Yazım Kuralları

TÜRK UYGULAMALI SOSYAL HİZMET DERGİSİ

TURKISH JOURNAL OF APPLIED SOCIAL WORK

YAZIM KURALLARI YÖNERGESİ

 

Tüm yazarların yazım kuralları yönergesine uymaları ve metinlerini bu yönde hazırlamaları gerekmektedir. Dergiye gönderilen yazıların en az 4000 en fazla 8500 sözcük olması gerekmektedir. Yazarlar yayın değerlendirme sistemine online olarak İngilizce/Almanca ve Türkçe Başlık, Yazar İsmi ve Soy İsimleri, Unvan Bilgisi, Kurum Bilgisi, E-Posta Adresi gibi istenen bilgileri eklemelidirler.

 

Metnin tümü için yazı tipi Times New Roman, 12 punto ve satır aralığı 1,5 olarak seçilmelidir. Sayfa kenar boşlukları soldan 3cm, sağ, üst ve alttan 2,5cm olarak seçilmelidir. Metin bölümünde her bölüm için ilk paragrafta ilk satır için 1cm girinti sonraki paragraflarda ise herhangi bir girinti yapılmamalıdır. Makale başlıkları ve özet başlıkları ortalanarak, büyük harflerle ve koyu olarak yazılmalıdır. Ana metin bölümlerine ait başlıklar sol yana yaslı olmalıdır. Makale metni (başlıklar dışında kalan kısımlar) iki yana yaslı olmalıdır. Başlıklar için herhangi bir numaralandırmaya gerek yoktur. Ancak GİRİŞ, YÖNTEM, BULGULAR, SONUÇ VE TARTIŞMA gibi birinci derece başlıklar büyük harfle ve koyu renkte, Verilerin Toplanması, Etik Konular gibi diğer ikinci ve üçüncü derece başlıklar ise kelimelerin ilk harfleri büyük, geriye kalan harfler küçük harf ve başlık koyu olacak şekilde seçilmelidir.

 

Başlık, makalenin bütününü yansıtmalı ve 20 sözcüğü aşmamalıdır. Başlık koyu olarak yazılmalı ortalanarak belgeye yerleştirilmelidir.

 

Özet bölümü en az 150 en çok 250 sözcük olmalıdır. Özet hem makalenin hazırlandığı dil olan İngilizce veya Almanca dillerinden birinde hem de Türkçe dilinde hazırlanmalıdır. Anahtar sözcükler alfabetik sıraya göre ve en fazla beş (5) anahtar sözcük olacak şekilde belirtilmelidir.

 

Araştırma temelli makalelerde; GİRİŞ, YÖNTEM, Araştırma Dizaynı, Veri Toplama Araçları, Verilerin Toplanması, Verilerin Analizi, Etik Konular, BULGULAR, TARTIŞMA VE SONUÇ ve KAYNAKLAR bölümlerine yer verilmelidir.

 

Derleme makalelerde veya vaka raporlarında ise, GİRİŞ, Kuramsal Bölüme Ait Diğer Alt Başlıklar, TARTIŞMA VE SONUÇ ve KAYNAKLAR bölümlerine yer verilmelidir.

Vaka raporu olarak iletilen makalelerde editör vakaya konu birey veya bireylerden alınmış bilgilendirilmiş onam formlarını görmeyi talep edebilir.

 

Tablolar ve Şekiller 

Tablo başlıkları sola dayalı olmalı ve tablonun hemen üstünde başlığa yer verilmelidir. Tablo başlığında yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olarak seçilir. Tablo içi punto 9’dan küçük olmamalıdır ve tablolarda satır aralığı 1,5 olarak seçilmelidir.  Tabloda yalnızca yatay çizgilere ve sade bir şekilde yer verilmelidir. Tablolarda kategori başlıkları koyu renkte ve italik olarak yazılmalıdır. Tablo ve numarası koyu, tablo açıklamasını içeren başlık kısmı ise normal olarak yazılır (Bknz. Tablo 1).

 

Örnek

  Tablo 1. Demographic Information

Özellik

N

%

Yaş

 

        

18-40

..

..

41-59

..

..

60 +

..

..

Cinsiyet

 

 

Kadın

..

..

Erkek

..

..

Medeni Durum

 

 

Evli

..

..

Bekâr

..

..

 

 

 

Şekillerde de şekil başlığı tablodakine benzer şekilde olmalıdır.

 

***

***

***

Şekil 1. Conceptual Framework for Assessing Access to Health Services

Kaynak: Peters et al., (2008)


 

KAYNAKLAR 

 

Kaynaklar bölümü,  APA kılavuzuna uygun olarak hazırlanmalıdır. Kaynakların başına 1., 2., 3. şeklinde numara yazılmalıdır. Kaynaklar alfabetik sıraya göre bu bölüme yerleştirilmelidir.

 

Örnek kaynak gösterme biçimleri:

 

1.      Collins, M. (1986). Sampling, Consumer Market Research Handbook. London: McGraw-Hill Press. (Kitap Kaynak Gösterme)

2.      Durak, A. (1993). A Study on Validity of Beck Hopelessness Scale. Unpublished Master Thesis, Ankara University Institute of Social Sciences, Ankara. (Yayınnlanmamış Tez Kaynak Gösterme)

3.      Hakanen, J. Bakker, A.B. and Schaufeli, W.B. (2006). Burnout and Work Engagement Among Teachers. The Journal of School Psychology, 2(43), 495–513. doi:10.1016/j.jsp.2005.11.001 (Dergi Kaynak Gösterme)

4.      Official Gazette (1961). Law on Migration. Number: 106, Date: 5th June 1961. (Resmi Gazete Kaynak Gösterme)

5.      Soysal, A. and Yağar, F. (2016). Assessment of the effectiveness of health care management about Syrian asylum seekers in Turkey. II. Middle East Conferences: Migration Issues in the Context of Conflict in the Middle East, April 28-29. (Kongre-Sempozyum Kaynak Gösterme)

6.      Schaufeli,W.B. and Salanova, M. (2007). Work Engagement: An Emerging Psychological Concept and Its Implication for Organisation. In SW. Gilliland, DD. Steiner and DP. Skarlickli (Eds), Research in Social Issues in Management: Vol. 5. Managing Social and Ethical Issues in Organizations (pp. 135-177). Greenwich, CT: Information Age Publish. (Kitap Bölümü Kaynak Gösterme)

7.      Turkish Directorate General of Migration Management (2018).  Migration Statistics, Retrieved from http://www.goc.gov.tr/icerik/migration-statistics_915_1024   Accessed 20.06.2018 (İnternet Sayfası Kaynak Gösterme)

 

Detaylı kaynak gösterme biçimleri için lütfen APA 6 kılavuzu kaynak gösterme rehberine bakınız.

 

Metin İçi Kaynak Gösterimi Örnekleri:

 

……… (Soysal and Yagar, 2016).

……….. (Hakanen et al., 2006).

………... (Turkish Directorate General of Migration Management, 2018).

According to Hakanen (2006) ……..

As reported in the paper of Turkish Directorate General of Migration Management (2018) …...