Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OPTIMALE MASTDAUER, MASTLEISTUNG UND SCHLACHTKÖRPERZUSAMMENSETZUNG BEI UNTERSCHIEDLICHEN ALTERGRUPPEN VON SCHWARZBUNTE X GÜNEY SARI KIRMIZI R1 KREUNGSBULLEN

Yıl 1992, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.03.1992

Öz

In den Jahren 1983\84 wurde im Forschungsinstitut Adana mit zwei Gruppen von Holştein Friesian x Güney Sarı Kırmızısı R1 Kreuzungsbullen dieses Mastversuch duchgeführt, um die optimale Mastdauer sowie Einflüsse auf Mastfahigkeit und auf die Schlachtkörperzusammensetzung zu ermitteln. Die beiden Gruppen hatten bei Mastbeginn ein Alter von 14 Monaten (Gruppe I) bzw. 10 Monaten (Gruppe II). Es wurde ein Kraftfutter mit 128 g verd. Rohprotein und 633.2 StE gefüttert. Die Versuchstiere wurden in einem offenen Stall gehalten und es erfolgte Einzelfütterung, wobei die optimale Mastdauer für jeden Bullen aus dem  Verhaltnis von Futteraufwand zu Gewichszunahme seit der vorhergehenden Wiegeperiode ermittelt wurde. Die Unterschiede zwischen den Gruppen waren bei Korperlänge und Brustumfang in allen Mastperioden sowie bei der Wiederisthöhe bis zum 99. Tag statistisch hoch signifikant (P<0.01). Die Gesamtzunahme und die tägliche Zunahme betrugen bei einer optimalen Mastdauer von 112 Tagen in der Gruppe I 135.1 kg und 1206 g. Die Gruppe II hatte eine optimale Mastdauer von 140 Tagen und Gesamt-zunahme und tägliche Zunahme von 168.5 kg und 1204 g. Während der gesamten Versuchsperiode war der tägliche Kraftfutteraufwand der Gruppe II hoch signifikant (P<0.01) nidriger als der der jenige der Gruppe I. Das gleiche gielt für die Aufnahme an Trokenmasse, Starkeneinheit und verd. Rohprotein. Die Futterverwertung der Gruppe II war besserer und die Differenz zur Gruppe I war statistisch signifikant. Die Unterschiede im Verfettungsgrad und in der Schlachtausbeute waren nicht signifikant. Zwischen den Gruppen bestanden signifikante Unterschiede bei den eusseren und inneren Brustmassen.Keulenbreite und dem Keulenumfang dagegen nicht bei den Merkmalen Schlachtlänge und Keulenlänge.

DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ

Yıl 1992, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.03.1992

Öz

Bu çalışma, 14 aylık (I Grup) ve 10 aylık (II Grup) 8 er başlık S.A. X G.S.K.G1 melezlerinde optimum besi süresi, besi gücü ve kesim ve karkas özelliklerini saptamak amacıyla Adana Zirai Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Danalar, 128 g sindirilebilir ham protein ve 633.2 nişasta birimi içeren kesif yem ile ad-libitum olarak beslenmişlerdir. Üstü örtülü açık ahırda ferdi yemleme esasına göre yürütülen çalışmada; optimum besi süresi, son tartı döneminde tüketilen yem maliyeti ile canlı ağırlık çıktısının eşit olduğu noktadan faydalanarak hesaplanmıştır. Gruplar arasındaki farklar vücut uzunluğu ve göğüs çevresi için bütün dönemlerde, cidago yüksekliği için ise yalnız 99. güne kadar istatistik olarak önemli bulunmuştur. Birinci grubun 112 günlük besi süresi sonunda toplam canlı ağırlık artışı 135.1 kg ve bu sürede ortalama günlük canlı ağırlık artışı 1206 g dır. İkinci grubun 140 günlük besi sonunda toplam ve günlük canlı ağırlık artışı ise sırasıyla 168.5 kg ve 1204 g bulunmuştur. Deneme süresindeki kesif yem tüketimi II. grupta I. gruba göre daha az olmuş ve fark önemli bulunmuştur. Kuru madde, sindirilebilir ham protein ve nişasta birimi tüketiminde de benzer sonuçlar alınmıştır, ikinci grup hayvanlar yemden yararlanma gücü bakımından da bir üstünlük göstermişlerdir. Gruplar arasında yağlanma derecesi ve randıman bakımından önemli farklar bulunmamıştır. Gruplar arasındaki farklar, içten ve dıştan göğüs ölçüsü ile but çevresi ve but genişliği için önemli, karkas uzunlukları ile but uzunluğu için önemsiz bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Gürbüz Bu kişi benim

Mehmet Güneyli Bu kişi benim

Naci Pektaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gürbüz, A., Güneyli, M., & Pektaş, N. (1992). DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1(1).
AMA Gürbüz A, Güneyli M, Pektaş N. DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Mart 1992;1(1).
Chicago Gürbüz, Ahmet, Mehmet Güneyli, ve Naci Pektaş. “DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ Ve KARKAS ÖZELLİKLERİ”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1, sy. 1 (Mart 1992).
EndNote Gürbüz A, Güneyli M, Pektaş N (01 Mart 1992) DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE A. Gürbüz, M. Güneyli, ve N. Pektaş, “DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 1992.
ISNAD Gürbüz, Ahmet vd. “DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ Ve KARKAS ÖZELLİKLERİ”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1/1 (Mart 1992).
JAMA Gürbüz A, Güneyli M, Pektaş N. DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;1.
MLA Gürbüz, Ahmet vd. “DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ Ve KARKAS ÖZELLİKLERİ”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 1992.
Vancouver Gürbüz A, Güneyli M, Pektaş N. DEĞİŞİK YAŞLARDA ENTANSİV BESİYE ALINAN SİYAH-ALACA X G.S.K. G1 MELEZİ ERKEK DANALARIN OPTİMUM BESİ SÜRESİ, BESİ GÜCÜ ve KARKAS ÖZELLİKLERİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;1(1).