Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kestanenin Sıkıştırma Yükü Altındaki Mekanik Davranışlarının Belirlenmesi

Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 4, 301 - 307, 25.08.2015

Öz

Bu çalışmada Sarıaşlama, Ayıtabanı ve Vakit kestane çeşitlerinin boyut, aritmetik ve

geometrik ortalama çap, küresellik, kütle, hacim, hacim ağırlığı, özgül kütle, porozite gibi fiziksel

özellikleri ile kabuk kırılma kuvveti, kırılma enerjisi ve özgül deformasyon gibi mekanik özellikleri

belirlenmiştir. Kestane çeşitleri üç farklı nem (%30, %20, %15), sabit yüklenme oranı (40

mm/min) ve üç farklı eksende (x-x: kalınlık, y-y: genişlik, z-z: uzunluk) paralel plakalar arasında

sıkıştırılarak kırılmıştır. Denemeler sonucunda her kestane çeşidinde, nem seviyesinin artmasıyla

kırılma kuvvetinin azaldığı, buna karşılık kırılma enerjisinin arttığı saptanmıştır. Elde edilen bu

sonuç daha önce yapılan çalışmaları destekler niteliktedir.

Kaynakça

  • Aydın, C. 2003. Physical properties of almond nut and kernel. Journal of Food Engineering, 60(3): 315-320. Braga, C. G., Couto, S. M., Hara, T., Neto, A. 1999.
  • Mechanical behaviour of macadamia nut under compressing loading. Journal of Agricultural Engineering Research, 72(3):239-245.
  • Gupta, R. K., Das, S. K. 2000. Fracture resistance of sunfower seed and kernel to compressive loading. Journal of Food Engineering, 46(1): 1-8.
  • Khazaei, J., Lar, M., Pour, R., Mohtasabi, S. 2002. Mechanical strength of chick pea grains under static loading. University of Tehran, Karaj, Iran.
  • Khazaei, J., Rasckh, M. and Borghei, M. A. 2001. Physical and mechanical properties of almond and its kernel related to cracking and peeling. University of Tehran, Karaj, Iran.
  • Maduako, J. N., Faborode, M. O. 2003. Characterization of breaking behaviour of whole cocoa pods. Journal of Agricultural Engineering Research, 59(2): 89-96.
  • Oloso, A. O., Clarke, B. 1993. Some aspects of strength properties of cashew nuts. Journal of Agricultural Engineering Research, 55(1): 27-43.ikleri, Hasad Yayıncılık, 64 s, İstanbul.
  • Visvanathan, R., Palanisamy, T., Gothandapani, L., Sreenarayanan, V. 1996. Physicalpropertiesof neem nut. Journal of Agricultural Engineering Research, 63(1): 19- 26.
Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 4, 301 - 307, 25.08.2015

Öz

Kaynakça

  • Aydın, C. 2003. Physical properties of almond nut and kernel. Journal of Food Engineering, 60(3): 315-320. Braga, C. G., Couto, S. M., Hara, T., Neto, A. 1999.
  • Mechanical behaviour of macadamia nut under compressing loading. Journal of Agricultural Engineering Research, 72(3):239-245.
  • Gupta, R. K., Das, S. K. 2000. Fracture resistance of sunfower seed and kernel to compressive loading. Journal of Food Engineering, 46(1): 1-8.
  • Khazaei, J., Lar, M., Pour, R., Mohtasabi, S. 2002. Mechanical strength of chick pea grains under static loading. University of Tehran, Karaj, Iran.
  • Khazaei, J., Rasckh, M. and Borghei, M. A. 2001. Physical and mechanical properties of almond and its kernel related to cracking and peeling. University of Tehran, Karaj, Iran.
  • Maduako, J. N., Faborode, M. O. 2003. Characterization of breaking behaviour of whole cocoa pods. Journal of Agricultural Engineering Research, 59(2): 89-96.
  • Oloso, A. O., Clarke, B. 1993. Some aspects of strength properties of cashew nuts. Journal of Agricultural Engineering Research, 55(1): 27-43.ikleri, Hasad Yayıncılık, 64 s, İstanbul.
  • Visvanathan, R., Palanisamy, T., Gothandapani, L., Sreenarayanan, V. 1996. Physicalpropertiesof neem nut. Journal of Agricultural Engineering Research, 63(1): 19- 26.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burcu Hamleci Bu kişi benim

Metin Güner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Hamleci, B., & Güner, M. (2015). Kestanenin Sıkıştırma Yükü Altındaki Mekanik Davranışlarının Belirlenmesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 11(4), 301-307.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.