Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

The Developments Occured in Turkey Sugar Industry After Sugar Law Numbered as 4634

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 328 - 333, 31.12.2016

Öz

Turkey’s sugar policy based on to supply domestic
demand firstly with domestic production. New 
regulations were made according to this aim with numbered  4634 Sugar Law which come into force in
2001.The aim of this law is to supply domestic demand with domestic production
and as required for export to pricing sugar regime in Turkey with the
principles and procedures in sugar production and to regulate marketing
conditions and methods.The basic aim of this research is to introduce the
innovations of the Sugar Law numbered as 4634 and to examine the effects of
this innovations on sugar production.The constitution of sugar institution and
board is inside of innovations of the law. A step was taken with this law, for
constituting free market conditions for areas like sugar beet planting field,
pricing and trading. To pave the way of customizing the sugar factories is the
must important innovations of the main ones. For the reason that the quota
regulations that are come from the law include especially directly the
isoglucose which is accepted as the alternative of sugar, the production of
this crop should be observed closed.

Kaynakça

  • Gaytancıoğlu O., Konyalı S., 2002.Yeni Şeker Kanununun Türkiye Sanayine Etkilerinin İncelenmesi. Türkiye V. Tarım Ekonomi Kongresi 18-20 Eylül 2002. Erzurum.
  • Erdal H., 2005. Türkiye Şeker Sanayinin Yapısı ve 4634 Sayılı Şeker Kanunun Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Doktora Tezi. Ankara.
  • Anonim 2013. T.Ş.F.A.Ş. 2013 Sektör Raporu. Ankara.
  • Anonim 2014.T.C. Şeker Kurumu 2014 Faaliyet Raporu. Ankara.
  • Tuik 2014. www.tuik.gov.tr. (Ulaşım tarihi:01.07.2015).

4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 328 - 333, 31.12.2016

Öz

Türkiye’nin şeker politikası; yurt içi talebin öncelikle yurt içi üretimle
sağlanması temeline dayanmaktadır. 2001 yılında yürürlüğe giren 4634 sayılı
Şeker Kanunu ile bu amaç doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Kanunun
amacı, yurt içi talebin yurt içi üretimle karşılanmasına ve gerektiğinde
ihracata yönelik olarak Türkiye’de şeker rejiminin şeker üretimindeki usul ve
esasları ile fiyatlandırma, pazarlama şart ve yöntemlerini düzenlemektir. Bu
araştırmanın temel amacı; 4634 sayılı Şeker Kanunu’nun getirdiği yenilikleri
ortaya koymak ve bu yeniliklerin şeker üretimine etkilerinin irdelenmesidir.
Şeker Kurumu ve kurulunun oluşturulması kanunun getirdiği yenilikler
arasındadır. Bu kanun ile şeker pancarı ekim sahaları, fiyatlandırması ve
ticareti gibi alanlarda serbest piyasa şartlarının oluşması için adım
atılmıştır. Yapılan belli başlı değişikliklerden en önemlisi şeker
fabrikalarının özelleştirilmesinin önünün açılmış olmasıdır. Kanun ile
getirilen kota düzenlemelerinin, özellikle doğrudan şeker alternatifi olarak
kabul edilen izoglikozu kapsaması nedeniyle bu ürünün üretiminin yakından
izlenmesi gerekmektedir

Kaynakça

  • Gaytancıoğlu O., Konyalı S., 2002.Yeni Şeker Kanununun Türkiye Sanayine Etkilerinin İncelenmesi. Türkiye V. Tarım Ekonomi Kongresi 18-20 Eylül 2002. Erzurum.
  • Erdal H., 2005. Türkiye Şeker Sanayinin Yapısı ve 4634 Sayılı Şeker Kanunun Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Doktora Tezi. Ankara.
  • Anonim 2013. T.Ş.F.A.Ş. 2013 Sektör Raporu. Ankara.
  • Anonim 2014.T.C. Şeker Kurumu 2014 Faaliyet Raporu. Ankara.
  • Tuik 2014. www.tuik.gov.tr. (Ulaşım tarihi:01.07.2015).
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Tosun

Selda Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2

Kaynak Göster

APA Tosun, F., & Arslan, S. (2016). 4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 328-333. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282861
AMA Tosun F, Arslan S. 4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2016;25(ÖZEL SAYI-2):328-333. doi:10.21566/tarbitderg.282861
Chicago Tosun, Fatma, ve Selda Arslan. “4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016): 328-33. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282861.
EndNote Tosun F, Arslan S (01 Aralık 2016) 4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 328–333.
IEEE F. Tosun ve S. Arslan, “4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, ss. 328–333, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.282861.
ISNAD Tosun, Fatma - Arslan, Selda. “4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016), 328-333. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282861.
JAMA Tosun F, Arslan S. 4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:328–333.
MLA Tosun, Fatma ve Selda Arslan. “4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, 2016, ss. 328-33, doi:10.21566/tarbitderg.282861.
Vancouver Tosun F, Arslan S. 4634 Sayılı Şeker Kanunu Sonrasında Türkiye Şeker Sanayinde Meydana Gelen Gelişmeler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):328-33.