Yazım Kuralları

MAKALE YAZIM KURALLARI



Makale yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmamış metinler değerlendirme sürecine alınmaz. Yazarlardan başvurudan önce aşağıda belirtilen kurallara uygunluk kontrolü yapmaları beklenmektedir. Başvurular Yayın Kurulu tarafından biçim ve içerik açısından incelenir. Yayın Kurulu’nun ön değerlendirmesinden sonra, ancak uygun görülen yazılar hakemlere gönderilir.


Makale yazarlarının adı, soyadı, ünvanı, kurumu, e-postası ve ORCID numarası ilk sayfada belirtilmelidir.

Makale, bir tezden türetilmiş, bir bildirinin genişletilmiş hali olarak yazılmış vb. ise bu gibi bilgiler de makale başlığına dipnot verilerek belirtilmelidir.

Makalenin dilinde önce olmak üzere “Makale adı/Öz/Anahtar Kelimeler” ve “Title/Abstract/Keywords”ler sırayla verilmelidir. Öz 250 ve Abstract 300, Anahtar Kelimeler ve Keywords ise 6 kelimeyi geçmemelidir. Öz ve Anahtar Kelimeler ve bunların İngilizceleri, uluslararası standartlarda olmalıdır. Metin, yazı karakteri Arial, harf büyüklüğü 10 punto, satır aralığı 1,15 cm ve paragraf aralığı önce 6 nk sonra 6 nk olmalıdır. Sayfa yapısı, A4 ebatında, genişlik 16,5 cm ve yükseklik 24 cm olacak şekilde ayarlanarak yukarıdan 3 cm, aşağıdan 2,3 cm, sağdan ve soldan 2 cm olarak biçimlendirilmelidir. Metin iki yana yaslı olmalıdır. Kelimeler arasında bir boşluk bırakılmalıdır. Paragraf satırbaşı girintisi 1,25 cm olmalıdır.

Dipnotlar, gerekmedikçe kullanılmamalı, kullanılması gereken durumlarda ise kısa tutulmalıdır. Dipnotlar, Arial 8 punto olarak yazılmalıdır.

Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer verilmelidir.

Tablolara ait metinlerin yazım biçimi gövde metni ile aynı olmalıdır. Tablo, şekil ve grafik gibi metin dışı materyaller numaralandırılmalıdır. Tercihen aynı numara verilmek suretiyle ayrıca sisteme yüklenmelidir. Tablo başlıkları, tablonun üst kısmında, şekil, grafik ve fotoğraf başlıkları ise altta yer almalıdır. Başlıkların ve altbaşlıkların numaralandırılması anlam bakımından bütünlük ve süreklilik teşkil etmek suretiyle, yazarın tasarrufundadır. Benzer biçimde Giriş ve Sonuç bölümlerinin adlandırılması ve numaralandırılmasına ilişkin bir standart bulunmayıp, yazarlar bu konuda esnekliğe sahiptir.

Üç satırı geçen doğrudan atıf alıntıları, ya da nitel görüşme anlatı alıntıları tırnak içinde, italik ve 2 cm soldan ve 1 cm sağdan girintili yazılmalıdır. Görüşmelerden yapılan alıntılarda, tanımlayıcı bilgiler içeren ifadelere yer verilmemelidir (bkz. Etik Kurallar).

Makalede yararlanılan kaynaklar “Kaynakça” başlığı altında, Arial yazı karakteri ve 9 punto ile yazılmalı ve satır aralığı 1 cm olmalıdır. Referanslardaki kaynaklar, alfabetik sırayla verilmelidir. 


Makalelerde, APA (American Pschological Association) alıntılama tekniği esas alınmaktadır.

Metin içi atıflar aşağıdaki örneklere göre olmalıdır:
1. Doğrudan atıflar, tırnak içinde belirtilmeli ve yazarın soyadı, eserin yılının yanı sıra sayfa numarası da verilmelidir. Örnek: “…..dır.” (Sayın, 2002, s. 25).
2. Doğrudan olmayan atıflarda, yazar soyadının metnin içinde geçtiği yerin hemen yanında eser yılı ve sayfa numarası verilmelidir. Örnek: Sayın (2004, s.16)’a göre…
3. Aynı yazarın aynı yıla ait birden çok eserine atıfta, yazarın her bir eserine harf verilmelidir. Örnek: Tatlıdil,(1990a, 1990b, 1990c).
4. Çok yazarlı eserler için, metin içindeki ilk kullanımda tüm yazarların soyadlarına yer verilmeli, daha sonrasında, ilk yazar soyadı, vd. şeklinde gösterilmelidir. Örnek: (Tatlıdil vd. 2002).
5. Birden çok yazara yapılan atıflar için, her bir yazar ve eser yılı noktalı virgül ile ayrılarak verilmelidir. Örnek: (Sayın, 1995;).
6. İkincil kaynaklardan aktarmalarda aktaran ifadesi kullanılmalı, referanslarda sadece birincil kaynağa yer verilmelidir. Örnek: (Tatlıdil, 1980’den aktaran: Sayın, 1995).

Kaynakça aşağıdaki örneklere göre yazılmalıdır:

Kitaplar
Tek yazar Soyadı, A. (Yıl). Kitabın adı. Yayın Yeri: Yayınevi.

Birden çok yazar Soyadı, A., Soyadı, A., & Soyadı, A., (Yıl). Kitabın adı, Yayın Yeri: Yayınevi.

Editörlü kitaplar Soyadı, A. (Der.). (Yıl). Kitabın adı. Yayın Yeri: Yayınevi.

Editörlü kitap içinde bölüm Soyadı, A. (Yıl). Bölüm adı. İçinde A. Soyadı (Der.) Yayınlandığı eser. Yayın Yeri: Yayınevi.

Süreli yayınlar
Basılı dergiler Soyadı, A. (Yıl). Makale başlığı. Derginin adı, Cilt(Sayı), s-s.

Elektronik dergiler Soyadı, A. (Yıl). Makale başlığı. Derginin adı, Cilt(Sayı), s-s. URL ya da DOI.



Diğer eserler
Bildiri kitabında yayınlanmış bildiri Soyadı, A. (Yıl). Bildiri adı. Editör A. Soyadı (Ed.). Bildiri Kitabının Adı (s-s) içinde. Şehir: Yayınevi. DOI

Kitaba basılmamış bildiri/ kongre bildirisi
Soyadı, A. (Yıl). Bildiri adı. …’de sunulan bildiri, Üniversite adı, Şehir.

Online ortamda erişilen bildiri özeti
Soyadı, A. (Yıl, Ay). Bildiri adı [Öz]. ...’de sunulan bildiri, Üniversite Adı, Şehir. Erişim adresi:

Yayımlanmamış lisansüstü tezi Soyadı, A. (Yıl). Tez başlığı. (Yayımlanmamış yüksek lisans/doktora tezi), Üniversite adı, Şehir.

Kurumsal veri tabanında yayımlanmış lisansüstü tezi
Soyadı, A. (Yıl). Tez başlığı. (Yüksek lisans/doktora tezi). Erişim adresi:

Sosyoloji Dergisi, Journal of Sociology, SD, JOS