Cilt: 2 Sayı: 1, 28.03.2023

Yıl: 2023

Journal of Basic Health (JOBAH), dergisinin amacı, tüm sağlık alanlarında bilimsel ve klinik değere sahip orijinal araştırma makalelerini, olgu sunumu, derlemeler, editöryal kısa notlar ve editöre mektuplar yayınlamaktır. 

Temel sağlığın her alanını (Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veteriner, Sağlık Bilimleri, Hemşirelik, Sağlık Hizmetleri MYO ve diğerleri) içeren klinik ve deneysel çalışmaları, ilginç olgu bildirimlerini, derlemeleri, davet edilmiş derlemeleri, Editöre mektupları, toplantı, haber ve duyuruları, klinik haberleri ve ilginç araştırmaların özetlerini, ayırıcı tanı, tıp gündemini belirleyen güncel konuları ve özellikle Halk Sağlığı ve Temel Sağlık Eğitimi ile ilgili çalışmaları yayınlar.

Journal of Basic Health (JOBAH), özgün bilimsel araştırmaları, olgu sunumlarını, incelemeleri ve mektupları yayınlar. Birden fazla yazarlı olarak gönderilen makaleler, listelenen tüm yazarların gönderimle aynı fikirde olduğu ve nihai makalenin bir kopyasının tüm yazarlar tarafından ve çalışmanın yapıldığı laboratuvarlardaki sorumlu makamlar tarafından açık bir şekilde onaylandığı varsayımıyla incelenir. Makaleler, çalışmanın önemli bir bölümünün yayınlanmadığı veya başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediği anlayışıyla incelenmek üzere kabul edilir. Normal makaleler, referanslar dahil olmak üzere yaklaşık 20-25 sayfa çift aralıklı ve 3 cm kenar boşluklu olmalıdır. Derleme makaleleri, yaklaşık 50 referanslı normal bir makaleye benzer uzunlukta olmalıdır.
Makale dosyaları Word, WordPerfect, EPS, LaTeX, text, Postscript veya RTF formatında hazırlanmalıdır. Şekiller/Görüntüler, makale dosyası içinde veya TIFF, JPG, BMP, Postscript veya EPS formatında harici dosyalar olarak gönderilmelidir. Journal of Basic Health (JOBAH), International Committee for Medical Editors tarafından oluşturulan Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makaleler için Uniform Requirements ile uyumludur.
Makalenin Hazırlanması
a. Başlık sayfası makale başlığını, yazarların adlarını ve akademik veya profesyonel bağlantılarını ve makale yazışmalarının adresini (e-posta adresi ve telefon ve faks numaraları dahil) içermelidir. Sayfalar ardışık olarak numaralandırılmalı ve aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir: (1) her biri 250 kelimeyi geçmeyen iki yapılandırılmış özet (İngilizce) eklenmelidir.
b. Yazılar (dipnotlar, kaynaklar, şekil açıklamaları ve tablolar dahil) aşağıdaki niteliklerle hazırlanmalıdır: 12 punto Times New Roman, çift aralıklı, 3 cm geniş kenarlı, sıralı satır numaralandırmalı, A4 sayfa boyutunda. Sayfa numaraları da ilk sayfa hariç her sayfanın üst orta kısmına yazılmalıdır.
c. Özetler aşağıdaki bölümlere ayrılmalıdır: Amaç, Yöntemler, Tartışma ve Sonuç, (2) Anahtar Kelimeler (İngilizce olarak 3-6 anahtar kelime, Index Medicus'tan Tıbbi Konu Başlıklarından (MeSH) alınmalıdır), (3) Giriş, (4) Materyal ve Metod, (5) Sonuçlar, (6) Tartışma ve (7) Kaynaklar.
b. Giriş. Araştırmanın neden yapıldığını belirtin, ilgili yayınlanmış çalışmaları not edin ve soruşturmanın amacını tanımlayın.
c. Yöntemler. Yeni yöntemler veya yöntemlerdeki önemli iyileştirmeler veya eski yöntemlerdeki değişiklikler tanımlanmalıdır. Hayvan barınma koşullarına ilişkin ayrıntılar verilmelidir. Tüm klinik çalışmalar şunları içermelidir:
1) Çalışmaların başlamasından önce tüm deney protokollerinin Kurum Etik Kurulu tarafından onaylandığına dair bir beyan,
2) Tüm katılımcıların bilgilendirilmiş onam verdiğine dair bir beyan.
d. Sonuçlar. Bu bölümün metni ile tablo ve şekillerde sunulan materyal arasında tekrarlardan kaçınılmalıdır. Negatif veri yığınlarının tablo şeklinde sunulmasından kaçınılmalı ve mümkün olduğunda metinde bir ifade ile değiştirilmelidir. Sonuçlar açık, öz ve yorum yapılmadan sunulmalıdır.
e. Tartışma. Bu bölüm, çalışmanın önemini alandaki mevcut bilgilerle ilişkilendirmeli ve bu çalışmanın katkısının önemini belirtmelidir. Desteklenmeyen hipotezler ve spekülasyonlar atlanmalıdır.
f. Referanslar. Kaynakların stili Index Medicus'a aittir. Altı veya daha az olduğunda tüm yazarları listeleyin, yedi veya daha fazla olduğunda ilk üçü listeleyin, ardından “et al.” ekleyin. Yayınlanmamış sonuçlar veya kişisel iletişimler metinde olduğu gibi belirtilmelidir. Lütfen aşağıdaki örneklere dikkat edin:
1. Yazıcı D, Taş S, Emir H, Sunar H. Koroner arter baypas greft ameliyatı olan hastalarda, günde üç kez öğün öncesi karışık insülin ve ameliyat sonrası başlayan bazal-bolus insülin tedavisinin karşılaştırılması. Temel Sağlık Dergisi (JOBAH), 2011; 25:16-19. doi: 10.5472/ MMJ.2011.02134.1
2. Walker M, Hull A. Erken doğum ve doğum. İçinde: Taeusch HW, Ballard RA, ed. Avery'nin Yenidoğan Hastalıkları. Philadelphia: WB Saunders, 1998: 144.153.
3. Lawton J, Ahmad N, Hallowell N, Hanna L, Douglas M. Pakistan ve Hint kökenli insanlar arasında oral hipoglisemik ajan alma algıları ve deneyimleri: nitel çalışma. BMJ 2005;30:1247-51. doi:10.1136/bmj.38460.642789. EO 4. WONCA Tütün Bırakma Özel Görev Gücü. http://globalfamilydoctor.com/publications/new/november/09.htm. (Erişim tarihi)
g. Figürler. Şema ve çizimlere Arap rakamları verilmelidir. Tüm şekil açıklamaları gruplandırılmalı ve ayrı bir sayfaya yazılmalıdır. Her Şekil aşağıdaki tercih edilen biçimlerden birinde olmalıdır: Tiff, JPEG, PDF ve EPS. h. Tablolar. Tablolar, metinde geçiş sırasına göre Romen rakamları ile ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tabloyu ayrı bir sayfaya çift aralıklı olarak yazın ve hemen üstünde kısa bir açıklayıcı başlık ve aşağıda önemli dipnotlar ile birlikte yazın.
Alıntı yapılan kısımlar, tablolar, şekiller, grafikler, resimler vb.

Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.

İntihal
YTÜ-E Dergileri tarafından yayınlanan tüm dergiler, yalnızca orijinal materyali, yani başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir yerde inceleme altında olmayan materyalleri yayınlamayı taahhüt eder. Yayınlanmış veya yayınlanmamış olsun, başka yazarlar tarafından bir makaleden intihal yapıldığı tespit edilen makaleler, intihal yaptırımlarına tabi olacaktır. Ayrıca, Journal of Basic Health (JOBAH) tarafından abone olunan Ithenticate kullanılarak makalelerin intihal kontrolü yapılmaktadır.

Yinelenen Gönderim
Başka bir yerde yayınlandığı veya başka bir yerde incelenmekte olduğu tespit edilen yazılar, mükerrer gönderim/yayın yaptırımlarına tabi olacaktır. Yazarlar, daha önce yayınlanmış çalışmalarını veya şu anda gözden geçirilmekte olan çalışmalarını, gönderilen bir makalenin temeli olarak kullanmışlarsa, önceki çalışmalara atıfta bulunmaları ve gönderilen makalelerinin önceki çalışmanın ötesinde yeni katkılar sunduğunu belirtmeleri gerekir.

Atıf Manipülasyonu
Birincil amacı belirli bir yazarın çalışmasına veya belirli bir dergide yayınlanan makalelere yapılan atıfların sayısını artırmak olan alıntılar içerdiği tespit edilen gönderilen makaleler, atıf manipülasyonuna neden olacaktır.

Veri Üretimi ve Sahtecilik
Görüntülerin manipülasyonu da dahil olmak üzere, deneysel sonuçların fabrikasyon veya tahrif edildiği tespit edilen gönderilen makaleler, veri üretimi ve tahrifat yaptırımlarına tabi olacaktır.

Uygunsuz Yazar Katkısı veya Atıf
Listelenen tüm yazarlar, makaledeki araştırmaya önemli bir bilimsel katkıda bulunmuş ve tüm iddialarını onaylamış olmalıdır. Öğrenciler ve laboratuvar teknisyenleri de dahil olmak üzere önemli bilimsel katkılarda bulunan herkesi listelemek önemlidir.

Gereksiz Yayınlar
Gereksiz yayınlar, çalışma sonuçlarının uygun olmayan şekilde birkaç makaleye bölünmesini içerir.

Yaptırımlar
Journal of Basic Health (JOBAH) tarafından yayınlanan bir dergide yayınlanıp yayınlanmadığına bakılmaksızın, herhangi bir dergide yukarıda belirtilen politikalardan herhangi birinin belgelenmiş ihlali durumunda aşağıdaki yaptırımlar uygulanacaktır:

A) Hak ihlalinde bulunan yazının derhal reddedilmesi.

B) Journal of Basic Health (JOBAH) tarafından yayınlanan herhangi bir dergiye gönderilen diğer tüm makalelerin, ihlal eden makalenin yazarlarından herhangi biri tarafından derhal reddedilmesi.

C) Journal of Basic Health (JOBAH) tarafından yayınlanan herhangi bir dergiye, tek başına veya ihlalde bulunan yazının diğer yazarlarıyla birlikte ve ayrıca diğer yazarlarla birlikte yeni gönderilerin tüm yazarlara karşı yasaklanması. Bu yasak en az 36 ay süreyle uygulanacaktır.

D) Tüm yazarların Journal of Basic Health (JOBAH) tarafından yayınlanan herhangi bir derginin Yayın Kurulunda görev almasının yasaklanması,
Yukarıdaki politikaların ihlallerinin özellikle korkunç olduğu durumlarda, yayıncı yukarıda açıklananların ötesinde ek yaptırımlar uygulama hakkını saklı tutar.

Ücretsiz