Due to human nutritional needs for animal protein, poultry production is anticipated to increase in the next 20 years worldwide. Poultry industry relies on cereals as the principal sources of energy in poultry diets. However, animals compete with humans for existing cereals. This leads to increased cost of cereals and feed ingredients and in turn, deficits in feed ingredients. On the other hand, increased demand for fish meal has rapidly increased fish meal prices. This increase is currently ongoing which makes fish meal less accesible for small farmers. As a result, increased pressure on animal production and rapidly increased fish meal prices urged researchers to seek alternative protein sources for production of fisheries and farm animals. Protein-rich insects are considered as economically viable alternative sources of protein. Insects also have a high content of essential amino acids, fats, vitamins and minerals. The quality of insect protein is similar to that of soybean meal or fish meal. Digestibility levels of amino acids are also high (87-99%). Insects are also a good source of minerals including phosphorus, iron, zinc, copper, manganese and selenium. Despite their potential use for their high protein and mineral content, it should be considered that insects may produce toxins and their mineral contents can reach toxic levels in some cases. Hence, a careful assessment for potential mineral toxicity is required before using them as supplements in poultry rations. About 1.900 insect species are consumed by humans every year worldwide, predominantly being in developing countries.
Gelecek 20 yıl içerisinde insanların hayvansal proteine olan ihtiyaçları nedeniyle, tüm dünyada kanatlı üretiminin artacağı ümit edilmektedir. Kanatlı endüstrisi hayvanların beslenmesinde kullanılan tahıllara güvenmektedir. Ancak, mevcut tahıllar için hayvanlar ile insanlar bir rekabet içindedir. Bunun bir sonucu olarak da tahılların ve diğer yem bileşenlerinin maliyeti artmakta ve yem bileşenlerinde de bir eksiklik ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan, balık ununa olan taleplerdeki artış, balık unu fiyatının hızlı bir şekilde yükselmesine neden olmuştur. Bu artış günümüzde de hızla devam etmektedir. Bu nedenle, küçük çiftçilerin balık ununa ulaşmaları mümkün olmamaktadır. Sonuç olarak, hayvansal üretimdeki artan üretim baskısı ile birlikte balık unu fiyatlarının da hızla yükselmesi araştırıcıları, su ürünleri ve çiftlik hayvanlarının yetiştiriciliği için alternatif protein kaynaklarını aramaya sevk etmiştir. Proteince zengin böcekler, protein katkılarının maliyetini azaltmak için bir seçenek olarak düşünülmektedir. Böcekler aynı zamanda esansiyel aminoasit, yağ, vitamin ve mineral içeriği bakımından da çok zengindir. Protein kalitesi bakımından soya küspesi ve balık ununa benzemektedir. Aminoasitlerinin sindirilebilirlik düzeyleri de çok yüksektir (%87-99). Mineral içeriği olarak da fosfor, demir, çinko, bakır, manganez ve selenyum bakımından zengindir. Böcekler yüksek protein ve mineral içeriğinden dolayı kullanılabilir olmasına rağmen unutulmamalıdır ki, böcekler toksin üretebilir ve bazı durumlarda da mineral düzeyleri toksik seviyede olabilir. Bu nedenle, kanatlı yemlerine dahil edilmeden önce özel olarak dikkat edilmesi gerekmektedir. Çoğunluğu gelişmekte olan ülkeler olmak üzere Dünya’da yaklaşık 1.900 böcek türü tüketilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 9 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 4 |