Cilt: 7 Sayı: 4, 15.12.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Amaç

Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü) Dergisi temel ve uygulamalı bilimler konusundaki araştırmaları yayınlayan uluslararası, hakemli ve bilimsel bir dergidir. Konusunda uzman en az iki hakem, gönderilen makaleleri değerlendirmek için editör kurulu tarafından seçilir. Bütün makaleler ilk editoryal incelemeden ve kör hakemlik prosesinden geçer. Derginin interdisipliner olması nedeniyle, yazarların tüm diğer bilim dallarından olan kişilerin anlayabileceği şekilde makalelerin yazılması beklenir.

Kapsam

Derginin gönderi kabul ettiği çalışma alanları aşağıda listelenmiştir.

Bilgisayar Mühendisliği
Bilişim Sistemleri
Biyomühendislik
Çevre Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Elektrik - Elektronik Mühendisliği
Gıda Mühendisliği
Genetik Mühendisliği
Harita Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Jeofizik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Kimya Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Meteoroji Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Nano Teknoloji Mühendislik
Su Ürünleri Bilimleri ve Mühendisliği
Ziraat Mühendisliği
Biyoloji
Coğrafi Bilgi Teknolojileri
Doğal Afet Yönetimi
Enerji Kaynakları ve Yönetimi
Fizik
İstatistik
İş Sağlığı ve Güvenliği
Kimya
Matematik
Otomotiv
Peyzaj Mimarlığı
Uzay Bilimleri ve Teknolojiler

Makaleler mümkün olduğunca yalın bir dille yazılmış olmalı. Tüm gönderiler MS Word olarak hazırlanmalıdır. Gönderilen eserlerin içeriği ve aşağıdaki yazılım kurallarına uygun olup olmadıkları, editörce belirlenen konu ile ilgili hakemler tarafından kontrol edilir. Önerilen düzeltmeler yapılmış veya karşı görüşleri editör tarafından onaylanmış yazılar yayına kabul edilir. Yazım kurallarına uygun olmayan yazılar, yazarlara geri gönderilecektir. Dergiye gönderilen makalelerin içerikleri özgün, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Değerlendirmeye sunulacak makalelerin bir başka dergiye gönderilmediği veya basılmadığı ön yazı ile mutlaka belirtilmelidir.Dergimizde makale gönderim aşamasında uluslararası kabuller gereği "ORCID Numarası" kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.



Yazar rehberi ve örnek Türkçe-İngilizce şablonlar için tıklayınız

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20509

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20508



1. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences Dergisi (Eski adı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi), Aralık 2015’de kurulmuş bir dergidir. Dergimiz 2015 yılından itibaren fen, mühendislik, doğa ve temel bilimler alanlarında düzenli olarak yılda dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) olarak yayımlanan ulusal/uluslararası hakemli ve uluslararası indeksli bir dergidir. Dergimiz TR-Dizinde taranmaktadır. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences Dergisi (Eski adı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi), Aralık 2015’de kurulmuş bir dergidir. Dergimiz 2015 yılından itibaren fen, mühendislik, doğa ve temel bilimler alanlarında düzenli olarak yılda dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) olarak yayımlanan ulusal/uluslararası hakemli ve uluslararası indeksli bir dergidir. Dergimiz TR-Dizinde taranmaktadır. Yayınlanmak üzere gönderilen bütün makaleler, editör, yayın, danışma kurulu ve hakemlerce değerlendirilir.

2. Dergimizde Türkçe veya İngilizce yazılmış orijinal araştırma makalesi, derleme yazılar, teknik not türünde bilimsel çalışmalar yayınlanır.

3. Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler iki hakem (gerekli görüldüğü durumda üç hakem) tarafından değerlendirilir; kabul-red kararı tarafından verilir. Dergimizde çift taraflı kör hakemlik uygulanmaktadır. Yeterli görülmeyen yazıların hakem önerileri doğrultusunda geliştirilmesi gerekmektedir. Revizyon sonrasında, bilimsel açıdan yeterli görülmeyen çalışmalar gerekçesi açıklanmadan reddedilir.

4. Makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olması veya yayınlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemesi zorunludur. Dergimize gönderilen makaleler için, ıslak imzalı Telif Hakkı Devri Formunun doldurulup gönderilmesi zorunludur.

5. Eserlerin tüm sorumluluğu ilgili yazarlarına aittir. Eserler uluslararası kabul görmüş bilim etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel hayvan çalışmaları için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı ve belgelendirilmelidir.

6. Dergimize yayınlanmak üzere gönderilen makaleler 05.10.2017 tarihinden itibaren benzerlik kontrol programı olan Ithenticate ile taranmaktadır. Benzerlik oranının yüksek çıkması veya akademik kurallara uygun alıntı yapılmaması halinde gönderi reddedilir. Mart 2020 tarihi itibariyle gönderilen makaleler için kaynakçalar dahil %30 ve üzeri benzerlik oranları kabul edilmemektedir. Benzerlik oranı çok düşük olsa bile (<%1) içeriğin akademik etik kurallarına uygun olması yazarların sorumluluğundadır.

7. Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen eserler dergi yazım kurallarına göre hazırlanmalıdır. Yazım kuralları ve ilgili şablon için tıklayınız ( http://fbe.dergi.comu.edu.tr/yazar-rehberi )

8. Derleme makaleler için sayfa ve kaynak sayısı sınırlaması yoktur, derleme yayınlar ancak editör daveti ile kabul edilmektedir.

9. Makale kararında verilen minör revizyondan sonra 30 gün, majör revizyondan sonra 45 gün, yeniden yazılması gerekli revizyonundan sonra 60 gün içinde gerekli değişiklikler yazar tarafından yapılarak tekrar gönderilmelidir.


TR Dizin 20466




Academindex 30370    

SOBİAD 20460               

Scilit 30371                        

29804 As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).