfleri büyük, koyu harfle, yatay, Times New Roman ve 18 punto olmalıdır. İngilizce başlık, Türkçe başlığın altında ilk harfleri büyük, yatay, Times New Roman ve 12 punto olmalıdır.

Yazar/ların İsimleri
Yazarların isimleri İngilizce başlığın altında Times New Roman, eğik ve ortalı olarak 10 punto olmalıdır. Yazarların akademik unvanı, çalıştığı kurum, e-posta adres/leri *,**, vs. biçiminde dipnot olarak ve kısaltma yapılmadan belirtilmelidir.

Özet
Yazar isimlerinden sonra üç satır boşluk bırakılarak ortalı, kalın ve büyük harfle ÖZ başlığı yazılarak, altındaki satıra satır başı yapılmadan, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 100, en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında en fazla 5 tane anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimeler ilk harfleri büyük, ortalı ve eğik olarak yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet eğik ve iki yana yaslı olarak Times New Roman 10 punto ile yazılmalıdır. İngilizce yazılmış makalelerde benzer işlemlerin tersi yapılır.

Çalışmanın özeti aşağıda yer alan bilgileri mutlaka içermelidir;

  1. Araştırmanın Amacı: Çalışmanın temel hedefleri ve araştırma soruları
  2. Yöntemler: Kullanılan araştırma yöntemi, veri toplama araçları, katılımcılar vb.
  3. Bulgular: Elde edilen önemli bulgular, istatistiksel veriler ve trendler
  4. Sonuçlar: Bulguların analizi ve ne anlama geldiği, hipotezlerin desteklenmesi veya çürütülmesi
  5. Önem ve Katkı: Araştırmanın disipline olan katkısı ve neden önemli olduğu

Makale Metni
MS Word programında, Times New Roman 11 punto, 14 nk satır aralığıyla yazılmalıdır. Yazılar ortalama 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Makaleler PC uyumlu Microsoft veya “doc” uzantılı belge oluşturmaya elverişli herhangi bir kelime işlem programında yazılmalıdır. Eski harfli metinler için özel bir yazı karakteri kullanılmış ise belgeyle birlikte söz konusu karakterler de gönderilmelidir. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar ve alıntılar italik harflerle ve tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın iki yanından 1 cm içeride, blok halinde, 14 nk satır aralığıyla ve 11 punto ile yazılmalıdır. İmlâ ve noktalama açısından makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır.

Sayfa Düzeni
Yazılar Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa düzeni aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır:
Kağıt Boyutu : A4 Dikey
Üst Kenar Boşluk : 2,50 cm
Alt Kenar Boşluk :2,00 cm
Sağ Kenar Boşluk :2,00 cm
Sol Kenar Boşluk :2,00 cm
Yazı Tipi :Times New Roman
Yazı Tipi Stili :Normal
Metin Yazı Tipi Boyutu :11 punto
Dipnot Yazı Tipi Boyutu :8 punto
Özet :10 punto italik
Paragraf Aralığı :6 nk
Satır Aralığı :Tek
Paragraflar 1 cm (4 karakter) içeriden başlatılmalıdır.

Makale İçi Başlıklar
Makalede, konunun islenişine göre numaralandırılarak ana, ara ve alt baslıklar kullanılabilir. Bu baslıklardaki her bir sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.

Fotoğraf, plan, harita ve çizimler
Metin içinde kullanılan fotoğraf, plan, harita vb. materyallerin “.jpg / .tiff” uzantılı kayıtları gönderilecek dokümanlara eklenmelidir. Bu tür belgelerin baskı tekniğine uygun çözünürlükte (en az 300 piksel) ve sayfa alanını aşmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmeli, ayrıca birden fazla olması halinde numaralandırılmalı ve başlık eklenmelidir. (Resim 1; Harita 1; Tablo , Figür 1, vb. ). Metin için parantezle atıfta bulunulan resim, harita veya diğer ekler makalenin sonuna eklenmelidir.

Kaynak Gösterim Kuralları
Kaynaklar metin içinde yazar soyadı ve tarih belirtilerek verilmeli ve makalenin sonunda alfabetik olarak ve aynı yazar içinse kronolojik olarak yazılmalıdır. APA 7 versiyonu kullanılmalıdır. Metin içinde kaynak cümlenin başında veya içinde verilecekse yazarın soy ismi İnalcık (1982) şeklinde, cümlenin sonunda verilecekse (İnalcık, 1982) şeklinde belirtilmelidir. Eğer kaynaklarda yazar sayısı iki ise Semiz ve Akdağ (2011:15) şeklinde, yazar sayısı ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadına göre Semiz ve diğ. (2011:20) şeklinde belirtilmelidir. Aynı yazara ait ve aynı yıl içinde Yayımlanmış kaynaklar, Semiz (1995a), Semiz (1995b) şeklinde belirtilmeli, kaynakların açık künyesi makalenin sonuna eklenmelidir.

MAKALE

Süreli Yayınlarda Tek Yazarlı Makale
Kalıp:
Yazarın soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Örnek:
Kızılırmak, B. (2023). Kargo hizmetlerinin müşteri memnuniyeti açısından üçüncü parti platformda incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 26(1), 35-47. http://doi.org/10.29249/selcuksbmyd.1139761

Dikkat: Bazı makalelerin DOI numarası olmayabilir.

Metin içi kullanım:
….. (Kızılırmak, 2023: XX).
Kızılırmak (2023: XX)……


Süreli Yayınlarda İki Yazarlı Makale
Kalıp (Türkçe makaleler için):
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Not 1: Kalıplar Türkçe’ye uygun olarak hazırlanmıştır. Yabancı dilde yapılan yazımlarda ve yerine virgül ve & işaretleri kullanılmaktadır.
Not 2: Yabancı dilde yapılan süreli yayında yer alan iki yazarlı bir kaynağın Türkçe bir eserde yazılması, yabancı dilde yapılan yazımdaki yazar isimleri arasındaki virgül ve & işaretlerinin çıkartılarak yerine ve yazılması şeklinde gerçekleştirilir.
Örnek (Türkçe makaleler için):
Konya, S. ve Kabaklarlı, E. (2023). Göçün ekonomik büyümeye etkileri: seçilmiş ülkeler üzerine panel veri analizi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 26(1), 20-34. http://doi.org/10.29249/selcuksbmyd.1033668
Örnek (Not 1 için):
Agboola, S., & Joel, M. B. (2017). Classification of some seasonal diseases: a hierarchical clustering approach. Biomedical Statistics and Informatics, 2(5): 122-127. http://doi.org/10.11648/j.bsi.20170205.11
Örnek (Not 2 için):
Agboola, S., ve Joel, M. B. (2017). Classification of some seasonal diseases: a hierarchical clustering approach. Biomedical Statistics and Informatics, 2(5): 122-127. http://doi.org/10.11648/j.bsi.20170205.11

Dikkat: Bazı makalelerin DOI numarası olmayabilir.

Metin içi kullanım:
….. (Konya ve Kabaklarlı, 2023: XX).
Konya ve Kabaklarlı (2023: XX)……

…. (Agboola & Joel, 2017: XX)
Agboola ve Joel (2017: XX)……

Süreli Yayınlarda İkiden Fazla Yazarlı Makale
Kalıp:
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Not 1: Kalıplar Türkçe’ye uygun olarak hazırlanmıştır. Yabancı dilde yapılan yazımlarda ve yerine virgül ve & işaretleri kullanılmaktadır.
Not 2: Yabancı dilde yapılan süreli yayında yer alan iki yazarlı bir kaynağın Türkçe bir eserde yazılması, yabancı dilde yapılan yazımdaki yazar isimleri arasındaki virgül ve & işaretlerinin çıkartılarak yerine ve yazılması şeklinde gerçekleştirilir.
Örnek (Türkçe makaleler için):
Dalboy, Z., Abul, A. ve Bedük, A. (2023). Y kuşağının girişimcilik eğilimlerinin kişilik özellikleri bakımından incelenmesi: Selçuk Üniversitesi İİBF işletme öğrencileri üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 26 (1), 210-227. http://doi.org/10.29249/selcuksbmyd.1137934
Örnek (Not 1 için):
Maner, J. K., Gailliot, M. T., Rouby, D. A., & Miller, S. L. (2007). Can’t take my eyes off you: Attentional adhesion to mates and rivals. Journal of Personality and Social Psychology, 93(3), 389-401. http://doi.org:/10.1037/0022-3514.93.3.389
Örnek (Not 2 için):
Maner, J. K., Gailliot, M. T., Rouby, D. A. ve Miller, S. L. (2007). Can’t take my eyes off you: Attentional adhesion to mates and rivals. Journal of Personality and Social Psychology, 93(3), 389-401. http://doi.org:/10.1037/0022-3514.93.3.389
Metin içi kullanım:
….. (Dalboy ve ark., 2023: XX). veya ……..(Dalboy vd., 2023: XX)
Dalboy ve arkadaşları (2023: XX)……. veya Dalboy ve diğerler (2023: XX)…..
….. (Maner et al., 2007: XX)
Maner et al. (2007)....
....(Maner ve ark., 2007: XX)
Maner ve ark. (2007: XX)...

KİTAP

Tek Yazarlı Kitap
Kalıp:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı Sayısı). Yayınevi.
Not: Yabancı dilde yazılan tek yazarlı bir kitabın Türkçe bir eserde yazımı yabancı dildeki yazımı ile aynı şekildedir.
Örnek:
Kalaycı, Ş. (2016). SPSS Uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri (7. Baskı), Asil Yayın.
Metin içi kullanım:
……. (Kalaycı, 2016: XX).
Kalaycı (2016: XX)…..

İki Yazarlı Kitap
Kalıp:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. ve Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı Sayısı). Yayınevi.
Not: Yabancı dilde yayınlanan iki yazarlı bir kitabın Türkçe bir eserde yazılması, yabancı dilde yayınlanan yazımdaki yazar isimleri arasındaki virgül ve & işaretlerinin çıkartılıp yerine ve yazılması şeklinde gerçekleştirilir.
Örnek:
Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2014). SPSS uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri (4. Baskı). Detay Yayıncılık
Metin içi kullanım:
……. (Yazıcıoğlu ve Erdoğan, 2014: XX).
Yazıcıoğlu ve Erdoğan (2014: XX)…..

Editörlü Kitap Bölümü
Kalıp:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümünün adı. Editörün adının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı (Baskı sayısı, Sayfa aralığı) içinde. Yayınevi.
Not: İngilizce bir editörlü kitapta bölümün Türkçe bir eserde yazılması, İngilizce yazımdaki yazar isimleri arasındaki virgül ve & işaretlerinin çıkartılıp yerine ve yazılması şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca birden fazla editör olması durumunda İngilizcede Eds. Kısaltması yazılırken, Türkçede Ed. Olarak yazılır. Tek editör varsa Türkçe ve İngilizce gösterim arasında fark yoktur.
Örnek (çok yazarlı):
Alagöz, A., Parlakkaya, R., Gümrah, A. ve Allahverdi, M. (2021). COVID-19 Sürecinin elektrik, gaz ve su sektöründeki işletmelerin finansal tabloları üzerine etkisinin değerlendirilmesi. N. Akdoğan, D. Umut Doğan ve N. Çetinkaya (Ed.), COVID-19 salgınının işletmelerin finansal tabloları üzerine etkisine ilişkin araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi (1. Baskı, 748 -788) içinde. Gazi Kitabevi.
Metin içi kullanım:
….. (Alagöz ve ark., 2021: XX). veya ……..(Alagöz vd., 2021: XX)
Alagöz ve arkadaşları (2021: XX)……. veya Alagöz ve diğerler (2021: XX)…..

Çeviri Kitap
Kalıp:
Orijinal kitabın yazarının soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). (Çevirmenin adının baş harfi. Çevirmenin soyadı, Çev.). Yayınevi. (Orijinal eserin yayın tarihi)
Not: İngilizce bir çeviri kitabın Türkçe bir eserde yazılması, İngilizce yazımdaki yazar isimleri arasındaki virgül ve & işaretlerinin çıkartılıp yerine ve yazılması şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca çevirmenin kısaltması için İngilizcede Trans. Kısaltması yazılırken, Türkçede Çev. olarak yazılır.
Örnek:
Solso, R. L., Maclin, M. K. ve Maclin, O. H. (2009). Bilişsel psikoloji (2. Baskı). (A. Ayçiçeği-Dinn, Çev.). Kitabevi (Orijinal eserin basım tarihi 2004, 7. Baskı).
Metin içi kullanım:
.... (Solso ve ark., 2009).
Solso ve ark. (2009) .....

Resmi Yayınlar
Kalıp:
Resmi Yayını Basan Kurumun Adı. (Yıl). Raporun adı (Yayın no.). İnternet adresi.
Örnek:
Türkiye İstatistik Kurumu. (2022). İşgücü istatistikleri mikro veri seti (Yayın no. 4692). https://biruni.tuik.gov.tr/yayin/views/visitorPages/index.zul
Metin içi kullanım:
.... (Türkiye İstatistik Kurumu, 2022).
Türkiye İstatistik Kurumu (2022) .....

İnternet Siteleri
Kalıp:
Yazar Soyadı, Adının baş harfi veya Grup adı. (Yıl). Çalışmanın başlığı. İnternet sitesinin adı. URL adresinden .... tarihinde alınmıştır.
Örnek:
Gelir İdaresi Başkanlığı (2022). Genel bütçe gelirleri tahsilatı. https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/VI/GBG1.htm adresinden 2 Şubat 2023 tarihinde alınmıştır.
Metin içi kullanım:
….. (Gelir İdaresi Başkanlığı, 2022)

Lisansüstü Tezler
Kalıp:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tezin başlığı [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi / Yayımlanmamış doktora tezi]. Üniversitenin adı.
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tezin başlığı [Yüksek lisans tezi / Doktora tezi, Üniversitenin adı]. Yayımlanan veritabanı/İnternet adresi.
Örnekler:
Allahverdi, M. (2006). Elektronik insan kaynakları yönetimi ve Türkiye’deki uygulamalarına yönelik bir araştırma [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], Selçuk Üniversitesi.
Appiah, H. L. (2013). Tax reforms & revenue mobilisation: a case study of the mining sector of Ghana [Unpublished doctoral dissertation], University of Ghana.
Van Brunt, D. (1997). Networked consumer health information systems [Doktora tezi, University of California]. ProQuest Dissertations and Theses.

Metin içi kullanım:
…. (Allahverdi, 2006: XXX).
Allahverdi (2006: XXX)…..

Kongre Bildirileri
Kalıp:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay Gün). Sözlü sunumun adı [Sözlü Sunum]. Bilimsel Toplantının Adı, Toplantının gerçekleştiği şehir, Ülke.
Örnekler:
Allahverdi, M. ve Karaer, M. (2017, Mayıs 3-7). Muhasebedeki e-dönüşümün eğitimdeki yeri ve e-dönüşüm eğitimi için bir öneri [Sözlü Sunum]. 36. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya, Türkiye.
Allahverdi, M., Alagöz, A. & Ortakarpuz, M. (2017, September 18-20). The effect of e-taxation system on tax revenues andcosts in Turkey [Conference presentation]. International Conference on Accounting Studies (ICAS) 2017, Putrajaya, Malaysia
Metin içi kullanım:
…. (Allahverdi ve Karaer, 2017: XX).
Allahverdi ve Karaer (2017: XX)……

….(Allahverdi, et al., 2017: XX)
Allahverdi ve arkadaşları (2017: XX)….

NOT: Diğer kaynak türleri ile ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.