Bu çalışma İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin Covid- 19 pandemisi döneminde kafein tüketimi alışkanlıklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Kesitsel olarak yapılan bu araştırma, Mayıs-Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 150 kadın ve 18 erkek olmak üzere toplam 168 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Veriler katılımcılardan online anket formu ile toplandı. Uygulanan anket; demografik veriler, antropometrik ölçümler, beslenme alışkanlıkları, kafein tüketimleri gibi bileşenleri içermekteydi. Elde edilen verilerin istatiksel değerlendirilmesinde SPSS (The Statistical Packet for The Social Sciences) paket programı kullanıldı. Pandemi dönemi ve öncesinde kafeinli ürün tüketimi karşılaştırıldığında her iki dönemde de kadınların %92,0’ı ve erkeklerin %88,9’u kafein içeren ürünleri tükettiklerini söylemişlerdir. Kafein tüketimi ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (X² = 6,060, p=0,014, p<0,05). Kafeinli ürünlerin tüketilme sıklığına bakıldığında “her gün tüketilme” durumunun pandemi döneminde arttığı görülmektedir. Kafein içeren ürünlerin hem erkek hem de kadın cinsiyette yüksek oranda tüketildiği görülmektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri arasında kafein içeren besinler hakkında bilgi düzeyi sınırlı olmakla birlikte kadınların erkeklere göre daha yüksek oranda bilgi sahibi oldukları aşikardır. Daha geniş çaplı örneklem gruplarıyla çalışılarak üniversite öğrencilerinin pandemi dönemindeki kafein tüketim durumları tespit edilip, önerilen düzeylerde alımlar teşvik edilmelidir.
This study was conducted to investigate the caffeine consumption habits of Istanbul Medipol University Faculty of Health Sciences students during the Covid-19 pandemic period.This cross-sectional study was conducted on a total of 168 students, 150 females and 18 males, studying at Istanbul Medipol University Faculty of Health Sciences between May-June 2021. Data were collected from the participants with an online questionnaire. The applied questionnaire included components such as demographic data, anthropometric measurements, dietary habits, and caffeine consumption. SPSS (The Statistical Packet for The Social Sciences) package program was used for the statistical evaluation of the obtained data. When the consumption of caffeinated products during and before the pandemic was compared, 92.0% of women and 88.9% of men said that they consumed caffeine-containing products in both periods. A statistically significant relationship was found between caffeine consumption and gender (X² = 6.060, p=0.014, p<0.05). Considering the frequency of consumption of caffeinated products, it was observed that the "consumption every day" increased during the pandemic period. It is seen that caffeine-containing products are consumed at a high rate in both men and women. Although the level of knowledge about foods containing caffeine is limited among the students of the Faculty of Health Sciences, it is obvious that women have a higher level of knowledge than men. By working with larger sample groups, the caffeine consumption status of university students during the pandemic period should be determined, and intakes at recommended levels should be encouraged.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 3 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 3 |