Editoryal
BibTex RIS Kaynak Göster

From the Editor

Yıl 2023, Cilt: 32 Sayı: 2, - , 22.12.2023

Öz

Editörden

Yıl 2023, Cilt: 32 Sayı: 2, - , 22.12.2023

Öz

Değerli okuyucularımız,
Uludağ İlahiyat Dergisi’nin yeni sayısı ile karşınızdayız. Dergimizin bu sayısının da ülke-mizin saygıdeğer akademik camiasına ve ilim yolcularına yararı ve katkısı olmasını temenni ediyoruz.
Dergimizin bu sayısındaki bilimsel ürünlere dair kısaca bilgi vermezden önce iki güncel hususa dair birkaç kelam etmek lüzumunu hissediyoruz.
İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım, Türk akademisinin yüreğini kanatmaktadır. Ömrünü ilme vakfetmiş insanlar, bu katliamı şiddetle kınamaktadır. Fakat esas itibariyle, tarihte eşi görülmemiş böyle bir vahşet ve barbarlığın, tüm dünyadaki üniversiteler ve bilimsel mahfiller için de bir sınav olduğunun altını çizmemiz gerekli. Maalesef kimileri bu sınavda insanlığın ve vicdanın tarafını tutmakta başarısız olmuşlar, kimileri de hakkın ve adaletin yanında durmak cesaretini gösterebilmişlerdir.
İkinci olarak, son dönemde sansasyonel bazı örneklerini müşahede ettiğimiz, akademik yayıncılığın kanayan yarasına dair birkaç kelam etmek istiyoruz. Hepimizin malumu oldu-ğu üzere, bilimsel üretim ve bilimsel ahlâk birbirine sıkı biçimde bağlıdır. Fakat ne yazık ki, Türkiye’nin ilim âleminde ‘denetim’ ve ‘eleştiri mekanizması’ zafiyeti bulunmaktadır. Bu zafiyetten istifade eden birtakım müptezellerin, gerçekten alın teri dökerek çalışmalarını ortaya koyan akademisyenlerin emeklerini aşırmaları ve düpedüz intihalcilik gibi ahlaksız-lıklara tevessül etmeleri son derece üzücüdür.
Son dönemlerde incitici misallerini gördüğümüz bu gibi ahlâksızlıkların engellenmesi için, bilimsel yayınların ciddi ve ilmî surette tenkidine ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca hakem süreçlerinin ve editoryal işlemlerin hakkıyla gerçekleştirilmesi şarttır. Genç bir akademis-yenin tezini sayfalarca aşırıp kitap bölümü diye yayınlayan yahut hakem olarak atandığı ama hiç okumadığı bir makalenin sonuna not düşüp kendi çalışmalarına atıf isteyerek ma-jör düzeltme talep eden zihniyetler, ülkemizdeki ilim ve irfanın gelişmesini baltalamaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dini Araştırmalar (Diğer)
Bölüm Editörden
Yazarlar

Mehmet Fatih Birgül 0000-0002-9404-6266

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2023
Kabul Tarihi 21 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Birgül, Mehmet Fatih. “Editörden”. Uludağ İlahiyat Dergisi 32/2 (Aralık 2023).

                                                                                                                                               28044

                                                                                Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.