Cilt: 4 Sayı: 1, 28.04.2023

Yıl: 2023

Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisinin amacı, işletme, iktisat, yönetim bilimleri, sosyoloji gibi alanlarda kuramsal ve ampirik makalelere yer vererek akademik bilginin üretimi ve paylaşımına katkı sağlamaktır.

            İşletme Yönetimi, Muhasebe ve Finansman, Sağlık Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Üretim Yönetimi, Pazarlama, Yönetim Bilişim Sistemleri, Ekonomi, Kamu Yönetimi, Sayaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret vb. alanlardaki teorik-analitik-ampirik araştırmalar ve incelemeler Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi'nin kapsamına girmektedir.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisine sunulacak makalelerde dikkate alınması gereken dergi yazım kuralları aşağıdaki gibi olup özen gösterilmesi önemle rica olunur.

Makale Şablonunu İndirmek İçin Tıklayınız

Kapak Sayfası Şablonunu İndirmek İçin Tıklayınız

DERGİ YAZIM KURALLARI

I. BİÇİM

1. Kenar boşlukları; üst, alt, sağ ve sol 3 cm olarak ayarlanmalıdır.

2. Bütün metin (Öz ve Abstract hariç); Times New Roman, 11 punto ve 1,0 satır aralığı ile iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Aralık seçenekleri önce ve sonra 6nk olarak ayarlanmalıdır.

3. Metin, konu ile araştırma metodunun izin verdiği ölçüde öz olmalıdır. Giriş, ana metin ve sonuç dâhil olmak üzere (kaynakça hariç) tüm başlıklar koyu (kalın) yazılmalı ve numaralandırılmalıdır. Birinci derecedeki başlıkların “tümü büyük harfle”, diğer derecedeki başlıkların “sadece ilk harfi büyük” olmalıdır. Makalenin Türkçe ve İngilizce adı ortalanmış, diğer tüm başlıklar ise sola hizalanmış olmalıdır.

4. Çift-kör hakemlik sürecinin düzgün yapılabilmesi için yazarlar metinde kendilerini doğrudan veya dolaylı biçimde belli edecek şekilde davranmamalıdırlar. Makale dosyasında yazar(lar) hakkında herhangi bir bilgi yer almamalıdır, yani anonim hale getirilmelidir.

5. Çalışmanın başlığı, yazar(lar)ın adı, unvanı, bağlı olduğu kuruluş, ORCID numarası ve e-mail adreslerini içeren bir kapak sayfası oluşturulmalıdır. Oluşturulan kapak sayfası dosyası makale dosyasından ayrı olarak sisteme yüklenmelidir.


II.İÇERİK

BAŞLIKLAR

Makalenin hem Türkçe hem de İngilizce başlığı bulunmalıdır. Başlıklar 11 punto kalın ve tamamı büyük harf olarak ortaya hizalı şekilde yazılmalıdır. Türkçe başlık Öz’den önce, İngilizce Başlık ise Abstract’tan önce yazılmalıdır.

ÖZ/ABSTRACT (10 punto)

“Öz” ve “Abstract”, Times New Roman, 10 punto, tek satır aralığı ve italik yazı tipi ile yazılmalıdır. Bu bölümde, makalenin yöntem ve bulguları hakkında kısaca bilgi verilmelidir. “Anahtar Kelimeler” ve “JEL Kodları” “Öz”ü takip etmelidir. “Anahtar Kelimeler” “Öz”ün hemen altına, “JEL Kodları” ise “Anahtar Kelimeler”in bir satır altında yer almalıdır. Benzer şekilde, “Abstract”ın ardından sırasıyla “Keywords” ve “JEL Codes” bilgilerine yer verilmelidir. “Anahtar Kelimeler”, “JEL Kodları”, “Keywords” ve “JEL Codes” Times New Roman, 11 punto olarak ve aralarında virgül (,) bırakılarak yazılmalıdır.


GİRİŞ (11 punto)

GİRİŞ başlığı tamamı büyük harfle kalın sola hizalanmış olmalı ve numaralandırılmalıdır, (1. GİRİŞ). Giriş bölümünde, çalışmanın amacı, metodolojisi ve bulguları hakkında daha fazla detay verilmelidir.


ANA METİN (11 punto)

Çalışmanın ana metninde araştırma konusuna ilişkin teorik bilgiler, literatür taraması, kullanılan yöntem ve elde edilen bulgular verilmelidir.


METİN İÇİ ALINTILAMA

Metin içindeki kaynaklara atıf yapılırken “yazar-tarih” atıf sistemi kullanılmalı ve metinde atıf yapılan her bir kaynak kaynakça bölümünde sunulmalıdır. Metin içi alıntı, yazarın adı, yayın yılı ve alıntı yapılan sayfa numaralarından oluşur.
Metin içinde atıf örnekleri:
• (Demirci, 2019: 254)
• (Akdoğan ve Sevilengül, 2007: 58)
• (Saban ve diğerleri, 2017: 25-26)
• (Karan, 2003: 54; Karacabey, 2001: 27)
Kaynakçada aynı yazarın aynı yıl içerisinde yayınlanmış birden fazla çalışması olduğu durumlarda bunların ayırt edilebilmesi için yıldan sonra a,b,c… gibi bir harf eklenmelidir. (Güvemli, 1995a: 37)
Yazarın adı zaten alıntılanan metin içerisinde geçiyorsa, parantez içinde tekrar verilmesine gerek yoktur.
İnternet kaynakları metin içinde sadece domain adı ile belirtilmelidir (www.kgk.gov.tr). İnternet adresinin tamamı kaynakça bölümünde yer almalıdır.

Metin Altında Dipnotlar: Dipnotlar atıf yapmak için kullanılmamalıdır. Metin içinde kullanılması durumunda metnin bütünlüğünü bozacak nitelikteki ek bilgiler dipnot olarak kullanılmalı ve metinden daha uzun olmamalıdır. Dipnotlar metin boyunca üst simge şeklinde numaralandırılarak ilerlemelidir. Dipnot numarası, dipnotun atıfta bulunduğu kelimenin hemen ardına yerleştirilmelidir. Ayrıca dipnot bir paragrafa atıfta bulunuyorsa, dipnot numarası son noktalama işaretinden hemen sonra gelmelidir. Dipnot metni tek satır aralığıyla sayfa altında 9 punto olarak yer almalıdır.

III. TABLO VE ŞEKİLLER (10 punto)

Her tablo ve şekil bir numaraya ve içeriği tam olarak belirten bir başlığa sahip olmalıdır. Tablo adı tablonun üstünde yer almalıdır. Tablo adı ilk harfleri büyük olmak üzere koyu ve ortaya hizalanmış şekilde yazılmalıdır.

Örnek: Tablo 1. Teknoloji Trendleri ve Muhasebe Trendleri

Grafik adı grafiğin altında olmalıdır. Grafik adı ilk harfleri büyük olmak üzere koyu ve ortaya hizalanmış şekilde yazılmalıdır.

Örnek: Grafik 1. Türkiye’deki İşletmelerin 2010-2020 Yılları Arası CDP’ye Katılım Düzeyi

Şekillerin adı şeklin altında olmalıdır. Şekil adı ilk harfleri büyük olmak üzere koyu ve ortaya hizalanmış şekilde yazılmalıdır.

Örnek: Şekil 1. Sürdürülebilirlik Boyutları

Tablo veya şekil başka bir kaynaktan alıntılanmışsa, temel kaynak tablo ve şekil altına 10 punto ile yazılmalıdır.


IV. SONUÇ

Bu bölümde çalışmanın sonuçlarına yer verilmeli, önerilerde bulunulmalı ve gelecek çalışmalar hakkında bilgi verilmelidir.


V. KAYNAKÇA

Kaynakça başlığına numara verilmemelidir. Kaynakçada yalnızca metinde atıfta bulunulan kaynaklar yer almalıdır. Kaynaklar, ilk yazarın soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Yazarların adlarının yalnızca baş harfi yazılmalıdır. Kaynakça listesindeki her kaynağın ilk satırından sonraki satırlar sol kenardan 1 cm içeriden girintili olmalıdır.

Yayın Etiği
Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.


Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi, yayınlardaki makalelerin yayınlanmasında ve kalitesinde ahlakın sağlanmasında akademik topluma ve dünyaya bağlıdır. İntihal kesinlikle yasaktır ve intihal tespit edilen yayınlar kaldırılacak veya yayınlanmayacaktır. Bu nedenle, alınan tüm belgeler, inceleme sürecinden önce intihal için "İntihal Tespit Yazılımı Yazılım Programları" (Ithenticate, Turnitin) ile kontrol edilir. Yayın sözleşmesi imzalanırken yazar (lar) makalenin ve ilgili materyallerin orijinal olduğunu ve herhangi birinin telif hakkını ihlal etmediğini garanti etmelidir.



Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.


Yazar Etik Sorumlulukları

1.Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.

2.Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.

3.Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.

4.Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.

5.Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgeye sahip olmalıdır.

6.Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

7.Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi'ne gönderilemez.



Hakem Etik Sorumlulukları


1.Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.

2.Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.

3.Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.

4.Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.

5.Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.

6.Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.

7.Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir



Editör Etik Sorumlulukları


1. Tüm yayınlar, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık ve siyasi değerlerinden bağımsız olarak entelektüel içeriğine dayanılarak adalette değerlendirilir

2. Makalelerle ilgili bu bilgiler gizli tutulur.

3. Makaleye ilişkin gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gerekir.

4. Editör Kurulu, emakalenin değerlendirmesini, dergi editör kurulu politikalarını ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.



Telif Hakkı


Bir makalenin dergiye sunulması için, o makalenin daha önce bir başka dergide yayınlanmamış ve başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmemiş olması gerekmektedir. Bu dergide yayınlanan makale ve yazıların telif hakkı ticari amaçlar haricinde ve atıf yapılması koşuluyla yazarlara aittir.



Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi makale gönderim/süreç işlemleri ücretsiz olarak gerrçekleştirilmektedir.