BibTex RIS Kaynak Göster

Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi

Yıl 2011, Cilt: 20 Sayı: 1, 22 - 28, 01.03.2011

Öz

Bu çalışmada, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün (TARM) Orta Anadolu bölgesi için geliştirdiği Meyveci-2001 yazlık yeşil mercimek çeşidinin tohum miktarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak ve 5 tohum miktarında (75, 125, 175, 225 ve 275 tane/m2) 2005- 2006 yıllarında iki yıl boyunca yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, verim bakımından tohum miktarları arasındaki fark istatistikî olarak önemli bulunmuştur. Meyveci-2001 yazlık yeşil mercimek çeşidi için en uygun tohum miktarının 14.5 kg/da (213 tane/m2) olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Ağsakallı A., M. Olgun, M. Katkat, ve A. Tavlaş, 1998. Yeşil mercimek Erzurum-89 çeşidinde en uygun ekim sıklığının tespiti. Doğu Anadolu Tarım Kongresi, 14-18 Eylül, 513-524. Erzurum.
  • Anonim 1985. Gelişme Raporları. Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Diyarbakır.
  • Anonim 1987. Ülkesel Yemeklik tane Baklagiller Araştırma Projesi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) Yetiştirme Tekniği Bölümü Yıllık Raporu, Ankara.
  • Anonim 1993. Ülkesel Yemeklik Tane Baklagiller Araştırma Projesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) Yetiştirme Tekniği Bölümü Yıllık Raporu, Ankara.
  • Anonim 2007. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Tarım İstatistikleri Özeti.
  • Aydoğan A., V. Karagül ve A. Gürbüz, 2008. Farklı ekim zamanlarının yeşil ve kırmızı mercimeğin (Lens culinaris Medik.) verim ve verim öğelerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 17 (1-2): 25-33.
  • Biçer B.T. ve D. Şakar, 2003. Diyarbakır koşullarında yeşil mercimek hatlarının bazı morfolojik ve tarımsal karakterlerinin belirlenmesi. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi 13-17 Ekim 2003. s: 508-510, Diyarbakır.
  • Bozdemir Ç. ve M. Önder, 2009. Yazlık yeşil mercimek (Lens culinaris Medik.) genotiplerinin Ankara ekolojik koşullarında verim ve bazı verim özelliklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(49): 1-9, Konya.
  • Eyüpoğlu H., K. Meyveci, E. Karagüllü, M. Işık, A. Orhan, 1995. The current status and future plans for agronomic research on winter or early spring-sown lentils in the target environments of the Anatolian Highlands. Autumn- sowing of lentil in the Highlands of West Asia and North African, 12-13 December, Antalya-Turkey.
  • Meyveci K. ve N. Munsuz, 1987. Orta Anadolu Bölgesi koşullarında ikili ekim nöbeti sisteminde toprakta nem ve inorganik azot formlarının belirlenmesi. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 6-9 Ekim, Bursa s: 135-143.
  • Meyveci K., H. Eyüpoğlu ve E. Karagüllü. 1993. Yazlık mercimekte yetiştirme tekniği uygulamaları sonuç raporu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Kün E., F. Altay, M. Kalaycı, M.S. Adak, M.E. Tugay, Ö. Sencar, N. Açıkgöz, K. Meyveci, A Tan, M.E. Tugay, Ö. Kurt, A. Karagöz. 1990. Türkiye’de nadas alanlarının daraltılması ve ikinci ürün çalışmaları. Türkiye Ziraat Mühendisliği 3. Teknik Kongresi 8-12 Ocak, Ankara.
  • Yurtsever N. 1984. Deneysel İstatistik Metotları. T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Yayın No: 56.

Determination of Suitable Seed Rate on Summer Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivar Meyveci-2001

Yıl 2011, Cilt: 20 Sayı: 1, 22 - 28, 01.03.2011

Öz

The aim of project was to determine the seed rate of summer lentil cv. Meyveci-2001 which was developed for Central Anatolian conditions by Central Research Institute for Field Crop (CRIFC). The experiment was conducted in CRIFC’s experimental research field in Haymana during 2005-2006. Five seed rates were investigated (75, 125, 175, 225 and 275 seed/m2). Experimental design was randomized complete block for three replications. Results showed that there was a significant difference between seed rates for seed yield of lentil. It was concluded that the most suitable seed rate for cv. Meyveci-2001 was 14.5 kg/da (213 seed/m2).

 

Kaynakça

  • Ağsakallı A., M. Olgun, M. Katkat, ve A. Tavlaş, 1998. Yeşil mercimek Erzurum-89 çeşidinde en uygun ekim sıklığının tespiti. Doğu Anadolu Tarım Kongresi, 14-18 Eylül, 513-524. Erzurum.
  • Anonim 1985. Gelişme Raporları. Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Diyarbakır.
  • Anonim 1987. Ülkesel Yemeklik tane Baklagiller Araştırma Projesi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) Yetiştirme Tekniği Bölümü Yıllık Raporu, Ankara.
  • Anonim 1993. Ülkesel Yemeklik Tane Baklagiller Araştırma Projesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) Yetiştirme Tekniği Bölümü Yıllık Raporu, Ankara.
  • Anonim 2007. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Tarım İstatistikleri Özeti.
  • Aydoğan A., V. Karagül ve A. Gürbüz, 2008. Farklı ekim zamanlarının yeşil ve kırmızı mercimeğin (Lens culinaris Medik.) verim ve verim öğelerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 17 (1-2): 25-33.
  • Biçer B.T. ve D. Şakar, 2003. Diyarbakır koşullarında yeşil mercimek hatlarının bazı morfolojik ve tarımsal karakterlerinin belirlenmesi. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi 13-17 Ekim 2003. s: 508-510, Diyarbakır.
  • Bozdemir Ç. ve M. Önder, 2009. Yazlık yeşil mercimek (Lens culinaris Medik.) genotiplerinin Ankara ekolojik koşullarında verim ve bazı verim özelliklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(49): 1-9, Konya.
  • Eyüpoğlu H., K. Meyveci, E. Karagüllü, M. Işık, A. Orhan, 1995. The current status and future plans for agronomic research on winter or early spring-sown lentils in the target environments of the Anatolian Highlands. Autumn- sowing of lentil in the Highlands of West Asia and North African, 12-13 December, Antalya-Turkey.
  • Meyveci K. ve N. Munsuz, 1987. Orta Anadolu Bölgesi koşullarında ikili ekim nöbeti sisteminde toprakta nem ve inorganik azot formlarının belirlenmesi. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 6-9 Ekim, Bursa s: 135-143.
  • Meyveci K., H. Eyüpoğlu ve E. Karagüllü. 1993. Yazlık mercimekte yetiştirme tekniği uygulamaları sonuç raporu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Kün E., F. Altay, M. Kalaycı, M.S. Adak, M.E. Tugay, Ö. Sencar, N. Açıkgöz, K. Meyveci, A Tan, M.E. Tugay, Ö. Kurt, A. Karagöz. 1990. Türkiye’de nadas alanlarının daraltılması ve ikinci ürün çalışmaları. Türkiye Ziraat Mühendisliği 3. Teknik Kongresi 8-12 Ocak, Ankara.
  • Yurtsever N. 1984. Deneysel İstatistik Metotları. T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Yayın No: 56.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Derya Sürek Bu kişi benim

Erol Karakurt

Kader Meyveci Bu kişi benim

Ayşenur Şahin Yürürer Bu kişi benim

Musa Karaçam Bu kişi benim

Bayram Özdemir Bu kişi benim

Muzaffer Avcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sürek, D., Karakurt, E., Meyveci, K., Yürürer, A. Ş., vd. (2011). Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 20(1), 22-28.
AMA Sürek D, Karakurt E, Meyveci K, Yürürer AŞ, Karaçam M, Özdemir B, Avcı M. Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Mart 2011;20(1):22-28.
Chicago Sürek, Derya, Erol Karakurt, Kader Meyveci, Ayşenur Şahin Yürürer, Musa Karaçam, Bayram Özdemir, ve Muzaffer Avcı. “Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens Culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 20, sy. 1 (Mart 2011): 22-28.
EndNote Sürek D, Karakurt E, Meyveci K, Yürürer AŞ, Karaçam M, Özdemir B, Avcı M (01 Mart 2011) Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 20 1 22–28.
IEEE D. Sürek, “Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 20, sy. 1, ss. 22–28, 2011.
ISNAD Sürek, Derya vd. “Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens Culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 20/1 (Mart 2011), 22-28.
JAMA Sürek D, Karakurt E, Meyveci K, Yürürer AŞ, Karaçam M, Özdemir B, Avcı M. Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;20:22–28.
MLA Sürek, Derya vd. “Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens Culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 20, sy. 1, 2011, ss. 22-28.
Vancouver Sürek D, Karakurt E, Meyveci K, Yürürer AŞ, Karaçam M, Özdemir B, Avcı M. Meyveci-2001 Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşidinde Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;20(1):22-8.