Cilt: 1 Sayı: 1, 18.06.2023

Yıl: 2023

Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi (TJAU), akarsu ve durgun sularda, kültür ortamı ve laboratuvarlarda yapılmış her çeşit bilimsel orijinal araştırma makalesi, olgu sunumu, kısa makale ve derleme çalışmalarını uluslararası alanda yayınlamayı hedeflemektedir. 

Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avcılığı; Yumuşakça ve Kabuklu Yetiştiriciliği ve Avcılığı, Gıda İşleme, Gıda Biyoteknolojisi ve Teknolojisi, Yem ve Yem Teknolojisi, Biyoloji, Veterinerlik, Biyokimya, Zootekni, Eczacılık, Çevre Mühendisliği, Ekonomi, Limnoloji, Ekoloji, Akuatik Toksikoloji, Balık Hastalıkları, Çevre Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Algal Biyoteknoloji, Su Kirliliği, Vahşi Hayat, Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Genetik, Balık Besleme ve Biyokimyası ve Su Kimyası ve kirliliği, Su kaynaklarının Korunması ve İdaresi, Populasyon Dinamiği konularında bilimsel makaleler kabul edilmektedir.

Genel Kurallar

The Trout Journal of Atatürk University (TJAU) (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi) yılda iki kez (Haziran ve Aralık) yayınlanmaktadır. Derginin yayın dili İngilizce ve Türkçe'dir.
Tüm çalışmalar, en az 2 nitelikli hakem tarafından hakem değerlendirme sürecine tabi tutulur.
Gönderilen çalışmalar, baş editör tarafından nihai onay alındıktan sonra yayınlanır.
Makaleler bildiri olarak sunulabilir ancak bildiri kitapçığında kaynak gösterilerek sadece özet yayınlatılabilir. Makalenin tümü ya da bir bölümü kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.

Makale Türleri

Orijinal araştırma makaleleri; derleme makaleleri, kısa iletişim. Özgün araştırma makaleleri; Daha önce yayınlanmamış ve 7500 kelimeyi veya 25 makale sayfasını geçmemesi gereken orijinal tam uzunlukta araştırma makaleleri (tablo ve çizimler dahil) Derleme makaleleri; topikal konularda ve 10.000 kelimeye veya 25 el yazması sayfaya kadar (tablolar ve şekiller dahil) Kısa iletişimler; Ön nitelikte olabilecek çalışmaları tanımlamak (tercihen tablolar ve şekiller dahil olmak üzere en fazla 3000 veya 10 el yazması sayfa).


Yazıların Hazırlanması:


Bildiriler Türkçe yada İngilizce olarak yazılmalıdır. Metninizi kelime işlem yazılımı kullanarak hazırlanmalı ve ".doc" veya ".docx" formatlarında kaydedilmelidir. Yazılar aşağıdaki sırayla yapılandırılmalıdır; Aşağıda APA-7 formatına uygun olarak yazım kuralları verilmiştir.


Başlık
Yazar isimleri, bağlı oldukları kurumlar
Sorumlu yazarın e-postası
Ana metin
Özet (100-350 kelime)
Anahtar kelimeler (3-5 kelime)
Giriş
Materyal ve Metot
Sonuçlar ve Tartışma
Teşekkürler (gerekirse)
Kaynaklar
Resim yazısı içeren tablo(lar) (metinde uygun konumda)
Resim yazısı içeren şekil(ler) (metinde uygun konumda)
Ve ekler (varsa).

Makale boyunca referanslar, tablo başlıkları ve şekil başlıkları da dahil olmak üzere 12 punto (Times New Roman tercih edilir), ve A4 boyutlu kâğıdın her iki tarafında 25 mm kenar boşlukları olmalıdır. Yazı aralığı 1,5 boşluk olmalıdır. 
Özellikle, tireli kelimeler kullanılmaması tercih edilir. Cins ve tür isimleri italik olarak verilmelidir. Yazarlar mümkünse stil için derginin yayınlanmış son sayısına başvurmalıdır. Tüm resimler, şekiller ve tablolar metnin sonunda değil, metin içinde uygun noktalara yerleştirilmelidir. (Resim ve tabloların hazırlanmasına ilişkin detaylar aşağıda listelenmiştir).

Referanslar

Kaynaklar APA 7 formatına göre yazılmalıdır.

Şekiller ve Tablolar

Makale içinde sadece çizelge ve şekil ifadeleri kullanılmalı, kullanılan her çizelge ve şekle makale içinde atıf yapılmalıdır. Çizelge başlığı, içeriği ve dip not 10 punto, dik, sola dayalı olmalıdır. Çizelge içindeki en küçük yazı karakteri 8 punto olmalıdır. Başlık çizelgenin üstüne Çizelge 1. şeklinde koyu yazılmalı, başlık kısmı cümlenin ilk harfi büyük diğerlerinin tümü küçük normal kalınlıkta yazılmalı, cümle sonunda nokta olmamalıdır. Çizelge başlığı ve içeriğinin satır aralığı üstten ve alttan 0 pt olmalıdır. Çizelge sütunlarına ait ilk satırlar koyu ve kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır.

Tablolar kesinlikle yatay sayfa yapısında ayarlanmamalıdır. Dikey sayfaya sığmayan tablolar bölünerek iki ayrı tablo olarak verilmelidir. Çizelge satır ve sütunlarındaki değerler yazılırken değerlerin başında veya sonunda space tuşu kullanılarak kesinlikle boşluk verilmemelidir. Şekil başlıkları ise Şekil 1. biçiminde 10 pt yazıldıktan sonra ilk kelimenin baş harfi büyük diğer tüm harfleri küçük normal kalınlıkta yazılmalı, başlık sonuna nokta konulmamalıdır. Şekil başlığı şeklin altında yer almalıdır. Kullanılan şekillerin kalitesi uygun olmalıdır (en az 300 dpi), karışık matematiksel denklemler, karışık kimyasal yapılar gibi gösterimler kalitesi yüksek vektör veya bitmap resimler halinde olmalıdır.

Makale içinde yer alan tüm bilimsel kısaltmalar Uluslararası Birimler Sistemi (International System of Units)’ne göre verilmelidir. Rakamsal gösterimlerde ondalık ayraç olarak nokta (örneğin: 1.25), bindelik ayraç olarak ise virgül (örneğin: 2,000,000) kullanılmalıdır. Bindelik ifadelerden metin içinde kaçınılmalıdır (örneğin: 2,455,632 yerine yaklaşık 2.5 milyon). Bu gibi büyük sayıların tam değerlerinin çizelgeler içerisinde verilmesi karışıklığı engelleyecektir.

Sayı ile birimi arasında 1 boşluk bırakılmalıdır (10 kg gibi), % işaretinden sonra boşluk bırakılmamalıdır (%35).

Makale ile Birlikte Gönderilmesi Beklenen Dosyalar

• Telif Hakları Devir Formu: Makalelerin Telif Hakkı Devir Formu’nu buradan indirerek, imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilerek sisteme PDF olarak yüklenmelidir. Bu formu göndermeyen yazarların yayınları basılamaz.
• Etik Kurul izin/onay mektubu: Hayvanlarla ilgili araştırma çalışmalarına, anketlere, odak-grup tartışmalarına ve gözlemlere dayanan tüm makaleler. (Gerekiyorsa)
• İzin mektubu: İkincil kaynaklardan elde edilen yazılarda, yazarlar kullanılan ölçekler, anketler ve fotoğraflar için ilk telif hakkı sahiplerinden izin mektubu alınmalıdır. (Gerekiyorsa)
*Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların, çalışmalarını yazım kurallarında yer alan tüm maddelere uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.  Benzerlik taraması için iTenticate yada turnitin programları kullanılabilir.

Dergide hakem kurulunun onayladığı araştırma makaleleri yayınlanmaktadır. Lisans üstü tezlerinden üretilmiş olan yayınlar “Lisans üstü tezinden üretilmiştir” ibaresi ile hakemlere gönderilmektedir.


a) Çıkar Çatışması formu buradan indirilebilir

b) Etik onay (Varsa)

c) Finansman (varsa)

d) Yayın izni formu buradan indirilebilir

Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi herhangi bir makale gönderimi, işleme veya yayın ücreti talep etmemektedir.

The Trout Journal of Atatürk University (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi)

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.