Özel Sayı Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 3 - İktisat Tarihçileri, 31.12.2023

Yıl: 2023

• Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi, Telakki Sosyal Bilimler Derneği tarafından Temmuz ve Aralık olmak üzere yılda iki kez yayınlanan hakemli bir dergidir.
• Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi'nin amacı; sosyal bilimlerde özgün çalışmalara dayanan makalelere yer vererek uluslararası alanda sosyal bilimler literatürüne katkıda bulunmaktır.
• Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi içerisinde Sosyoloji, Tarih, Felsefe, İktisat, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Edebiyat, Psikoloji, Antropoloji ve Eğitim Bilimleri vb. alanlarında yazılmış makalelere yer verilir. Dergide birincil kaynaklara (arşiv vb.) dayalı çalışmalara öncelik verilmektedir.
• Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi’nde akademik makalelerin yanı sıra ilgili alanlardaki kitap incelemeleri, bibliyografya ve çeviri (telifsiz veya yazarından ve yayıncı kuruluştan izin almak koşuluyla) yazılara da yer verilmektedir.

Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi’nin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir. Dergide yayımlanan araştırma yazılarının daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış olması gerekmektedir. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş olan bildiriler, bu durumun belirtilmesi şartıyla kabul edilebilir. İlk yayımlandığı tarihten itibaren asgari 25 yıl geçmiş olan; önem ve etki bakımından klasik metin olarak değerlendirilebilecek yazı ve çeviriler, daha önce yayımlanmamış olmaları kuralının istisnasını oluşturur.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: İlave yazışmalarla zaman kaybına sebebiyet vermemek için aşağıdaki yazım kurallarına ve örnek şablona uyulmasını rica ediyoruz.


Program: Microsoft Word
Kağıt boyutu: 210×297 mm

Sayfa Yapısı
Üst: 2,5 cm; Alt: 2,5 cm
Sol: 1,5 cm; Sağ: 1,5 cm
Cilt Payı:0; Cilt payı yeri: sol

Kağıt Boyutu

Özel Boyut
Genişlik: 17 cm
Yükseklik: 24 cm

Paragraf Yapısı
Hizalama: Soldan
Girinti: Yok
Aralık: Tek; Önce: 6 nk; Sonra: 6 nk

Yazı Tipi ve Boyutu
Yazı Tipi: Times New Roman
Yazı Boyutu: 12 (metin); 10 (tablo ve şekiller)

Dipnot
Times New Roman, 9 punto
Satır aralığı : tek
Asılı: 0

Sayfalar numaralandırılmalı. 


• Bir makalede sırasıyla öz, ana metnin bölümleri, kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır. Makalenin bir “Giriş” ve bir “Sonuç” bölümü bulunmalıdır. “Giriş” çalışmanın amacı, önemi, dönemi, kapsamı, veri metodolojisi ve planını mutlaka kapsamalıdır. Konu gerektiriyorsa literatür tartışması da bu kısımda verilebilir. “Sonuç” araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı, ana çizgileriyle ve öz olarak verilmelidir. Metinde sözü edilmeyen hususlara “Sonuç”ta yer verilmemelidir. Belli bir düzen sağlamak amacıyla ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir.

• Makale, Türkçe veya İngilizce. Makale için 200 kelimeyi geçmeyen, Türkçe ve İngilizce Özet /Abstract yazılmalıdır.
• Makalede konuyu tanımlayan Türkçe ve İngilizce, uygun en fazla yedi tane Anahtar Sözcükler / Keywords verilmelidir.
• Makaleye eklenmesi istenen harita veya resimler Word (.doc, .docx) belgesine konulduğu gibi harita ve resimlere sıra numarası verilerek makaleden ayrı olarak da gönderilmelidir.
• Herhangi bir sempozyum veya kongrede sunulmuş olan çalışmalar kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilerek yayımlanabilir. Bir araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenen çalışmalarda (BAP, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı vb.) desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası ilk sayfanın altında verilmelidir.


DİPNOT USÜLÜ

• Kaynağa ilk defa atıf verilirken yazarın adı ve soyadı tam olarak yazılmalıdır.
• Kaynak eserin adı İtalik olarak yazılmalıdır.
• Kaynak eserin yayınevi, basım yeri, yılı ve sayfa numarası verilmelidir.
• Dipnot 9 punto ile Times New Roman yazı tipinde verilmelidir.
• Bir makale dipnot olarak gösterilirken, makale adı “tırnak içerisinde” gösterilmeli ve makalenin yer aldığı kaynak eser yine italik olarak verilmelidir.
• Dipnot gösteriminde birden fazla sayfanın gösterilmek istenmesi halinde sayfa numarası “s.” şeklinde verilmelidir.
• İnternet Kaynakları, varsa sitenin bağlı olduğu kurum, kuruluş adı, adres satırı ve parantez içinde siteye erişim tarihi verilmelidir.


KAYNAKÇA USÜLÜ

• Kaynaklar listesi makalenin sonunda "Kaynakça" başlığı altında sıralanmalı ve sadece metinde atıf yapılan ve yayımlanmış veya yayımlanmak için kabul edilmiş çalışmaları içermelidir.
• Kaynakça listesi her çalışmanın ilk yazarının soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır.
• Çevrimiçi kaynakların mutlaka erişim tarihleri köşeli parantez içinde yazılmalıdır.
• Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur.



Dergiye yazım kurallarına uygun olarak gönderilen makaleler, daha sonraki aşamada intihal denetiminden geçirilir. Dergide intihal denetimi turnitin programı ile yapılmaktadır ve intihal denetiminde kabul edilebilir benzerlik oranı en fazla %25 olmalıdır.

Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi benimsemiş olduğu etik görev ve sorumluluklarda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler dikkate alınmaktadır.

Nesnellik

Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen makaleler yazarının cinsel yönelimine, dinsel inancına, etnik kökenine, uyruğuna ve siyasal felsefesine bakmadan akademik ve bilimsel içeriğine göre değerlendirir. Yazar(lar)a dair kişisel eleştiriler uygunsuz olarak kabul edilir.

İntihal

İntihal, başkasının çalışmasını kendi çalışmasıymış gibi göstermek, başkasının çalışmasını atıf vermeden olduğu gibi veya şeklen değiştirerek kopyalamak ve başkaları tarafından yapılan araştırma sonuçlarını sahiplenmek şekline gerçekleşir. Doğrudan alıntılarda tırnak işareti kullanmamak da intihal gerekçesi sayılabilir. İntihal hangi şekilde yapılırsa yapılsın etik dış bir davranıştır, kabul edilemez.

Editörler Kurulu ve Yayın Kurulu yayınlanmış makalelere ilişkin başta intihal olmak üzere ve tüm bilimsel suistimal iddialarını ivedilikle incelemeye alır. Eğer bir makalenin çalışmalardan intihal yapmış veya izinsiz veya eksik bildirimle üçüncü şahısların telif materyalini kullanmış olduğu tespit edilirse, Editörler Kurulu makaleyi geri çekmek, meseleyi yazarın çalıştığı kurumdaki bölüm başkanına, dekanına ve/veya ilgili akademik kurumlara bildirmek dahil çeşitli işlemler yapma hakkını saklı tutar.

Çıkar Çatışması

Bütün yazarlar, çalışmalarını uygunsuz bir şekilde etkileyebileceği düşünülebilecek başka bireyler ve kurumlarla aralarındaki her türlü maddi çıkar ilişkisini makalede açığa kavuşturmalıdırlar.

Gizlilik

Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi, yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdür. Telâkki Sosyal Bilmler Dergisi Editörler Kurulu ve Yayın Kurulu ilgili yazar ve hakemlerle başka türlü anlaşılmadığı müddetçe, dergiye gönderilen tüm materyalin ve hakemlerle yapılan tüm yazışmaların gizliliğini korumayı teminat altına alır. Raporlar veya makale hakkındaki bilgiler başkalarıyla paylaşılamaz. Hakemler editörler kurulunun yazılı izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmaz.

Yazarların Sorumluluğu

Çalışmanın orijinal olduğunu, daha önce yayınlanmadığını ve halihazırda farklı bir dergide değerlendirme aşamasında olmadığını beyan etmelidir.
Çalışmada adı geçen tüm yazarlar, çalışmaya katkıda bulunmuş olmalıdır.

Yazarlar ihtiyaç duyulması halinde makalede kullandıkları veri setlerine ulaşım imkânı sağlamalıdır.

Yazarın yayınlanan makalelerinde önemli bir hata olduğunu fark etmesi durumunda editör kurulunu bilgilendirmesi gerekmektedir.

Yazar etik kurul onayı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayını dergiye sunmalıdır.

Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Makalede yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda gösterilmelidir.

TELİF HAKKI

Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi:

• Dergide yayınlanan yayınların telif hakkı Telâkki Sosyal Bilimler Dergisi’ne devredilir. Kaynak gösterilerek atıf verilebilir. İzinsiz ticari amaçlarla kullanılamaz.


Yazar(lar):

• Sunulan makalenin yazar(lar)ın çalışması olduğunu ve makalede intihal yapılmadığını;

• Tüm yazarların bu çalışmaya bireysel olarak katılmış olduklarını ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu aldıklarını;

• Makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için sunulmadığını;

• Tüm yazarların sunulan makalenin son halini gördüklerini ve onayladıklarını;

• Makalede bulunan metnin, şekillerin ve dokümanların diğer şahıslara ait olan Telif Haklarını ihlal etmediğini taahhüt eder.

• Yayımlama hakkını dergiye verir.


HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Dergiye iletilen çalışmalar, makale değerlendirme sürecine alınmadan önce editör tarafından intihal taramasından geçirilmektedir. Benzerlik oranının %25 ve tek bir kaynak için %2 yararlanma oranının altında olması gerekir. Bu koşulların sağlanması durumunda, editör iletilen çalışmaların derginin yayın ilkelerine ve amaçlarına uygunluğunu kontrol etmektedir. Bu süreç en fazla 3 hafta sürmektedir.

İlgili çalışmalar en az 2 hakeme iletilmektedir. Hakem değerlendirme süreci için hakemlere 15 gün süre tanınmaktadır. Hakemlerin talepleri üzerine bu süreler editörün uygun görmesi ile uzatılabilmektedir. Hakem değerlendirme süresinin çok uzaması durumunda editör, hakem değişikliğine gidebilmektedir.

Hakem değerlendirmelerinin olumlu yönde sonuçlanması üzerine, editör ve alan editörleri ilgili hakem görüşlerini kabul etme ya da reddetme hakkına sahiptirler. Ancak, reddetme durumunda editör kurulu, hakem ve yazarlara reddetme kararının gerekçelerini sunmak zorundadır.

Hakem değerlendirmelerinin olumsuz (ret) yönde sonuçlanması üzerine, editör ve alan editörlerinin müdahale hakkı olmaksızın ilgili çalışma reddedilir. Hakemler ret kararlarını gerekçelendirmek durumundadır. Yazarların ret kararına itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz durumu editör kurulu tarafından değerlendirilir.

Hakemlerin ilgili çalışmalardan düzeltme talep etmesi durumunda, yazarlara ilgili hakem değerlendirme raporları ve eğer varsa metin içi düzeltmeleri iletilip, düzeltme taleplerinin karşılanması beklenir. Düzeltme taleplerinin karşılanmadığına dair hakemler tarafından ve/veya editör kurulunca görüş oluşursa ilgili çalışma reddedilebilir. 

ÜCRET POLİTİKASI

Dergiye gönderilen makalelerden hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep edilmemektedir.