Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Coğrafi İşaret, Markalaşma Ve Kırsal Turizm İlişkileri

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 2, 525 - 541, 23.10.2020

Öz

Coğrafi İşaret, üretimi, özellikleri, hammaddesi vb. ile belli bir bölgeden kaynaklı ürünü tanımlayan; ürünün kalitesi, ünü ya da onu oluşturan diğer özellikleri açısından, bulunduğu coğrafi bölgesine atfedilerek, bölgenin temsil edilmesini sağlayan sınaî mülkiyet hakkıdır. Coğrafi İşaretli ürünler, geldikleri yörenin kökenlerini tanıtarak, emsallerinden farklılaşmayı sağlamaları itibari ile de marka kavramının temelini oluşturmaktadırlar. Coğrafi İşaretli ürün, ayrıştırıcı olma özelliğinden dolayı yerel ve kırsal ekonomilerde canlanma sağlayıcı potansiyele sahiptir. Kırsal turizmin TaTuTa, kültür, gastronomi, doğal sporlar, yayla turizmi, eko-turizm vb. alanlarda gelişmesini sağlayıcı imkânları da bünyesinde barındırmaktadırlar. Türkiye coğrafi yapısı içerisinde, kırsal alanlar büyük bir yer kaplamaktadır. Bu kırsal doku ve doğal hayatın, yöresel yapılaşma ile korunması önemlidir. Kırsal alanlarda yaşam kalitesi arttırılmalı, ihtiyaçların karşılanmasında modern teknoloji kullanılmalı, ancak kırsal turizm faaliyetlerinde ihtiyaçlar doğal ve organik geçmişe sahip Coğrafi İşaret tescilli markalı ürünler ile sağlanabilmelidir. Türkiye endemik bitki ve yerli ürün çeşitliliği açısından da çok zengin bir potansiyele sahiptir. Bu çeşitlilik, Coğrafi İşaretle ve markalaşarak güvence altına alındığında kırsal turizm adına büyük bir avantaja sahip olunacaktır. Gerçekleştirilen bu çalışmada, kırsal turizmin markalaşmasını sağlamada, Coğrafi İşaret potansiyelinin önemi incelenmeye çalışılmış ve bu konu ile ilgili teorik zemin açıklanmaya çalışılarak öneriler oluşturulmuştur. Bir sonraki çalışma bu çalışma ile elde edilen bilgilerin, Aydın ili uygulamasına yönelik olacaktır.

Kaynakça

  • Addor, F. ve Grazioli, A. (2002), ‘Geographical Indications Beyond Wines and Spirits’ The Journal of World Intellectual Property, 5(6).
  • Akın, E. B., (2006), Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edilmiş Malatya Kayısısının Teknolojik Özelliklerinin Saptanması Ve Gıda Güvenliği Açısından Araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Fen Bil. Ens. Gıda Mühendisliği ABD, Doktora Tezi, Ankara.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bilge Doğanlı 0000-0002-1985-0430

Yayımlanma Tarihi 23 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi 28 Eylül 2020
Kabul Tarihi 8 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğanlı, B. (2020). Coğrafi İşaret, Markalaşma Ve Kırsal Turizm İlişkileri. Journal of Human and Social Sciences, 3(2), 525-541.

291321738317384 18989 18990 18996 19045 1973520141 20991 21031