Genetically modified organisms (GMO) have been one of major discussion topics of consumer and thus researchers. These products have a special importance because they can be applied to any kind of living organism (animal, plant and microorganisms) and because they can affect the public and animal health through consumption of food and feed products. They have received a strong public reaction since they were first developed. Several unions have been developed and lobby activities have been organised to ban GMOs. However, most of these discussions have been run on an unscientific base because of misinformation. As a result of these discussions and uncertainties on the safety of GMOs several countries published legal requirements on environmental release and presence in food and feed chain of GMOs. The aim of this review is to give general information on GMO reality. For this general introduction, the size of their production and trade, informed advantages and potential hazards related to them, legal requirements for GMOs, consumer reactions, and information on detection methods in food and feed are given.
GMO GM food detection methods consurmer reaction legislation
Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) uzun yıllardır tüketicilerin dolayısıyla da bilim adamlarının önemli tartışma konularından birini oluşturmuştur. Bu ürünler her tür canlı (hayvan, bitki ve mikroorganizma) üzerinde uygulanabilir olmaları ve gerek hayvan yemi gerekse gıda olarak hayvan ve insan sağlığını etkileme potansiyelleri sebebiyle oldukça önemlidirler. Ancak ilk üretilmeye başladıklarından beri çok yaygın bir tüketici reaksiyonuna maruz kalmışlardır. GDO’ların engellenmesi için aktif çalışan birçok dernek kurulmuş ve lobi faaliyeti yürütülmüştür. Buna karşın meydana gelen tartışmaların çoğu yanlış bilgilenme dolayısıyla bilimsel tabandan uzak kalmaktadır. Bu tartışmalar ve GDO’ların güvenilirliğine yönelik belirsizlikler dolayısıyla birçok ülkede bu ürünlerin gıda ve yem zincirinde yer almaları ve doğaya salınımlarına yönelik yasal kısıtlamalar getirilmiştir. Bu derleme ile GDO gerçeğine yönelik bir özet bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bunun için GDO’ların genel tanımlaması, üretim ve ticaretlerinin boyutları, bildirilen avantaj ve zararları, bunlarla ilgili yasal mevzuatlar, tüketici reaksiyonları, gıdalarda mevcudiyetlerinin belirlenmesine yönelik metotlar açıklanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 41 Sayı: 1 |