Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YAYIN TANITIMI: ÖZTÜRK DAĞABAKAN, FATMA. TOPLUMDİLBİLİM

Yıl 2023, Sayı: 54, 213 - 218, 22.12.2023

Öz

Dil, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmek için türünün diğer üyeleriyle temelde iletişim kurma işleviyle kullanılan bir yapıdır. Dünya üzerindeki dillerin çokluğu ve dillerin doğuşu başka bir araştırma alanı olmakla beraber bugün toplumdilbilim alanının var oluşunun sebepleri arasındadır. Toplumdilbilimin karma bir alan olması, hem toplumun kendi bireyleri ve grupları arasındaki dil kullanımını(değişkeleri) hem de toplumlar arası dil farklılıklarının incelenmesi ile alakalıdır. Kesişim kümesi, insan ve dil olan her alanda olduğu üzere toplumdilbilim de bu küme içerisindeki psikoloji, sosyoloji gibi diğer alanlarla etkileşim içerisindedir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Bernstein'ın Eksiklik, Labov'un Ayrılık kuramları ile diğer alanlara eklemlenmesinin yanı sıra müstakil bir disiplin haline gelen Toplumdilbilim, Türkiye’de henüz bakir bir alandır. Dilin, bulunulan ortama ait hissetmek, saygı ya da kabul görmek gibi birbirine bağlı yahut birbirinden bağımsız sebepler ile konuşuru tarafından kodu değiştirilmektedir. Kod değişimi(Code-Switching); cinsiyet, yaş, meslek ve benzeri belirleyici değişkeler sonucunda gerçekleşmekte ve bu değişkelerin dil seçimine etkisi toplumdilbilimin inceleme alanları içinde bulunmaktadır.

Teşekkür

Yüksek lisans bursiyerlik sürecimi destekleyen Türk Dil Kurumu'na, Danışmanım Prof Dr. Turgut Tok ve yayın tanıtımı için kitabının tanıtılmasına izin veren Prof. Dr. Fatma Öztürk Dağabakan hocalarıma ve Türklük Bilimi Araştırmaları dergisine teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Öztürk Dağabakan, Fatma. Toplumdilbilim. Çizgi Kitabevi Yayınları, 2019.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dil Çalışmaları
Bölüm Yayın Tanıtımı
Yazarlar

Büşra Nur Yıldız 0000-0002-9172-6258

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 12 Aralık 2022
Kabul Tarihi 10 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 54

Kaynak Göster

MLA Yıldız, Büşra Nur. “YAYIN TANITIMI: ÖZTÜRK DAĞABAKAN, FATMA. TOPLUMDİLBİLİM”. Türklük Bilimi Araştırmaları, sy. 54, 2023, ss. 213-8.