Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 26, 119 - 124, 30.11.2017
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359393

Öz

Bu çalışma ile farklı miktarlarda toprağa uygulanan hümik asit
seviyelerinin kırmızı mercimek bitkisinde verim ve bazı verim unsurlarına olan
etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma 2009–2010 ve 2010–2011 yıllarında
Harran Ovası koşullarında iki yıl süre ile yürütülmüştür. Araştırmada materyal
olarak sıvı hümik asit ve bölgede yaygın bir şekilde ekimi yapılan Fırat-87
kırmızı mercimek çeşidi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine
göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Toprağa uygulanan hümik asit
seviyeleri; kontrol, 2 L da
-1, 4 L da-1, 6 L da-1 ve 8 L da-1 olarak belirlenmiştir. Araştırmada tane verimi, bitki boyu, ilk bakla
yüksekliği, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, bakla sayısı değerleri
incelenmiştir. Tane verimi bakımından iki yılın ortalamasına göre en düşük
değer kontrol parsellerinden elde edilirken, en yüksek değer 8 L da
-1 hümik asit uygulamasından
elde edilmiştir. 
Bitki boyu, bakla yüksekliği,
bakla sayısı bakımından en düşük değerleri kontrol parselleri vermiştir.

Kaynakça

  • Anonim 2013a. Türkiye İstatistik Enstitüsü Yıllığı. http://www.tuik.gov.tr
  • Anonim 2013b. Akçakale 2000 Buğday Çeşidi. http://www.gaptaem.gov.tr
  • Ali-Zade M.A., and Gadzhieva SI., 1977. Stimulation of plant growth and nucleic acid exchange by humic acid. Doklady Ac. Navk Azerbaidzhanskoi Journal of Field Crops Central Research Institute, 2017, 26 (Special Issue): 119−124 SSR 9: 34-36
  • Bozoğlu H., Pekşen E. ve Gülümser A., 2004. Sıra aralığı ve potasyum humat uygulamasının bezelyenin verim ve bazı özelliklerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1): 53-58
  • Dinç U., Şenol S., Sayın M., Kapur S., Güzel N., Derici R., Yeşilsoy M.Ş., Yeğengil İ., Sarı M., Kaya Z., Aydın M., Kettaş F., Berkman A., Çolak A.K., Yılmaz K., Tunçgögüs B., Çavuşgil, V., Özbek H., Gülüt K.Y., Karaman C., Dinç O., Öztürk N., Kara E.E., 1988. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Toprakları (GAT), I. Harran Ovası TÜBİTAK Tarım Ormancılık Araştırma Grubu Güdümlü Araştırma Projesi Kesin Raporu. TOAG – 534, Adana
  • Eser D., 1970. Türkiye’de Yetiştirilen Mercimek Çeşitlerinin Önemli Morfolojik Karakterleri Üzerine Araştırmalar. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları :383, Ankara
  • Günaydın M., 1999. Yapraktan ve topraktan uygulanan hümik asidin domates ve mısırın gelişimi ile bazı besin maddeleri alımına etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bölümü Yüksek Lisans Tezi. 109s
  • Kaptan M.A. ve Aydın M., 2012. Hümik asidin pamuk (Gossypium hirsutum L.) gelişimi ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Dergisi, 2012-1, s.291-299
  • Öktem A.G., Nacar A.S ve Şakak A., 2013a. Hümik asidin kırmızı mercimekte (Lens Culinaris Medic.) tohuma uygulamasının verim ve verim unsurlarına etkisi. 6. Ulusal Bit. Bes. ve Gübre Kon. 3-7 Haziran 2013, Nevşehir, s.508-510
  • Öktem A.G., Nacar A.S., Öktem A. ve Şakak A., 2013b. Effect of seed application of humic acid to yield and yield characteristics of wheat (Triticum durum). 1. Orta Asya Modern Tar. Tek. ve Bit. Besleme Kongresi 01-03 Ekim, Kırgızistan, s.479-486
  • Öktem A.G., Nacar A.S., Öktem A. ve Şakak A., 2013c. Harran Ovası koşullarında farklı dozlarda leonardit uygulamasının kırmızı mercimekte (Lens Culunaris L.) verim ve verim unsurları üzerine etkisi. 10. Tarla Bit. 10-13 Eylül 2013 Konya
  • Öktem A., Öktem A.G. ve Çelikli E., 2015. Yapraktan farklı seviyelerde hümik asit uygulamasının mısır bitkisinin (zea mays l. indentata) verim ve bazı verim unsurlarına etkisi. 11. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Özetleri 7-10 Eylül, Çanakkale, s.114
  • Padem H., Öcal A. ve Alan R., 1999. Effect of humic acid added to foliar fertilizer on quality and nutrient content of eggplant and pepper seedlings. Acta Horticulture (ISHS) 491: 241-246
  • Sharif M., Khattak R.A., and Sarir M.S., 2002. Effect of different levels of lignitic coal derived humic acid on growth of maize plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 33: 35673580. doi: 10.1081/CSS-120015906
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Gülgün Öktem Bu kişi benim

Abdullah Suat Nacar Bu kişi benim

Abdullah Öktem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 26

Kaynak Göster

APA Öktem, A. G., Nacar, A. S., & Öktem, A. (2017). Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26, 119-124. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359393
AMA Öktem AG, Nacar AS, Öktem A. Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2017;26:119-124. doi:10.21566/tarbitderg.359393
Chicago Öktem, Ayşe Gülgün, Abdullah Suat Nacar, ve Abdullah Öktem. “Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens Culinaris Medic.) Verim Ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26, Kasım (Kasım 2017): 119-24. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359393.
EndNote Öktem AG, Nacar AS, Öktem A (01 Kasım 2017) Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 119–124.
IEEE A. G. Öktem, A. S. Nacar, ve A. Öktem, “Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 26, ss. 119–124, 2017, doi: 10.21566/tarbitderg.359393.
ISNAD Öktem, Ayşe Gülgün vd. “Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens Culinaris Medic.) Verim Ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (Kasım 2017), 119-124. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359393.
JAMA Öktem AG, Nacar AS, Öktem A. Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:119–124.
MLA Öktem, Ayşe Gülgün vd. “Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens Culinaris Medic.) Verim Ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 26, 2017, ss. 119-24, doi:10.21566/tarbitderg.359393.
Vancouver Öktem AG, Nacar AS, Öktem A. Sıvı Olarak Toprağa Uygulanan Hümik Asit Miktarlarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:119-24.