Cilt: 2 Sayı: 1, 30.04.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Olgu Sunumları

Derlemeler

Ulusal ve uluslararası düzeyde İngilizce ve Türkçe dillerinde bilimsel niteliklere sahip derginin birincil amacı, bilim üretme ve yayma aracı olarak ulusal ve uluslararası ölçekte tıbba hizmet etmektir. Cerrahi biliminin tüm alanlarında yazılar yayınlayarak sürekli bir eğitim platformu oluşturmak, ön planda cerrahi bilimlerde eğitim alan asistanların ve uzmanların başta olmak üzere cerrahi branşlardaki hekimlerin akademik becerilerinin artmasına aracılık etmeyi de hedeflemektedir.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Dergisi (Atatürk University Faculty of Medicine Journal of Surgical Medical Sciences - JSMS) , Yazı dili İngilizce ve Türkçe olup,  2022 yılı itibari ile 3 kez (Nisan-Ağustos-Aralık)yayımlanarak yayın hayatına başlamış olup 2023 yılı itibari ile farklı aylarda olmak üzere tekrar 3 kez (Nisan-Ağustos-Aralık) yayımlanacaktır. Yalnızca elektronik ortamda yayımlanan, tüm ulusal tıbbi kurum ve kişilere ücretsiz olarak ulaşmayı hedefleyen bilimsel, hakemli bir dergidir. Dergi bünyesinde cerrahi tıp bilimleri kapsamında olan araştırma makalesi, olgu sunumu ve derleme yazıları kabul edilecektir.

Dergimize gönderilen makale, olgu ve derlemeler daha önce hiçbir şekilde yayınlanmamış olmalı ve aynı anda başka bir dergi tarafından değerlendiriliyor olmamalıdır. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini gördüğünü ve onayladığını beyan etmelidir. Makaleler, yazarların editoryal değişikliklere izin vereceği anlayışıyla yayımlanmak üzere kabul edilir. Yine de makalenin son hali basım aşamasından önce sorumlu yazara gönderilir. Bir makalenin kabul/red kararı dergimizin Yayın Kurulu'na aittir. "Ön değerlendirme, hakem değerlendirmeleri ve dergimizde yayımlama ile ilgili tüm süreçler gönderdiğiniz makalenin kalitesine, intihal raporunun sonucuna , düzgün bir türkçe ve İngilizce dilinin yeterliliğine bağlıdır.

Makalenin metni (Türkçe ve İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce Özet, Türkçe ve İngilizce Anahtar Sözcükler, Giriş, Materyal ve Metod, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Kaynaklar ve Şekil açıklamaları dahil) metin dosyası olarak .doc formatında gönderilmelidir. Tablolar (doc) ve şekiller kaynakçadan sonra jpg olarak veya ayrı bşr word dosyası halinde sunulabilir. Tablo ve şekil başlıkları/açıklamaları dahil tüm metin dosyası Times New Roman yazı tipi ile hazırlanmalıdır.

Makalenin Hazırlanışı:

Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir.
Makale metni 12 punto Times New Roman yazı tipinde, tek satır aralıklı ve her kenardan 2,5 cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır.
Her sayfa sağ alt köşede numaralandırılmalıdır.
Kısaltmalar metinde ilk geçtiği sırada parantez içinde olmalı ve tüm makalelerde kullanılmalıdır.
Tüm yazarların, çalışmalarını uygunsuz bir şekilde etkileyebilecek diğer kişi veya kuruluşlarla finansal, kişisel veya diğer ilişkiler dahil olmak üzere gerçek veya potansiyel herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını kesin olarak beyan etmeleri gerekmektedir.
Metin şu başlıklarla düzenlenmelidir:

Araştırma makaleleri için;

Giriş; Materyal ve metod; Bulgular; Tartışma; Sonuç; Teşekkür; Çıkar çatışması; Mali Destek ve Referanslar.

Olgu sunumları için;

Giriş; Olgu; Sonuçlar; Tartışma; Teşekkür; Çıkar çatışması; Mali Destek ve Referanslar.

Makale içerisinde ki başlıklar ve alt başlıklar numaralandırılmalıdır.

Başlık sayfası, makalenin ana başlığını ve kısa başlığını, yazarların adlarını, kurum adlarını, ORCID'leri, adresleri ve tüm yazarların e-posta adreslerini içermelidir.
Konu Başlıkları, 3-5 anahtar kelime ile birlikte 350 kelimeden fazla olmayan bir Özet ile verilmelidir. Anahtar kelimeler, indeksleme amacıyla kullanıldıkları makalenin tam içeriğini ifade etmelidir. Kısaltmalar ve isimlendirme listesi alfabetik sıraya göre, standart olmayan kısaltmalar (referanslar hariç) anahtar kelimelerden sonra tanımları ile birlikte verilmelidir. Gerekirse metinde kullanılan kısaltmalar tam açıklamalarıyla birlikte burada da listelenebilir.
Makale sisteme yüklenirken başlık sayfası (title page), kapak mektubu (cover letter), makale tam metni (yazar bilgileri olmadan) ve tablolar(manuscript and tables) ve makale yazar devir formu (copyright form) ayrı olarak sisteme yüklenmelidir.

Özet

Tüm başvurularla birlikte bir özet gönderilmelidir.Özetler, Amaç (Objective), Materyal ve Metod (Methods), Bulgular (Results) ve Sonuç (Conclusion) bölümlerine ayrılmalı ve 250-350 sözcüğü geçmemelidir. Her makale için İngilizce ve Türkçe özet olmalıdır.


Anahtar Kelimeler

Lütfen indeksleme amacıyla kullanılabilecek 3 ila 5 anahtar kelime sağlayın.

Giriş

Ayrıntılı bir literatür taraması olmadan çalışmanın amaçları belirtilmelidir.

Materyal ve metod

Çalışma hakkında yeterli ayrıntı sağlayın. Halihazırda yayınlanmış yöntemler özetlenmeli ve bir referans ile belirtilmelidir. Doğrudan daha önce yayınlanmış bir yöntemden alıntı yapıyorsanız, kaynağı da belirtin. Mevcut yöntemlerde yapılacak herhangi bir değişiklik de açıklanmalıdır.


Bulgular

Ana bulgular istatistiksel verilerle desteklenmiş olarak eksiksiz verilmeli ve bu bulgular uygun tablo, grafik ve şekillerle görsel olarak da belirtilmelidir. Bulgular yazıda, tablolarda ve şekillerde mantıklı bir sırayla önce en önemli sonuçlar olacak şekilde verilmelidir. Tablo ve şekillerdeki tüm veriyi yazıda vermemeli, sadece önemli noktaları vurgulanmalıdır. Ekstra materyal ve teknik bilgi ek kısmında verilerek yazının akışının bozulmaması sağlanmalı, alternatif olarak bunlar sadece elektronik versiyonda yer almalıdır. Sadece makaledeki fikri destekleyen şekil ve tablolar konmalıdır. Çok büyük tablolar yerine grafikleri kullanmayı denemeli, grafik ve tablolarda aynı veriyi tekrarlamamalıdır.


Tartışma

Tartışma bölümünde o çalışmadan elde edilen veriler, kurulan hipotez doğrultusunda hipotezi destekleyen ve desteklemeyen bulgular ve sonuçlar irdelenmeli ve bu bulgu ve sonuçlar literatürde bulunan benzeri çalışmalarla kıyaslanmalı, farklılıklar varsa açıklanmalıdır. Çalışmanın yeni ve önemli yanları ve bunlardan çıkan sonuçları vurgulanmalıdır. Giriş ya da sonuçlar kısmında verilen bilgi ve veriler tekrarlanmamalıdır.

Ekler

Birden fazla ek varsa, bunlar A, B vb. şeklinde tanımlanmalıdır. Eklerdeki formül ve denklemler ayrı numaralandırılmalıdır: Denk. (A.1), Denk. (A.2), vb.; sonraki bir ekte, Denk. (B.1), vb. Benzer şekilde tablolar ve şekiller için: Tablo A.1; Şekil A.1, vb.

Kısaltmalar

Bu alanda standart olmayan kısaltmaları makalenin ilk sayfasına yerleştirilecek bir dipnotta tanımlayın. Makale boyunca kısaltmaların tutarlılığını sağlayın.



İzinler

Halihazırda başka bir yerde yayınlanmış şekil, tablo veya metin pasajlarını dahil etmek isteyen yazarların, hem basılı hem de çevrimiçi format için telif hakkı sahibinden izin almaları ve bu iznin verildiğine dair kanıtları eklemeleri gerekmektedir. kağıtlar. Bu tür kanıtlar olmadan alınan herhangi bir materyalin yazarlardan geldiği varsayılacaktır.


Başlık Sayfası
Başlık sayfası şunları içermelidir: Tüm başvurularla birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalıdır ve bu sayfa şunları içermelidir:
· Yazar(lar)ın ad(lar)ı
· Kısa ve bilgilendirici bir başlık
· Yazar(lar)ın üyelik(ler)i ve adres(ler)I

yazar(lar)ın ORCID ID'leri,
· E-posta adresi, sorumlu yazarın telefonu
• Makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilere teşekkür.


Dipnotlar
Dipnotlar, referans listesinde yer alan bir referansın alıntısını da içerebilecek ek bilgiler verebilir. Yalnızca bir referans alıntıdan oluşmamalı ve asla bir referansın bibliyografik detaylarını içermemelidirler. Ayrıca herhangi bir şekil veya tablo içermemelidirler.
Metnin dipnotları ardışık olarak numaralandırılmıştır; tablolara olanlar, üst simge küçük harflerle (veya anlamlılık değerleri ve diğer istatistiksel veriler için yıldızlarla) belirtilmelidir. Makalenin başlığına veya yazarlarına verilen dipnotlara referans sembolü verilmez.
Son notlar yerine her zaman dipnot kullanın.

Teşekkür
Kişilerin, hibelerin, fonların vb. teşekkürleri referans listesinden önce ayrı bir bölüme yerleştirilmelidir. Finansman sağlayan kuruluşların isimleri tam olarak yazılmalıdır.

Kaynaklar
Metinde ilk geçtiği sıraya göre ardışık olarak numaralandırınız. Noktalama işaretlerinden sonra yer alan üst simge kullanarak metin, tablo ve referansları belirleyin.
Tüm dergi başlıklarının Index Medicus onaylı kısaltmalara uygun olduğundan emin olarak, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından kabul edilen Vancouver referans sistemini kullanın. Şüpheniz varsa, Tıp Bilimlerinde Yeni Eğilimler'de yayınlanan yakın tarihli bir makalenin referans listesine bakın.
MEDLINE veya EMBASE indeksli bir dergiden alınmadıkça özetlere atıfta bulunmaktan kaçının.

Ozmen S, Altinkaynak K, Aydin MD, Ahiskalioglu A, Demirci T, Özlü C, Kanat A, Aydin Toward understanding the causes of blood pH irregularities and the roles of newly described binuclear neurons of carotid bodies on blood pH regulation during subarachnoid hemorrhage: Experimental study, N.Neuropathology. 2019 Aug;39(4):259-267.



Kitaplar:

Haggis GH: Zarların yapısı ve işlevi (Eds. GH Haggis, D Michie, AR Muir, KB Roberts ve PMB Walker). İçinde: Moleküler Biyolojiye Giriş. Longmans, Londra: 1964, 151–192.

Bir kitaptaki bölüm:

Pessayre D, Feldmann G, Haouzi D, Fau D, Moreau A, Neumann M. Doğal maddeler (sitokinler, diğer endojen moleküller ve yabancı toksinler) tarafından tetiklenen hepatosit apoptoz. Cameron RG, Feuer G (editörler): Apoptoz ve İlaçlarla Modülasyonu. Deneysel Farmakoloji El Kitabı. Berlin: Springer-Verlag; 2000, s. 59-108.



Web Sayfası:

İngiltere Kanser Araştırmaları. Birleşik Krallık için kanser istatistikleri raporları, http://www.cancerresearchuk.org/aboutcancer/statistics/cancerstatsreport/; 2003 [13 Mart 2003'te erişildi].

Ek materyal

Yazarlar ek görseller, tablolar, şekiller, videolar, telif hakkı devir formu, etik onay, Turnitin raporu eklenmek üzere online olarak gönderebilirler.
Gönderi Hazırlama Kontrol Listesi
Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarlar gönderilerinin aşağıdaki tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmelidir ve gönderiler bu yönergelere uymayan yazarlara iade edilebilir.
1- Gönderi daha önce yayınlanmamış veya değerlendirilmek üzere başka bir dergide sunulmamış (veya Editöre Yorumlar bölümünde bir açıklama yapılmamıştır).
2- Gönderim dosyası dergi kurallarına göre hazırlanmalıdır.
3- Metin tek sütun formatındadır; 12 punto yazı tipi kullanır; altını çizmek yerine italik kullanır (URL adresleri hariç); ve tüm çizimler, şekiller ve tablolar metnin sonunda değil, uygun noktalara yerleştirilmiştir.

Telif Hakkı Bildirimi
Yayına kabul edilen yazıların tüm fikri mülkiyet hakları Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Dergisi’ne aittir.


Gizlilik Beyanı
Bu dergi sitesine girilen isimler ve e-posta adresleri yalnızca bu derginin belirtilen amaçları için kullanılacaktır. Başka bir amaç için veya başka bir tarafça kullanıma sunulmayacaktır.



REVİZYONLAR
Bir makalenin gözden geçirilmiş bir versiyonunu gönderirken, yazar, hakemler tarafından gündeme getirilen her konunun nasıl ele alındığını ve nerede bulunabileceğini (her bir hakemin yorumu, ardından yazarın cevabı ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları) ve ayrıca ana belgenin açıklamalı bir kopyası. Revize edilmiş yazılar, karar mektubu tarihinden itibaren 30 gün içinde gönderilmelidir. Yazının revize edilmiş hali verilen süre içinde gönderilmez ise revizyon seçeneği iptal edilebilir. Gönderen yazar(lar) ek süre gerektiğini düşünüyorsa, ilk 30 günlük süre bitmeden bu uzatma talebinde bulunmalıdır.

Kabul edilen yazılar, dil bilgisi, noktalama işaretleri ve format için profesyonel dil editörleri tarafından kopyalanır. Bir makalenin yayın süreci tamamlandıktan sonra, planlanan sayısına dahil edilmeden önce baskı öncesi yayın olarak derginin web sayfasında çevrimiçi olarak yayınlanır. Kabul edilen makalenin PDF kanıtı sorumlu yazara gönderilir ve kanıtın kendilerine ulaşmasından itibaren 2 gün içinde yayın onayı istenir.

Dergimize gönderilen makale, olgu, derlemeler ve editöre mektuplar daha önce hiçbir şekilde yayınlanmamış olmalı ve aynı anda başka bir dergi tarafından değerlendiriliyor olmamalıdır. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini gördüğünü ve onayladığını beyan etmelidir. Makaleler, yazarların editoryal değişikliklere izin vereceği anlayışıyla yayımlanmak üzere kabul edilir. Yine de makalenin son hali basım aşamasından önce sorumlu yazara gönderilir. Bir makalenin kabul/red kararı dergimizin Yayın Kurulu'na aittir. "Ön değerlendirme, hakem değerlendirmeleri ve dergimizde yayımlama ile ilgili tüm süreçler gönderdiğiniz makalenin kalitesine, intihal raporunun sonucuna , düzgün bir türkçe ve İngilizce dilinin yeterliliğine bağlıdır.

Makalenin metni (İngilizce başlık, Özet, Anahtar Sözcükler, Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Kaynaklar ve Şekil açıklamaları dahil) metin dosyası olarak .doc formatında gönderilmelidir. Tablolar (doc) ve Şekiller kaynakçadan sonra jpg olarak sunulmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları/açıklamaları dahil tüm metin dosyası Times New Roman yazı tipi ile hazırlanmalıdır.

Yalnızca elektronik ortamda yayımlanan, tüm ulusal tıbbi kurum ve kişilere ücretsiz olarak ulaşmayı hedefleyen bilimsel, hakemli bir dergidir.