BibTex RIS Kaynak Göster

VERGLEİCHUNG ÜBER VERSCHİEDENE LEİSTUNGSMERKMALE VON MALYA X AKKARAMAN F1ve R1 MİT AKKARAMANEN II.Mastleistung und Schlachtwert

Yıl 1992, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.03.1992

Öz

Das Ziel dieser Arbeit war die Mastleistung und Schlachtkörperqualitat von mannlichen verschiedenen genetischen Gruppen zu untersuchen. Das Tiermaterial bestand aus 1980 geborenen Malya Akkaraman und deren Kreuzungen mit Malya Akkaraman, Ulaş Akkaraman und Malya, sowie aus 1982 geborenen Rückkreuzungstieren zur Vaterrasse. Die Versuche vurden mit Gruppenfütterung durchgeführt. Bei der ersten Testgeneration betrug die Mastdauer 80 Tage für die Gruppe Malya F1, 87 Tage für die Gruppe Malya Akkaraman und 92 Tage für die Gruppe Ulaş Akkaraman F1. Die Mast wurde bei einem mittleren Gruppengewicht von 41 kg beendet. Die zweite Testgeneration wurde 70 Tage gemastet. Hinsichtlich der Körpergewichte nach Mastperioden, der Tageszunahmen und der täglichen Futteraufnahme in Mastzeitraum sowie der Futterverwertung waren die Unterschieede bei der 1. Testgenerastion für das 80. Tage-Gewicht und die Futterverwertung bei der 2. Testgeneration für die 42., 56. und 70. Tage-Gewichte statistisch signifikant (P<0.05). Beim Keulen-und Rücken-Lendengewicht, d.h. bei den hochwertigen Fleischteilen waren die Unterschiede zwischen den genetischen Gruppen in beiden Generationen statistsch nicht signifikant gefunden, wobei sowohl bei F1 als auch bei R1 - Tieren die Kreuzungslammer mit Malya überlegen waren. Hinsichtlich des Nieren-Becken-Fettes, des Schwanzgewichtes und der ohne Fettschwanz berechneten Schlachtausbeute waren die Unterschiede zwischen den Gruppen der beiden Generationen satistisch signifikant (P<0.05). Die Ergebnisse zeigen, dass die F1 und R1 Malya Kreuzungstiere in Bezug auf die Mastleistung und die Schlachtkörperqualität den anderen Gruppen überlegen sind.

DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri

Yıl 1992, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.03.1992

Öz

Çalışmada, Malya, Malya Akkaraman ve Ulaş Akkaraman koçlarının Malya Akkaraman toklularından doğan 1980 doğumlu 1. generasyon (F1) ve bunların dişilerinin tekrar baba yetiştirme grubu koçlara verilmesinden doğan 1982 doğumlu 2. generasyon (G1) tekiz erkek kuzuların besi gücü ve karkas özellikleri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Denemelerde grup yemlemesi uygulanmıştır. Birinci generasyon yetiştirme gruplarında 41 kg canlı ağırlığa uluşan gruplarda besiye son verilmiş ve bu süre Malya F1 melezlerinde 80, Malya Akkaramanlarda 87 ve U.Akk.F1 grubunda 92 gün olarak bulunmuştur. İkinci generasyon gruplarında ise besi 70 gün sürdürülmüştür. Dönemlere göre canlı ağırlık, deneme boyunca günlük canlı ağırlık artış ve yem tüketimi ile yemden yararlanma kabiliyeti bakımından 1. generasyon yetiştirme grupları arası farklılıklar 80. gün canlı ağırlıklar için istatistik olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur. Karkasta kaliteli et parçaları üreten but ve sırt-bel ağırlıkları bakamından her iki generasyon yetiştirme grupları arasında önemli bir fark bulunmamış ancak, Malya F1 ve G1 Melez gruplarında diğer gruplara kıyasla bir üstünlük temayülü görülmüştür. Böbrek-leğen yağları, kuyruk ağırlığı ve kuyruksuz karkasta hesaplanan randıman bakımından 1. ve 2. yetiştirme grupları arasındaki farklar istatistik olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur. Sonuçlar, Malya F1 ve G1 yetiştirme gruplarının besi kabiliyeti ve karkas özellikleri bakımından diğer yetiştirme gruplarına kıyasla üstünlük temayülü gösterdiklerini vurgulamaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Almanca
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Gürbüz Bu kişi benim

Bekir Ankaralı Bu kişi benim

Durmuş Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gürbüz, A., Ankaralı, B., & Öztürk, D. (1992). DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1(1).
AMA Gürbüz A, Ankaralı B, Öztürk D. DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Mart 1992;1(1).
Chicago Gürbüz, Ahmet, Bekir Ankaralı, ve Durmuş Öztürk. “DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 Ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü Ve Karkas Özellikleri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1, sy. 1 (Mart 1992).
EndNote Gürbüz A, Ankaralı B, Öztürk D (01 Mart 1992) DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE A. Gürbüz, B. Ankaralı, ve D. Öztürk, “DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 1992.
ISNAD Gürbüz, Ahmet vd. “DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 Ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü Ve Karkas Özellikleri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1/1 (Mart 1992).
JAMA Gürbüz A, Ankaralı B, Öztürk D. DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;1.
MLA Gürbüz, Ahmet vd. “DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 Ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü Ve Karkas Özellikleri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 1992.
Vancouver Gürbüz A, Ankaralı B, Öztürk D. DEĞİŞİK VERİM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN MALYA X AKKARAMAN F1 ve G1 MELEZLERİNİN AKKARAMANLARLA MUKAYESESİ II. Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;1(1).