Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Agrotechnical Characteristics of Some Vegetable Seeds Commonly Grown in Denizli-Acıpayam

Yıl 2023, Cilt: 4 Sayı: 2, 100 - 104, 30.12.2023
https://doi.org/10.56430/japro.1326502

Öz

Vegetables are not only consumed fresh but also have an important place in nutrition in terms of vitamins, carbohydrates, fats and proteins. Parts of these plants such as roots, stems, leaves, fruits and seeds are used and consumed. This study was carried out in the laboratories of Bingol and Ege Universities in 2022. In the study, some physical properties (length, width, surface area, mean arithmetic and geometric diameters, and sphericity) of seeds belonging to five different vegetables (dill, lettuce, parsley, arugula and tongue grass) were investigated. Since the seeds examined in the study are "heirloom seeds", the values obtained will enable sowing operations to be carried out with minimum seed loss by making use of mechanization applications in small and narrow areas as well as breeding studies.

Kaynakça

  • Al, G. E. (2019). A study on the yield of parsley crops (Petroselinum crispum Mill.) grown in different environments during the harvest timesand on the changes in the yield criteria (Master’s thesis, Tokat Gaziosmanpaşa University).
  • Alayunt, F. N. (2000). Biyolojik malzeme bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
  • Bianco, V. V., & Boari, F. (1996). Up-to-date development of wild rocket cultivation. Rocket: A Mediterranean Crop for the World Report of the Workshop. Rome.
  • Çağın, H. K. (2005). Bitkilerin gizli dünyası, IV maydanozgiller (Apiaeace). Bulut Yayınları. (In Turkish)
  • Çekim, İ., & Özarslan, C. (2020). Marul tohumunun bazı fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 89-97. https://doi.org/10.33202/comuagri.619355 (In Turkish)
  • Ceylan, A. (1997). Tıbbi bitkiler II. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
  • Ceylan, Ş., Mordoğan, N., Yoldaş, F., & Çakıcı, H. (2005). Azotlu gübrelemenin farklı ekim zamanlarında yetiştirilen maydanoz bitkisinde azot birikimi verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Raporu. (In Turkish)
  • Devlez, E. (2022). The effect of ultraviolet A and B light application on some quality values in post-harvest lettuce (Lactuca sativa) (Master’s thesis, Bilecik Seyh Edebali University).
  • Dumanoglu, Z., & Geren, H. (2020). An investigation on determination of seed characteristics of some gluten-free crops (Amarantus mantegazzianus, Chenopodium quinoa Willd., Eragrostis tef [Zucc] Trotter, Salvia hispanica L.). Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(8), 1650-1655. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i8.1650-1655.3394
  • Dumanoglu, Z., & Ozturk, G. (2021). A research on improving seed quality (pelleting) in true potato of 101 (Nif) genotype. Fresenius Environmental Bulletin, 30(09), 10983-10968.
  • Elik, H. (2010). Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının dereotu (Anethum Graveolens L.)’nda bazı agronomik ve teknolojik özellikler üzerine etkisi (Master’s thesis, Çukurova University). (In Turkish)
  • Elsayed, S. I. M., Glala, A. A., Abdalla, A. M., Abd El Ghafour, A., & Darwish, M. A. (2020). Effect of biofertilizer and organic fertilization on growth, nutrient contents and fresh yield of dill (Anethum graveolens). Bulletin of the National Research Centre, 44(1), 1-10. https://doi.org/10.1186/s42269-020-00375-z
  • Eşiyok, D. (1996). Marketing and utilization of rocket in Turkey. In S. Padulosi & D. Pignone (Eds), Rocket: A Mediterranean crop for the world (pp. 86-90). IPGRI.
  • Eşiyok, D. (2012). Kışlık ve yazlık sebze yetiştiriciliği. Sidas Yayınları. (In Turkish)
  • Gil, V., & Macleod, A. J. (1980). The effects of pH on glucosinolate degradation by a thioglucoside glucohydrolase preparation. Phytochemsitry, 19(12), 2547-2551. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)83916-3
  • Halaç, B. (2018). Hatay ili maydanoz (Petroselinum Crispum (Mill.) Nym. Ex A.W. Hill) üretim alanlarında görülen bazı virüs ve fitoplazma hastalıklarının enfeksiyon oranları ile doğal taşınması ve diğer konukçularının araştırılması (Master’s thesis, Hatay Mustafa Kemal University). (In Turkish)
  • Hazıroğlu, A. N. (2022). Tere (Lepidium Sativum L. Subsp. Sativum) bitkisi üzerinde demir sülfat (Feso4.7h2o) toksisitesinin morfolojik, anatomik ve fizyolojik etkileri (Master’s thesis, Van Yüzüncü Yıl University). (In Turkish)
  • İşbilir, Ş. (2008). Yaprakları salata-baharat olarak tüketilen bazı bitkilerin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi (Doctoral dissertation, Trakya University). (In Turkish)
  • Jana, S., & Shekhawat, G. S. (2010). Anethum graveolens: An Indian traditional medicinal herb and spice. Pharmacognosy Reviews, 4(8), 179-184. https://doi.org/10.4103%2F0973-7847.70915
  • Kara, M. (2012). Biyolojik ürünlerin fiziksel özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
  • Kara, M. (2017). Physical properties of biological products. Güven Bilimsel.
  • Karaağaç, O., & Balkaya, A. (2017). Türkiyede yerel sebze çeşitlerinin mevcut durumu ve islah programlarında değerlendirilmesi. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 5, 8-15. (In Turkish)
  • Karaal, G. (2011). Organik gübre katkılı fındık zurufu kompostunda roka (Eruca Sativa L.) ve tere (Lepidium Sativum L.) yetiştiriciliği (Master’s thesis, Ordu University). (In Turkish)
  • Keleş, R. (2015). Topraktan izole edilen bakterilerin tanımlanması ve tanımlanan bakterilerin roka bitkisinin (Eruca Sativa) gelişmesine biyogübre olarak etkilerinin incelenmesi (Master’s thesis, Gebze Teknik University). (In Turkish)
  • Menglan, S., Fading, Pu., Zehui, P., Watson, M. F., Cannon, J. F. M., Holmes-Smith, I., Kljuykov, E. V., Phillippe, L. R., & Pimenov, M. G. (2005). Apiaceae (Umbelliferae). Flora of China, 14, 1-205.
  • Mohsenin, N. N. (1970). Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers.
  • Negi, P. S. (2012). Plant extracts for the control of bacterial growth: Efficacy, stability and safety issues for food application. International Journal of Food Microbiology, 156(1), 7-17. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2012.03.006
  • Özbek, H., Cengiz, N., Bayram, İ., & Öntürk, H. (2008). Alfa-amanitinle oluşturulmuş böbrek ve karaciğer toksisitesinde alfa-pinen ve silibininin etkisinin sıçanlar üzerinde araştırılması. Genel Tıp Dergisi, 18(4), 159-164. (In Turkish)
  • Öztürk, M., Temel, M., & Tınmaz, A. B. (2014). Türkiye’de kekik üretim ve pazarlaması. II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu. Yalova. (In Turkish)
  • Rekha, M. N., Yadav, A. R., Dharmesh, S., Chauhan, A. S., & Ramteke, R. S. (2010). Evaluation of antioxidant properties of dry soup mix extracts containing dill (Anethum sowa L.) leaf. Food and Bioprocess Technology, 3(3), 441-449. https://doi.org/10.1007/s11947-008-0123-5
  • Telli, S., & Üremiş, İ. (2010). Samandağ (Hatay)’da maydanoz yetiştiriciliğinde karşılaşılan bitki koruma sorunları ve çözüm önerileri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 39-48. (In Turkish)
  • Vural, H., Eşiyok, D., & Duman, İ. (2000). Kültür sebzeleri (sebze yetiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi. (In Turkish)
  • Yağcıoglu, A. (2015). Ürün işleme. Ege Üniversitesi Yayınları. (In Turkish)
  • Yanmaz, R., Yıldırım, E., & Koyuncu, D. (2010). Ülkemiz için yeni bir tere (Lepidium sativum var. subsp. sativum) çeşit adayı: Dadaş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(2), 91-95. (In Turkish)
  • Yavaşoğlu, M. (2012). Bazı şifalı bitkilerin ekonomiye kazandırılması: Tere (Lepidium Sativum L.) bitkisinin antioksidan, sitotoksik, enzim aktif özüt ve bileşenlerinin belirlenmesi (Masters’s thesis, Çanakkale Onsekiz Mart University). (In Turkish)
Yıl 2023, Cilt: 4 Sayı: 2, 100 - 104, 30.12.2023
https://doi.org/10.56430/japro.1326502

Öz

Kaynakça

  • Al, G. E. (2019). A study on the yield of parsley crops (Petroselinum crispum Mill.) grown in different environments during the harvest timesand on the changes in the yield criteria (Master’s thesis, Tokat Gaziosmanpaşa University).
  • Alayunt, F. N. (2000). Biyolojik malzeme bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
  • Bianco, V. V., & Boari, F. (1996). Up-to-date development of wild rocket cultivation. Rocket: A Mediterranean Crop for the World Report of the Workshop. Rome.
  • Çağın, H. K. (2005). Bitkilerin gizli dünyası, IV maydanozgiller (Apiaeace). Bulut Yayınları. (In Turkish)
  • Çekim, İ., & Özarslan, C. (2020). Marul tohumunun bazı fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 89-97. https://doi.org/10.33202/comuagri.619355 (In Turkish)
  • Ceylan, A. (1997). Tıbbi bitkiler II. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
  • Ceylan, Ş., Mordoğan, N., Yoldaş, F., & Çakıcı, H. (2005). Azotlu gübrelemenin farklı ekim zamanlarında yetiştirilen maydanoz bitkisinde azot birikimi verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Raporu. (In Turkish)
  • Devlez, E. (2022). The effect of ultraviolet A and B light application on some quality values in post-harvest lettuce (Lactuca sativa) (Master’s thesis, Bilecik Seyh Edebali University).
  • Dumanoglu, Z., & Geren, H. (2020). An investigation on determination of seed characteristics of some gluten-free crops (Amarantus mantegazzianus, Chenopodium quinoa Willd., Eragrostis tef [Zucc] Trotter, Salvia hispanica L.). Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(8), 1650-1655. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i8.1650-1655.3394
  • Dumanoglu, Z., & Ozturk, G. (2021). A research on improving seed quality (pelleting) in true potato of 101 (Nif) genotype. Fresenius Environmental Bulletin, 30(09), 10983-10968.
  • Elik, H. (2010). Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının dereotu (Anethum Graveolens L.)’nda bazı agronomik ve teknolojik özellikler üzerine etkisi (Master’s thesis, Çukurova University). (In Turkish)
  • Elsayed, S. I. M., Glala, A. A., Abdalla, A. M., Abd El Ghafour, A., & Darwish, M. A. (2020). Effect of biofertilizer and organic fertilization on growth, nutrient contents and fresh yield of dill (Anethum graveolens). Bulletin of the National Research Centre, 44(1), 1-10. https://doi.org/10.1186/s42269-020-00375-z
  • Eşiyok, D. (1996). Marketing and utilization of rocket in Turkey. In S. Padulosi & D. Pignone (Eds), Rocket: A Mediterranean crop for the world (pp. 86-90). IPGRI.
  • Eşiyok, D. (2012). Kışlık ve yazlık sebze yetiştiriciliği. Sidas Yayınları. (In Turkish)
  • Gil, V., & Macleod, A. J. (1980). The effects of pH on glucosinolate degradation by a thioglucoside glucohydrolase preparation. Phytochemsitry, 19(12), 2547-2551. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)83916-3
  • Halaç, B. (2018). Hatay ili maydanoz (Petroselinum Crispum (Mill.) Nym. Ex A.W. Hill) üretim alanlarında görülen bazı virüs ve fitoplazma hastalıklarının enfeksiyon oranları ile doğal taşınması ve diğer konukçularının araştırılması (Master’s thesis, Hatay Mustafa Kemal University). (In Turkish)
  • Hazıroğlu, A. N. (2022). Tere (Lepidium Sativum L. Subsp. Sativum) bitkisi üzerinde demir sülfat (Feso4.7h2o) toksisitesinin morfolojik, anatomik ve fizyolojik etkileri (Master’s thesis, Van Yüzüncü Yıl University). (In Turkish)
  • İşbilir, Ş. (2008). Yaprakları salata-baharat olarak tüketilen bazı bitkilerin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi (Doctoral dissertation, Trakya University). (In Turkish)
  • Jana, S., & Shekhawat, G. S. (2010). Anethum graveolens: An Indian traditional medicinal herb and spice. Pharmacognosy Reviews, 4(8), 179-184. https://doi.org/10.4103%2F0973-7847.70915
  • Kara, M. (2012). Biyolojik ürünlerin fiziksel özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
  • Kara, M. (2017). Physical properties of biological products. Güven Bilimsel.
  • Karaağaç, O., & Balkaya, A. (2017). Türkiyede yerel sebze çeşitlerinin mevcut durumu ve islah programlarında değerlendirilmesi. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 5, 8-15. (In Turkish)
  • Karaal, G. (2011). Organik gübre katkılı fındık zurufu kompostunda roka (Eruca Sativa L.) ve tere (Lepidium Sativum L.) yetiştiriciliği (Master’s thesis, Ordu University). (In Turkish)
  • Keleş, R. (2015). Topraktan izole edilen bakterilerin tanımlanması ve tanımlanan bakterilerin roka bitkisinin (Eruca Sativa) gelişmesine biyogübre olarak etkilerinin incelenmesi (Master’s thesis, Gebze Teknik University). (In Turkish)
  • Menglan, S., Fading, Pu., Zehui, P., Watson, M. F., Cannon, J. F. M., Holmes-Smith, I., Kljuykov, E. V., Phillippe, L. R., & Pimenov, M. G. (2005). Apiaceae (Umbelliferae). Flora of China, 14, 1-205.
  • Mohsenin, N. N. (1970). Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers.
  • Negi, P. S. (2012). Plant extracts for the control of bacterial growth: Efficacy, stability and safety issues for food application. International Journal of Food Microbiology, 156(1), 7-17. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2012.03.006
  • Özbek, H., Cengiz, N., Bayram, İ., & Öntürk, H. (2008). Alfa-amanitinle oluşturulmuş böbrek ve karaciğer toksisitesinde alfa-pinen ve silibininin etkisinin sıçanlar üzerinde araştırılması. Genel Tıp Dergisi, 18(4), 159-164. (In Turkish)
  • Öztürk, M., Temel, M., & Tınmaz, A. B. (2014). Türkiye’de kekik üretim ve pazarlaması. II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu. Yalova. (In Turkish)
  • Rekha, M. N., Yadav, A. R., Dharmesh, S., Chauhan, A. S., & Ramteke, R. S. (2010). Evaluation of antioxidant properties of dry soup mix extracts containing dill (Anethum sowa L.) leaf. Food and Bioprocess Technology, 3(3), 441-449. https://doi.org/10.1007/s11947-008-0123-5
  • Telli, S., & Üremiş, İ. (2010). Samandağ (Hatay)’da maydanoz yetiştiriciliğinde karşılaşılan bitki koruma sorunları ve çözüm önerileri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 39-48. (In Turkish)
  • Vural, H., Eşiyok, D., & Duman, İ. (2000). Kültür sebzeleri (sebze yetiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi. (In Turkish)
  • Yağcıoglu, A. (2015). Ürün işleme. Ege Üniversitesi Yayınları. (In Turkish)
  • Yanmaz, R., Yıldırım, E., & Koyuncu, D. (2010). Ülkemiz için yeni bir tere (Lepidium sativum var. subsp. sativum) çeşit adayı: Dadaş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(2), 91-95. (In Turkish)
  • Yavaşoğlu, M. (2012). Bazı şifalı bitkilerin ekonomiye kazandırılması: Tere (Lepidium Sativum L.) bitkisinin antioksidan, sitotoksik, enzim aktif özüt ve bileşenlerinin belirlenmesi (Masters’s thesis, Çanakkale Onsekiz Mart University). (In Turkish)
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Biyosistem
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Zeynep Dumanoğlu 0000-0002-7889-9015

Gülsüm Öztürk 0000-0002-8701-790X

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 12 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dumanoğlu, Z., & Öztürk, G. (2023). Agrotechnical Characteristics of Some Vegetable Seeds Commonly Grown in Denizli-Acıpayam. Journal of Agricultural Production, 4(2), 100-104. https://doi.org/10.56430/japro.1326502