Cilt: 5 Sayı: 1, 1.04.2022

Yıl: 2022

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi (MUFİDER), muhasebe ve finans alanında teorik ve uygulamalı çalışmaları kabul eden, ulusal hakemli  bir dergidir. Derginin başlıca amacı, çok okunabilir bir formatta makalelerini yayınlayarak, muhasebe, finans ve ilgili disiplinlerde gelişimini sağlamaktır. Bu bağlamda Akademik ve diğer araştırma toplulukları ile politika yapıcılar ve finansal kurumlarda (özel ve kamu) ulusal ve uluslararası operasyonel karar vericiler ile bunların düzenleyicileri arasındaki iletişimin geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Dergi altı ayda bir yayınlanan (yılda 2 sayı) ve çok çeşitli konuları kapsayan bir yapıya sahiptir.

Yayınlanan makalelerde bilimsel etik kurallarına ve kör hakem sistemine bağlı kalınmaktadır. Muhasebe ve finans alanlarında yapılan çalışmalar derginin kapsamı oluşturmaktadır. 

Aşağıda sunulan alanlarla sınırlı olmamakla birlikte, derginin kapsamına uygun temel konular şöyle sayılabilir:

Para ve Sermaye Piyasaları

Bankacılık ve Sigortacılık

Davranışsal Finans

Firma Değerleme

Katılım Bankacılığı

Merkez Bankacılığı ve Para Politikaları

Finansal Ekonomi

Finansal Modelleme ve Uygulamaları

Kredi Derecelendirme ve CDS

Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi

Proje Yönetimi, Risk Analizi ve Yönetimi

Portföy Yönetimi

Türev Ürünler ve Piyasalar

Uluslararası Ticaret ve Finans

Finansal Okuyazarlık

Döviz Piyasaları

Volatilite Hesaplamaları

Finansal Ekonometri

Genel Muhasebe

Envanter ve Bilanço

Yönetim Muhasebesi

Maliyet Muhasebesi

Muhasebe Standartları

Muhasebe Eğitimi

İç Denetim ve Bağımsız Denetim

Muhasebe Etiği ve Kültürü

İhtisas Muhasebesi

Şirket Birleşmeleri

Muhasebe Tarihi

          

1. Makale ve Uzunluğu

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisine (MUFİDER) gönderilen makaleler; başlık, özet, anahtar kelimeler ve JEL kodları, ana metin, kaynakça ve eğer varsa eklerden oluşmalıdır. Bu makaleler ekler ve kaynakça dâhil 20.000 kelimeyi geçmemelidir. Bununla birlikte makalelerin içeriği göz önüne alınmak suretiyle, editörün uygun görmesi halinde daha uzun makaleler de değerlendirmeye alınabilir.

 

2. Ana Metin ve Bölüm Başlıkları

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisine (MUFİDER) gönderilen makaleler Microsoft Word ortamında, tek satır aralıklı, iki yana yaslı ve A4 formatında yazılmalıdır.  Metin içinde başlıklar 1., 1.1., 1.1.2. şeklinde numaralandırılmalıdır.

Ana metin; paragraf girintili, 11 punto, Times New Roman ve satır aralığı "tek" şeklinde olmalıdır.

Makalenin Ana Başlığı makaleyi tanımlayıcı şekilde olmalı ve makalenin esas konularını temsil etmelidir. Makalenin Türkçe ve İngilizce Ana Başlığı 12 punto, kalın, büyük harfle ve Times New Roman şeklinde olmalıdır.

Metin içinde yer alan başlıklar 11 punto, kalın ve Times New Roman olmalıdır.

Metin içinde paragraf aralığı önce ve sonrası 6nk olarak uygulanmalıdır.

Başlıklarda paragraf aralığı önce ve sonrası 6nk olarak uygulanmalıdır.

 

3. Özet, Anahtar Kelimeler ve Jel Kodlar

Makale özeti 10 punto, Times New Roman ve italic olarak yazılmalıdır. Özet 150 kelimeyi geçmemelidir. Makalenin Türkçe “ÖZET” başlığı ve İngilizce “ABSTRACT” başlığı ifadesi 11 punto, kalın, italic ve Times New Roman şeklinde olmalıdır.

Dergide JEL (Journal of Economic Literature) kodu uygulaması benimsenmiş olup, gönderilecek çalışmalarda en az 2 en fazla 4 adet JEL kodunun belirtilmesi gerekmektedir.

Makalelerde en az 3 en fazla 5 adet anahtar kelime belirtilmelidir.

Ayrıca makalede yazarlara ait, unvan, kurum, iletişim ve ORCID ID bilgileri yer alması gerekmektedir.

 

4. Tablo, Şekil ve Matematiksel Denklemler

Tablo ve şekiller ardışık olacak şekilde numaralandırılmış olmalıdır. Her şekil ve tabloya bir başlık verilmelidir. Tablo ve şekillere başka bir yerden alındığı takdirde kaynak gösterilmelidir. Tablo Başlıkları 10 punto olmalıdır. Tablo içi metinler ve matematiksel denklemler 8 - 10 punto aralığında olarak yazılmalıdır.

Denklemler sayfanın ortasında yer almalı ve her denkleme mutlaka bir sıra numarası verilmelidir. Denklemlerin sıra numaraları sayfanın sağına yaslı ve parantez içinde olmalıdır.

 

5. Kaynakça

Dergiye gönderilen tüm makaleler Amerikan Psikologlar Derneği (American Psychological Association, APA) tarafından yayınlanan “ The Publication manual of the American Psychological Association (6th edition)” isimli kaynakta belirtilen yazım ilkelerine uygun bir biçimde yazılmalıdır. Metin için kaynak gösterme yöntemi kullanılması gerekmektedir. Metin içinde sunulan kaynakların tümü kaynakçada gösterilmelidir. Metin içi gösterim için bazı örnekler şöyle sıralanmaktadır:

 

Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Zeren, 2013: 102).

İki yazarlı yayınlarda atıf: (Demirci ve Zeren, 2016: 34).

Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Zeren vd., 2007: 77).

 

Kaynakçada aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır.

Kaynakçanın 9 punto olarak yazılması gerekmekte olup, bahsi geçen kurallara göre bazı kaynakça örnekleri aşağıda sunulmuştur:

 

Tek kaynaklı kitap

Sayılgan, G. (2017). İşletme Finansmanı, Siyasal Kitabevi, Ankara.

 

Çok yazarlık kitap

Akkuş, Ö. ve Özkan, H. (2016). Stata Uygulamaları ile Nitel Veri Analizi, Seçkin Kitabevi, Ankara

 

Tek yazalı makale

Zeren, F. (2017) Kar Payı Bilmecesinin Araştırılması: BİST Temettü-25 Endeksi Üzerine Bir Uygulama, Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1-15.

 

Çok yazarlı makale

Saraç, M. ve Zeren, F. (2015) The Dependency of Islamic Bank Rates to Conventional Bank Interest Rates: Further Evidence from Turkey, Applied Economics, Şubat, 212-235.

 

Tez

Kökdemir, C. (2004) Örgütsel Kültür ve İşçi-İşveren İlişkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 

İnternet kaynakları

Müderrisoğlu, O. (2006, 21 Ağustos). Anadolu yaklaşımı 70 bin KOBİ’ye hayat verecek. Sabah Gazetesi. http://arsiv.sabah.com.tr/2006/08/21/eko110.html (Erişim Tarihi, 20 Ekim 2007).

 

Daha detaylı bilgi için lütfen http://www.apastyle.org/ sitesini inceleyiniz.

 

Yazım kurallarına uygun örnek makale formatı için tıklayınız.

Yayın Etiği

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisin'de (MUFİDER) uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi (MUFİDER), yayınlardaki makalelerin yayınlanmasında ve kalitesinde ahlakın sağlanmasında akademik topluma ve dünyaya bağlıdır. İntihal kesinlikle yasaktır ve intihal tespit edilen yayınlar Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi'nden (MUFİDER) kaldırılacak veya yayınlanmayacaktır. Bu nedenle, alınan tüm belgeler, inceleme sürecinden önce intihal için "İntihal Tespit Yazılımı Yazılım Programları" (Ithenticate, Turnitin) ile kontrol edilir. Yayın sözleşmesi imzalanırken yazar (lar) makalenin ve ilgili materyallerin orijinal olduğunu ve herhangi birinin telif hakkını ihlal etmediğini garanti etmelidir.



Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi (MUFİDER) editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:



Yazar Etik Sorumlulukları

1.Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.

2.Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.

3.Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.

4.Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.

5.Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgeye sahip olmalıdır.

6.Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

7.Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Muhasebe ve Finans İncelemeri Dergisi'ne (MUFİDER) gönderilemez.



Hakem Etik Sorumlulukları


1.Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.

2.Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.

3.Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.

4.Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.

5.Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.

6.Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.

7.Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir



Editör Etik Sorumlulukları


1. Tüm yayınlar, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık ve siyasi değerlerinden bağımsız olarak entelektüel içeriğine dayanılarak adalette değerlendirilir

2. Makalelerle ilgili bu bilgiler gizli tutulur.

3. Makaleye ilişkin gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gerekir.

4. Editör Kurulu, emakalenin değerlendirmesini, dergi editör kurulu politikalarını ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.



Telif Hakkı


Bir makalenin dergiye sunulması için, o makalenin daha önce bir başka dergide yayınlanmamış ve başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmemiş olması gerekmektedir. Bu dergide yayınlanan makale ve yazıların telif hakkı ticari amaçlar haricinde ve atıf yapılması koşuluyla yazarlara aittir.



TR Dizin kriterlerinin Etik kurallarla ilgili maddelerinin uygulanması konusunda editör ve yazarlardan fazla sayıda soru gelmektedir. Sorulara cevap vermek, konuya açıklık getirmek amacıyla tekrar açıklama gereği duyulmuştur.

Kriterlerde geçmiş yıllarda yer alan Etik Kurallarla ilgili maddeler 2020 yılında açıklamalarla detaylandırılmış, araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alındığı varsayılarak “izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi” hususu kriterlere eklenmişti.

Ancak geri bildirimlerden anlaşıldığı üzere Etik Kurul İzinlerine ilişkin detay bilgiye ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bu nedenle kapsamlı bir çalışma daha sonra TR Dizin web sayfasından paylaşılacak ve sizlere duyurusu yapılacaktır.

Sıklıkla gelen sorulardan yola çıkarak yardımcı olacağını düşündüğümüz bilgileri aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

SORU: Tüm makaleler için etik kurul izni gerekli midir?

Hayır. Kriterlerde de “Etik Kurul İzni gerektiren” makaleler olarak belirtilmektedir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.

Ø Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar

Ø İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

Ø İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

Ø Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

Ø Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Ayrıca;

Ø Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,

Ø Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,

Ø Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

SORU: Geçmiş yıllarda tamamlanmış çalışma ve tezden üretilen yayınlar için geriye dönük etik Kurul İzni alınmalı mıdır?

2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.

SORU: TR Dizin’in bu kuralları ile üniversiteler dışında yapılan yayınlara kısıt mı getirilmiştir ?

Hayır. Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.

AYRICA:

Dergiler “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel izin belgesi alınması” ile ilgili kurallara uyduğunu uluslararası standartlara atıf yaparak, hem web sayfasında hem de basılı dergide herbiri için ayrı başlık açarak belirtmelidir.

Dergilerde yayın etiğine uygunluk konusu sadece yazarların sorumluluğuna bırakılmamalı, dergi yayın etiği konusunda izleneceği yolu açık olarak tanımlanmış olmalıdır.

Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi (MUFİDER) yazarlardan gönderi ya da yayınlama için herhangi bir ücreti talep etmemektedir.




88x31.png
Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.