Transport Potential of Tokat Grapevine Leaf To Consumers Outside of the Province By Local Community
Yıl 2019,
Cilt: 8 Sayı: 2, 9 - 16, 31.12.2019
Esen Oruc
,
Aysel Ergün
,
Rüstem Cangi
Öz
It is seen that Tokat vine leaf obtained from Narince variety has become a brand in the market. For this reason, sometimes it is a special local product which can be sent to relatives outside of the province as a gift and sometimes upon request. There are no statistical data or scientific studies that will reveal the potential of customers on a larger scale. In this study were tried to be determined some details about the amount, frequency and delivery type of grapevine leaf sent out of the province for non-commercial purposes by the settled people in Tokat. Thus, it is intended to provide a perspective on what is the potential for out-of-province demand of this product as a regional value. The research is based on survey data. Tokat province was determined as the research area and the five districts of which the highest population were included in research. As a result of the sampling study in which five districts were taken into consideration, it was found appropriate to work with 383 households. Women were interviewed to represent the households. The data obtained were evaluated by means of percentage distributions and other descriptive statistics. According to the results, a significant percentage of the interviewed individuals send or take a significant amount (16.26 kg per year) of vine leaves out of Tokat province. The leaf processed by conventional means is preferred predominantly. it is important to solve the existing quality problems, especially in industrial production, and to make efforts for the healthy development of the vine leaf product market that is just starting to grow.
Destekleyen Kurum
This study is derived from an individual research project supported by Tokat Gaziosmanpaşa University Scientific Research Projects Support Unit.
Kaynakça
- Anonim 2005. İGEME, İhracatı Geliştirme Merkezi İnternet Sayfası, www.igeme.org.tr.
- Anonim 2010. Tokat İlinin Tarımsal Yapısı ve Potansiyeli, TC Tokat Valiliği, 76 s. 06.07.2015.
http://tarim.com.tr/Haber/22742/Asma-Yapragi-nda-Kimyasal-Kalinti-Cikti.aspx
- Anonim, 2015. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları. Türkiye İstatistik Kurumu
https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr
- Anonim 2017. Erbaa Narince Bağ Yaprağı Tescil Belgesi. Tescil No: 258, Tescil Ettiren: Erbaa Ticaret Odası.
- Cangi, R., Adınır, M., Yağcı, A., Topçu, N. Ve Sucu, S. 2011.Salamuralık Yaprak Üretilen Bağlarda Farklı Üretim Modellerinin Ekonomik Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(2): 77-84.
http://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/announc/229/FBEDJIST%20Mayis%202011(11).pdf
- Cangi R. ve Yağcı, A. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6(Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayı) 137-148 2017 DOI: 10.17100/nevbiltek.288316 URL: http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.288316
- Cangi R. ve Yağcı A. 2012. Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. 2(2,Ek:A): 9-14.
- Çelik H, Çelik S, Kunter BM, Söylemezoğlu G, Boz Y, Özer C, Atak A. 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. VI. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
- Çiçek, A., Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Ünv. Ziraat Fakültesi Yayın No:12, Ders Notları Serisi No: 6, Tokat.
- Göktürk, N., Artık N., Yavaş, İ., Fidan, Y. 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakları. Gıda, 22 (1): 15-23.
- Gülcü M. Ve Torçuk, A.Ç. 2016. Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi ve Pazarlamasında Kalite Parametreleri. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu 04-07 Ekim 2016. ISSN: 2148-0036, Cilt(Sayı): 1(Özel), Sayfa/Page: 75-79.
- Hekimoğlu, B. ve Altındeğer, M. 2014. TR83 İllerinin (Samsun Tokat Amasya Çorum) Tarım/Sanayi ve Tarımsal Sanayi Potansiyelinin Kıyaslanması. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Birimi. Samsun, Eylül 2014.
- Ertan, A. 2010. Prestijli Tarım Ürünlerinin Pazarlanmasında Kalite ve Coğrafi İşaret Kavramlarının Tutundurulması ve Bu Bağlamda Tarım Satış Kooperatiflerinin Önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl: 2010/2, Sayı:12.
Yıl 2019,
Cilt: 8 Sayı: 2, 9 - 16, 31.12.2019
Esen Oruc
,
Aysel Ergün
,
Rüstem Cangi
Kaynakça
- Anonim 2005. İGEME, İhracatı Geliştirme Merkezi İnternet Sayfası, www.igeme.org.tr.
- Anonim 2010. Tokat İlinin Tarımsal Yapısı ve Potansiyeli, TC Tokat Valiliği, 76 s. 06.07.2015.
http://tarim.com.tr/Haber/22742/Asma-Yapragi-nda-Kimyasal-Kalinti-Cikti.aspx
- Anonim, 2015. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları. Türkiye İstatistik Kurumu
https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr
- Anonim 2017. Erbaa Narince Bağ Yaprağı Tescil Belgesi. Tescil No: 258, Tescil Ettiren: Erbaa Ticaret Odası.
- Cangi, R., Adınır, M., Yağcı, A., Topçu, N. Ve Sucu, S. 2011.Salamuralık Yaprak Üretilen Bağlarda Farklı Üretim Modellerinin Ekonomik Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(2): 77-84.
http://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/announc/229/FBEDJIST%20Mayis%202011(11).pdf
- Cangi R. ve Yağcı, A. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6(Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayı) 137-148 2017 DOI: 10.17100/nevbiltek.288316 URL: http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.288316
- Cangi R. ve Yağcı A. 2012. Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. 2(2,Ek:A): 9-14.
- Çelik H, Çelik S, Kunter BM, Söylemezoğlu G, Boz Y, Özer C, Atak A. 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. VI. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
- Çiçek, A., Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Ünv. Ziraat Fakültesi Yayın No:12, Ders Notları Serisi No: 6, Tokat.
- Göktürk, N., Artık N., Yavaş, İ., Fidan, Y. 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakları. Gıda, 22 (1): 15-23.
- Gülcü M. Ve Torçuk, A.Ç. 2016. Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi ve Pazarlamasında Kalite Parametreleri. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu 04-07 Ekim 2016. ISSN: 2148-0036, Cilt(Sayı): 1(Özel), Sayfa/Page: 75-79.
- Hekimoğlu, B. ve Altındeğer, M. 2014. TR83 İllerinin (Samsun Tokat Amasya Çorum) Tarım/Sanayi ve Tarımsal Sanayi Potansiyelinin Kıyaslanması. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Birimi. Samsun, Eylül 2014.
- Ertan, A. 2010. Prestijli Tarım Ürünlerinin Pazarlanmasında Kalite ve Coğrafi İşaret Kavramlarının Tutundurulması ve Bu Bağlamda Tarım Satış Kooperatiflerinin Önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl: 2010/2, Sayı:12.