Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

21.YÜZYILDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE ÇİN HALK CUMHURİYETİ İLİŞKİLERİ ÜZERİNE, TARİHİ VE SOSYO-POLİTİK BİR İNCELEME

Yıl 2024, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 16, 30.04.2024

Öz

Özet
Tarihi, kültürel ve siyasi olarak birbiriyle güçlü bağları bulunan Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki siyasal ve kültürel iletişim, tüm artış ve azalışlarla beraber bugüne kadar gelmeyi başarmıştır. Özellikle Türklerin Orta Asya tarihi için Çin medeniyeti önemli bir komşu medeniyet özelliği göstermektedir. Binlerce yıl öncesine dayanan ilişkiler, Türk medeniyeti ve Çin medeniyetinin birbirini oldukça yakından tanımasına olanak vermiştir. Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile beraber iki toplumun iletişiminde daha farklı bir süreç yaşanmıştır. 20. yy.’a gelindiğinde her iki toplum da önemli bir devrim yaşamış ve yeni bir devlet ile yollarına devam etmişlerdir. 21. yy.’a gelindiğinde ise Çin’in önemli bir küresel aktör, Türkiye’nin ise önemli bir bölgesel güç olması ile beraber iki ülke ilişkileri daha farklı bir noktaya taşınmıştır. Kısa süre önce başlayan Covid-19 Pandemisi ile iki ülke ilişkilerinin daha farklı bir forma evrildiği görülmüştür. Bu çalışmada tarihi olarak iki komşu medeniyete sahip olan Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında yaşanan ilişkilerin sosyo-politik analizi yapılmaya çalışılacaktır. İki ülke ilişkilerinin tarihi seyrine ve mevcut durumuna değinilerek pandemi sürecinde iki ülke ilişkilerinin geldiği yer ve gelişeceği yön anlaşılmaya çalışılacaktır.

Kaynakça

  • Ağababa, N. (2015). ‘‘Çin Kaynaklarında Türkler’’, Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 10/9: 1-8.
  • Akdağ, Z. (2019). ‘‘Türkiye – Çin İlişkilerinin Tarihsel Gelişimi’’, HAFIZA Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi International Journal of Social Sciences, Sayı-Issue: 1 Cilt-Volume: 1 Aralık/December, Yıl: 1: 40-57.
  • Beckwith, Christopher I. (1987). The Tibetan Empire in Central Asia: A History of The Struggle for Great Power Among Tibetans, Turks, Arabs, And Chinese During The Early Middle Ages, New Jersey: Princeton University Press.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Erden Kişi 0000-0002-3124-680X

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kişi, E. (2024). 21.YÜZYILDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE ÇİN HALK CUMHURİYETİ İLİŞKİLERİ ÜZERİNE, TARİHİ VE SOSYO-POLİTİK BİR İNCELEME. Uluslararası Stratejik Boyut Dergisi, 3(1), 1-16.