BibTex RIS Kaynak Göster

COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 5, - , 21.05.2013

Öz

Siklooksijenazın (COX) araşidonik asit metabolizmasındaki büyük rolünün keşfinden beri vasküler biyologlar bu sistemin ikili fonksiyon özelliği ile karşı karşıya kalmışlardır. Gerçekten de, bir enzim (COX) tarafından dönüştürülen substrat (araşidonik asit), başlangıçta dokuya özgü olduğu inanılan bir dizi özel sentez tarafından daha kararlı prostanoidlere metabolize edilmeden önce, sadece çok kısa bir süre varolan son ürünler (endoperoksitler) üretirler. Örneğin trombositler temel olarak, tromboksan A2 (proagregan ve vazokonstriktör madde) üreten sentaz içerirlerken, endotelyal hücreler temel olarak prostasiklin (antiagregan ve vazodilatatör madde) oluşturan enzim içermektedirler. Trombositler tarafından tromboksan A2'nin aşırı üretilmesi tromboza yol açmakta; ters etki olarak da endotelyal hücrelerden prostasiklin üretilmesi vasküler tıkanmaya karşı koymaktadır. Araşidonik asit metabolizmasının bu ikili fonksiyon özelliği, yıllar boyunca aterotromboz hakkındaki düşüncelere ve çalışmalara yoğunlaşmayı sağlamıştır. Bu çalışmalardan yola çıkarak derlemede, siklooksijenaz enzimi ve endotel disfonksiyonu arasındaki ilişki tartışılacaktır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Moleküler Tıp
Yazarlar

Özlem Timirci-kahraman

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Timirci-kahraman, Ö. (2013). COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, 3(5).
AMA Timirci-kahraman Ö. COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. Temmuz 2013;3(5).
Chicago Timirci-kahraman, Özlem. “COX-1 Enzimi Ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 3, sy. 5 (Temmuz 2013).
EndNote Timirci-kahraman Ö (01 Temmuz 2013) COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 3 5
IEEE Ö. Timirci-kahraman, “COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki”, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 5, 2013.
ISNAD Timirci-kahraman, Özlem. “COX-1 Enzimi Ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 3/5 (Temmuz 2013).
JAMA Timirci-kahraman Ö. COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;3.
MLA Timirci-kahraman, Özlem. “COX-1 Enzimi Ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 5, 2013.
Vancouver Timirci-kahraman Ö. COX-1 Enzimi ve Endotel Disfonksiyon Arasındaki İlişki. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;3(5).