BibTex RIS Kaynak Göster

DİE UNTERSCHiEDLiCHEN LEİSTUNGSMERKMALE UND DEREN STEiGERUNG DER İM FORSCHUNGSiNSTiTUT FÜR GRÜNLAND UND TiERZUCHT-ANKARA GEHALTENEN RİNDER

Yıl 1995, Cilt: 4 Sayı: 2, - , 01.06.1995

Öz

Die Gewichtsenhvicklung und Überlebensrate der im Forschungsintitut für Grünland und Tierzucht-ANKARA gehaltenen Rinder von Schwarzbunte (Sb), Sb x Yerlikara (Y.K.) und Braunvieb (B) wunden untersucht. Dos Wachstum wurde bis zum Aller von 15 Monaten bei manlichen und bis zum Alter von der ersten Deckung bei weiblichen Kalbern erfolgt.

Hinsichtlich der Körpergewichte bei den verschiedenen Lebensperioden wurden die höchsten Wcrte beim B gefunden, das in der Reihe Sb und Sb x Y.K. verfolgt waren. Jedoch hal Sb hinsichtlich der Überlebensrate eine Überlegenstendenz gegenüber B und Sb x Y.K. gezeigt. Mit der als Zuchttiere Verwendung der besten mannlichen Nackommen wurde ein Fortschritt von Jahr zu Jahr festgestellt. Wenn die Zuchtauswahl nach dem sechsten Monatengevicht durchgeführt wird, können die 12. bzw 15. Monatengewichte noch treffend geschatzt werden. Wenn aber die Vorteile der zu früh durchgeführten selektion beachtet werden, wird auch das 3. Monatengewicht denkend bevorgezugt.


 


ANKARA ÇMZAE'DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü

Yıl 1995, Cilt: 4 Sayı: 2, - , 01.06.1995

Öz

Ankara ÇMZAE'de yetiştirilen Siyah Alaca (S.A.). S.A.X Yerlikara (Y.K.) melezi ve Esmer (E) sığırların gelişme vc yaşama gücü araştırılmıştır. Büyüme, erkeklerde 15. ay ve dişilerde ilkine damızlıkta kullanma yaşına kadar takip edilmiştir.

Çeşitli dönemlerdeki canlı ağırlıklar bakımından en yüksek değerler Esmerlerde bulunmuş, bunu sırasıyla Siyah Alaca ve Melezler izlemiştir. Yaşama gücü bakımından ise S. A. buzağılar Esmer ve melezlere karşı bir üstünlük temayülü göstermiştir. Üstün verimli erkek döllerin damızlıkta kullanılması ile yıldan yıla bir ilerleme tesbit edilmiştir. Damızlık seçiminin 6. ay ağırlığına göre yapılmasıyla 12. veya 15. ay ağırlığının daha isabetli tahmin edilebileceği, ancak selcesiyonun daha erken yapılmasının faydaları göz önüne alındığında 3. ay ağırlığının da tercih edilebileceği düşünülmelidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Gürbüz Bu kişi benim

Mehmet Apaydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürbüz, A., & Apaydın, M. (1995). ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 4(2).
AMA Gürbüz A, Apaydın M. ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1995;4(2).
Chicago Gürbüz, Ahmet, ve Mehmet Apaydın. “ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme Ve Yaşama Gücü”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4, sy. 2 (Haziran 1995).
EndNote Gürbüz A, Apaydın M (01 Haziran 1995) ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4 2
IEEE A. Gürbüz ve M. Apaydın, “ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 2, 1995.
ISNAD Gürbüz, Ahmet - Apaydın, Mehmet. “ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme Ve Yaşama Gücü”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4/2 (Haziran 1995).
JAMA Gürbüz A, Apaydın M. ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;4.
MLA Gürbüz, Ahmet ve Mehmet Apaydın. “ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme Ve Yaşama Gücü”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 2, 1995.
Vancouver Gürbüz A, Apaydın M. ANKARA ÇMZAE’DE YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN ARAŞTIRILMASI 1. Gelişme ve Yaşama Gücü. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;4(2).