Cilt: 1 Sayı: 1, 30.12.2022

Yıl: 2022

Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında özgün araştırma makaleleri, çeviriler, tanıtımlar (kitap, makale, tez, proje, sempozyum ve konferanslar için), eleştirel metin çalışmaları, sadeleştirilmiş raporlar ve benzeri bilimsel çalışmaları yayına kabul eder. Yayın Kurulu, dergiye gönderilen çalışmaları yayınlayıp yayınlamamakta serbesttir. Türkçe'nin yanı sıra İngilizce olarak hazırlanan bilimsel ve özgün çalışmaları yayınlamayı amaçlamaktadır. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, e-dergi olarak http://dergipark.org.tr/tr/pub/kbbd adresinde iki yılda bir 'Haziran' ve 'Aralık' olarak yayınlanacaktır. Dergi, sosyal bilimler alanında farklı disiplinlerdeki araştırmacıların mesleki ilgi alanlarını karşılamak için ulusal ve uluslararası bir akademik platform sağlamayı amaçlamaktadır. Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar ve ilgili mesleki ve akademik kurum ve kuruluşlar oluşturmaktadır.

Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, sosyal bilimler alanına katkı sağlayan özgün araştırmaları kapsayan makaleler, derlemeler ve çeviriler yayınlayan uluslararası hakemli bir dergidir. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'nde yer alan makaleler Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça ve çağdaş Türk lehçelerinde yayınlanabilir. Derginin her sayısında özgün makalelerin yanı sıra öne çıkan kitap ve tezlerin tanıtım ve eleştirileri yayınlanacaktır. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, gerekli gördüğü sayıları "özel sayı" olarak yayınlayabilecektir. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi en az iki hakemli değerlendirme süreci uygular. Gönderilen makalelerde hakemler ve editör tarafından talep edilen revizyon 20 gün içinde yapılmalı ve makalenin son hali dergi sistemine yüklenmelidir. Dergiye gönderilen yazıların içerik ve biçimi uygun değilse yayın kurulu tarafından reddedilebilir.

Genel Koşullar
Makale Yazım Şablonu
(İndirmek için tıklayınız.)

(DOSYA, YAZAR ADI/ADLARI YAZILMADAN SİSTEME YÜKLENMELİDİR.)
Makalenizi burada yer alan şablon dosyasını indirerek şablona ve yazım kurallarına uygun olarak yazar adı/adlarını yazmadan sisteme yükleyiniz. Aksi taktirde makalenizin editöryal süreci başlatılmaz. Dergi formatına uymayan yazılar, Yayın Kurulu tarafından değerlendirmeye alınmayıp makale yazarına iade edilecektir.

Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’nde yayımlanacak yazıların teknik ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Yazıların bu ölçülere göre hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

1. Yazıda Türkçe ve İngilizce başlık, en çok 150 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özet (abstract) ve en az beş sözcükten oluşan anahtar sözcükler (key words) olmalıdır. Yazıda bu sıra takip edilmelidir.
2. Yazının en sonuna en az 700 sözcükten oluşacak biçimde, Times New Roman ile, 10 punto büyüklüğünde, tek satır aralığında geniş İngilizce özet eklenmelidir. Bu özet yazının tamamı hakkında bilgi veren bir nitelikte olmalıdır.
3. Özet (abstract) 8 punto olmalıdır. Yazı 11 punto, 1 satır aralığında ve Times New Roman karakterinde yazılmalıdır.
4. Yazının özelliği gereği farklı bir font kullanılacaksa bu font ayrıca gönderilmelidir.
5. Yazı sisteme MS WORD dosyası (son sürüm) olarak yüklenmelidir.
6. Yazıda APA (içnot) sistemi kullanılmalı ve yalnızca açıklama gerektiren yerlerde dipnot sistemine başvurulmalıdır.
7. Dipnotlar 10 punto, 1.0 satır aralığı ve 0 nk paragraf aralığında olmalıdır.
8. Yazıların sayfa ve paragraf boyutları şöyledir; üst 3 cm, alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm, sol 2,5 cm; paragraf aralığı 6 nk, paragraf girintisi 3 cm’dir.
9. Yazıdaki doğrudan alıntılar 40 sözcükten fazla ise 10 punto ve normal yazıya göre sağ ve soldan 1,5 cm içeriden yazılmalıdır.
10. Yazıda kaynakların yazımı şöyle olmalıdır:
Kitap
Kaynakçada: Gülsevin, G. (2002). Uşak İli Ağızları, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Metin İçinde: (Gülsevin, 2002: 23)
Makale
Kaynakçada: Boz, E. (2020). Dil Felsefecilerine Göre Özel Adların Anlamsal Görünümü. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 821, 36-46.
Metin İçinde: (Boz, 2020: 36-46)
Tez
Kaynakçada: Akın, C. (2010). Hüseyin Karasayev'in 'Kamus Naama' Adlı Eseri ve Çağdaş Kırgız Türkçesindeki Alıntı Kelimelerde Görülen Ses Değişmeleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İzmir, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Metin İçinde: (Akın, 2010: 38)
Internet kaynakları
Kaynakçada: UNESCO. (2013). World Heritage list. UNESCO web sitesinden 10 Kasım 2015 tarihinde http://whc.unesco.org/en/list adresinden erişildi.
Metin İçinde: (UNESCO, 2013)
11. Yazıdaki tablo, harita, şema ve görseller için numara ve ad (açıklama) verilmeli ve bunlar üst tarafa sola dayalı olarak 11 punto ile yazılmalıdır.
Tablo içi 10 punto, 1.0 satır aralığı ve 0 nk paragraf aralığında olmalıdır. Alıntılar mutlaka belirtilmelidir. (Tablo alıntı ise tablonun altında sola dayalı olarak kaynak gösterilmelidir.)
12. Yazılardaki kısaltmalar için Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu kullanılmalıdır.
13. Yazım ilkelerine uymadan gönderilen yazılar, hiçbir şekilde değerlendirmeye alınmaz.
14. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’nde yayımlanacak çeviriler için yazarlarından izin belgesi ve çeviri metninin aslının da gönderilmesi gereklidir.
15. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’ne gönderilen yazıları yayımlayıp yayımlamama hakkına sahiptir. Bu konuda yetki dergi yönetimindedir. Ayrıca gerektiği durumlarda yazılar üzerinde düzeltme yapılabilir.
16. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’nde yayımlanmış yazılar yönetimin izni alınmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve bir başka yerde tekrar yayımlanamaz.
17. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’ne gönderilen yazıların bütün süreçleri Makale Takip Sistemi üzerinden olmaktadır. Bunun için yazarların sisteme üye olmaları gerekmektedir.
18. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’nde yayımlanan her bir yazıya DOI numarası verilir.
19. Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi’ne gönderilen yazıların yayımlanabilmesi için yazarların ORCID numaralarını bildirmeleri zorunludur. Ayrıca yazarın akademik unvanı, çalıştığı kurum ve eposta adresi de hakem sürecinden sonra bildirilmelidir.
20. Yazarların sisteme yükledikleri makalelerini benzerlik programları ile analiz ederek bu raporu, imzalı telif hakkı devir formunu ve etik beyanname forumunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Telif hakkı formu için tıklayınız.
Etik beyanname formu için tıklayınız.
21. Hakem süreci tamamlanan makaleler için yayın öncesinde bir intihal tarama programı kullanılarak benzerlik raporu gönderilmesi istenir. Bu raporu göndermeyen yazarların makaleleri yayımlanmaz. Benzerlik raporlarında farklı alanlarda makale türleri de dikkate alınarak üst sınır (kaynakça hariç) %30 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde benzerlik gösteren makaleler süreç tamamlanmış olsa da reddedilir.

22. Microsoft belgeleri saklanırken dosya bilgileri içine kişisel bilgiler de yazılır. Bu nedenle, söz konusu kişisel bilgiler belge özelliklerinden bulunup silinmeli ya da aşağıdaki sıra ile belge kişisel bilgi içermeyecek biçimde yeniden kaydedilmelidir. ( File > Save As > Tools (or Options with a Mac) > Security > Remove personal information from file properties on save > Save) (Dosya > Farklı Kaydet > Araçlar > Güvenlik > Kişisel bilgileri silerek kaydet > Kaydet).

Makaleler

Makale alana katkı sağlayacak düzeyde ve özgün olmalıdır.
Makale birden fazla yazar tarafından yazılmışsa, sıralama katkıya göre yapılmalıdır.
Makalelerdeki intihal yazar(lar)a aittir.
Makaleler aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
Yazar(lar) bu derginin yayın ve yazım ilkelerini peşinen kabul etmiş sayılır.
Makalelerde atıf ve kaynakça sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

Hakemler

Hakemler dergide yayınlanacak makalenin bilimsel düzeyini belirlemede objektif davranmalıdır.
Hakemler kendi uzmanlık alanlarındaki makaleleri değerlendirmeli, kör hakemlik şartlarını kabul etmeli ve makale detaylarını asla dışarıya taşımamalıdır.
Hakemler kendi bilimsel görüşlerinin dışında olsalar bile makaleleri değerlendirirken objektif olmalıdırlar.
Hakemler raporlarında aşağılayıcı veya hakaret içeren bir tarz kullanmamalıdır.
Hakemler raporlarında genel ve koşullu ifadeler kullanmamalıdır.
Hakemler rapor son teslim tarihine uymak zorundadır, aksi takdirde editör ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.


Editörler

Editörler, makaleleri derginin yayın politikasına göre kabul etmeli ve hakem sürecini başlatmalıdır.
Editörler, hakem değerlendirme sürecinde objektif olmalıdır.
Editörler, makalelerin yayınlanması konusunda sorumluluk ve yetkiye sahiptir.
Editörler hem yazar(lar) hem de hakemler ile yazışmalarında gizlilik ilkesine bağlı kalmalıdır.
Dergide yayınlanacak makalelerin intihal programlarında taranmasından editörler sorumludur.
Editörler, dergiye gönderilen makalelerin süreçlerinin en kısa sürede başlatılmasından ve sürecin takibinden sorumludur.
Editörler, derginin yayınlanmasına katkıda bulunmayan kişilerden oluşan kurulları dahil etmemelidir.


Yayın İlkeleri


Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, uluslararası bilimsel çalışmaları yayınlayarak sosyal bilimler alanındaki bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, yılda iki kez (Haziran ve Aralık) yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'nde yer alan makaleler Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça ve çağdaş Türk lehçelerinde yayınlanabilir.
Dergide yayınlanacak makalelerin öncelikle özgün ve alanlarına uygun araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmış akademik çalışmalar olması gerekmektedir. Dergiye gönderilen çalışmaların başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'ne gönderilen ve yayınlanan makalelerin etik, yasal ve bilimsel sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Bu durum dergi yönetim kuruluna herhangi bir sorumluluk yüklemez.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'ne gönderilen ve etik kurul onayı gerektiren makalelerin ilgili belgelerinin 'sayı ve tarihi' dipnotta belirtilmelidir.


Yayınların Değerlendirilmesi


Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'ne yayımlanmak üzere gönderilen yazılar, editör kontrolünden geçtikten sonra hakem sürecine alınır. Editör kontrolünden geçmeyen yazılar hakeme gönderilmez ve süreç sonlandırılır. Yazılar yazarına iade edilmez, sonuç hakkında yazara bilgi verilir.
Gönderilen makaleler öncelikle şekil yönünden incelenir. Yayın ve yazım ilkelerine uygun olmayan yazılar, içerik incelemesine tabi tutulmadan gerekli düzeltmeler için yazarına iade edilir.
Yayımlanmamış makaleler dergi arşivinde tutulur.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'nde hakem sürecine dahil edilen yazılar, ön incelemeden sonra konusunda uzman iki hakeme gönderilir ve her iki hakemden de olumlu rapor alan makaleler yayın sırasına konur. Aynı makale için olumlu ve olumsuz hakem raporu olduğunda, makale editör tarafından reddedilir veya başka bir hakem raporu tarafından desteklenir ve kabul veya ret kararı verilir. Hakem raporları beş yıl süreyle saklanır.
Kocatepe Journal of Humanities'e sistem üzerinden yüklenen makaleler müdahale edilmeden hakeme yönlendirildiği için hem makalede hem de dosya adında yazar(lar)ın kimliğini ortaya çıkaracak hiçbir bilgi bulunmamalıdır.
Sayılı hakemlerin isimleri derginin ilgili sayısında yer almaktadır.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'ne makale gönderen yazar(lar) yukarıda sayılan ilkeleri kabul etmiş sayılır.
Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'nde yayınlanan yazıların telif hakkı ödenmez.
Yayınlanmak üzere kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi'ne aittir.
Burada belirtilmeyen konularda karar yetkisi editörlere aittir.

ETİK İZİN (ONAY) BELGESİ HAKKINDA


TR Index 2020 kriterlerine göre etik kurul onayı gerektiren çalışmalar dergimize gönderilirken ilgili kurul kararı pdf formatında yüklenmelidir. 2019 ve önceki yıllarda gönderilen yazılarda ve etik kurul kararı gerektirmeyen tüm yazılarda etik sorumluluk beyanına yer verilecektir. 2020 yılı itibari ile yazarların makaleyi sisteme yüklerken bu beyanı pdf formatında yüklemeleri beklenmektedir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izne ilişkin bilgilere (kurulun adı, tarih ve numarası) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında onam formunun imzalanması ile ilgili bilgilere makalede yer verilmelidir. Gönderilecek makale, herhangi bir kişi/grup/topluluk ile anket ve mülakat-görüşme, gözlem, bilgisayar ortamında test uygulama, video/film kaydı, ses kaydı, katılımcılara alkol, uyuşturucu veya başka herhangi bir kimyasal madde kullandırılması, yüksek düzeyde uyarım (ışık , ses) maruziyeti, radyoaktif maddeye maruz kalma vb. durumlarda “Etik Kurul Kararı” alınmalıdır. Aksi takdirde makaleler kabul edilmeyecektir.

Kocatepe Beşeri Bilimler Dergisi, Berlin Deklarasyonu uyarınca açık erişimli bir dergidir. Tüm makaleler kişisel, eğitimle ilgili ve bilimsel amaçlarla ücretsiz olarak indirilebilir.

Makale kabulü ve yayını için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.