BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Humic Acid on the Emergence and Seedling Growth of Safflower (Carthamus Tinctorius L.)

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2, 1402 - 1406, 01.03.2014

Öz

This research was conducted to determine the effects of different humic acid doses [control (water), 60, 120 and 180 g/100 kg seed] on seedling development and growth of safflower during 2012, under greenhouse conditions at Ankara University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. The trial was designed in randomized complete block design with split-split blocks using three replications. The seeds of safflower cultivars Dinçer, Yenice, Remzibey were treated with Delta Plus 15 Humic acid® (150 g/l HA+30 g/l potassium oxide). The results showed 100% emergence was obtained in all applications. Root length ranged 5.878 – 7.156 cm depending on humic acid doses and maximum root length was obtained on 60 g/100 kg seed application to cv. Dinçer. Significant differences among cultivars in terms of seedling length were determined and the maximum height was measured as 10.085 cm from cv. Dinçer variety. Applied humic acid doses compared to control seedling increased the seedling height and the maximum value was measured on 60 g humic acid. In the fresh weight of seedlings, cv. Dinçer (7.526 g/plant) and 120 g humic acid doses resulted in best responses. Maximum results in terms of dry root weight were obtained from cv Remzibey (3.450 g/plant) and Yenice (3.425 g/plant) safflower cultivars with the application of 60 g humic acid. It is concluded that significant differences were determined among cultivars regarding seedling growth and treatment of seeds using 60 - 120 g humic acid /100 kg seed before sowing affected seedling growth positively in safflower

Kaynakça

  • Böhm, W. 1979. Methods of studying root systems. New York, 188 p.
  • Dursun, A., Güvenç, İ.and Alan, R. 1997. The Effects of different foliar fertilizers on yield and quality of lettuce and crisp lettuce ISHS Symposium on Greenhouse Management for Better Yield and Quality in Mild Winter Climates, November 3-5, 1997. Antalya.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1021, 229 s.,Ankara.
  • Gençtan, T., Başer, İ. ve Baharözü, E. 1994. Ekmeklik buğday çeşitlerinde fide döneminde kök ve sürgün Trakya Üni. Tekirdağ Zir. Fak. Derg., 3: 131- 138. araştırmalar.
  • Gilbert, J. 2008. International safflower production – An Overview. 7. International Safflower Conference. Australian Oilseeds Federation. Wagga Wagga,Australia.
  • İçel, C.,D., 2005. Humik asit uygulama zamanı ve dozlarının aspir (Carthamus tinctoriusL.)’de verim, verim öğeleri ve yağ oranına etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.70 sayfa.
  • Lulakis, M.D., Petsas, S.I. 1995. Effect of humic substance from vine-canes mature compost on tomato seedling growth. Bioresource Technology, 54 (2);172-179.
  • Malik, K.A.and Azam, F.1985. Effect of humic acids on wheat (Triticum aestivum L.) seedling growth. Environmental and Experimental Botany, 25 (3); 245-252.
  • Peyamlı, M. M., Çavdar, B.ve Karslı, F. 1997. Toprağa uygulanan humik asidin bitkilerin demir alımına etkisi. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Bitirme Tezi . Ankara.1997.
  • Sözüdoğru, S., Kütük, A. C., Yalçın, R. ve Usta, S. 1996. Humik asidin fasulye bitkisinin gelişimi ve besin etkisi.Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No: 1452. alımı üzerine
  • Bölümü Yüksek Lisans Tezi. 1999.

Effects of Humic Acid on the Emergence and Seedling Growth of Safflower (Carthamus Tinctorius L.)

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2, 1402 - 1406, 01.03.2014

Öz

Bu araştırma, farklı humik asit (HA) dozlarının (kontrol (su), 60, 120 ve 180 g/100 kg tohum) aspirde fide gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2012 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada materyal olarak Dinçer, Yenice, Remzibey aspir çeşitlerine ait tohumlar ile ticari ismi Delta Plus 15 (150 g/l HA + 30 g/l potasyum oksit) olan HA kullanılmıştır. Araştırmada, kök uzunluğu, fide boyu, kök ve fide yaş ağırlığı ile kök ve fide kuru ağırlıkları değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; tüm uygulamalarda % 100 çıkış elde edilmiştir. Kök uzunluğu, HA dozlarına göre 5.878 – 7.156 cm arasında değişmiş ve en büyük kök uzunluğu 60 g dozdan ve Dinçer çeşidinden elde edilmiştir. Çeşitler arasında fide boyu bakımından önemli farklılıklar belirlenmiş ve en yüksek değer 10.085 cm ile Dinçer aspir çeşidinde ölçülmüştür. Uygulanan HA dozları fide boyunu kontrole göre artırmış ve en yüksek değer 60 g HA dozunda saptanmıştır. Kök yaş ağırlığı bakımından çeşitlerin HA dozlarına gösterdiği tepkiler birbirine yakın sonuçlar vermiştir. Fide yaş ağırlığında çeşitler arasında Dinçer çeşidi ( 7.526 g/bitki) ile 120 g HA dozu daha yüksek sonuçlar vermiştir. Kök kuru ağırlığı bakımından en yüksek değerler Remzibey (3.450 g/bitki) ve Yenice (3.425 g/bitki) aspir çeşitleri ile 60 g HA uygulamasından (3.467 g/bitki) elde edilmiştir. Fide kuru ağırlığı bakımından Remzibey çeşidi diğer çeşitlere, HA uygulamaları da kontrole göre üstünlük sağlamıştır. Araştırma sonucunda, çeşitler arasında fide gelişimi yönünden önemli farklılıklar belirlenirken, ekimden önce tohumların 60 g HA/100 kg tohum ile muamele edilmesinin aspirde fide gelişimini olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir

Kaynakça

  • Böhm, W. 1979. Methods of studying root systems. New York, 188 p.
  • Dursun, A., Güvenç, İ.and Alan, R. 1997. The Effects of different foliar fertilizers on yield and quality of lettuce and crisp lettuce ISHS Symposium on Greenhouse Management for Better Yield and Quality in Mild Winter Climates, November 3-5, 1997. Antalya.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1021, 229 s.,Ankara.
  • Gençtan, T., Başer, İ. ve Baharözü, E. 1994. Ekmeklik buğday çeşitlerinde fide döneminde kök ve sürgün Trakya Üni. Tekirdağ Zir. Fak. Derg., 3: 131- 138. araştırmalar.
  • Gilbert, J. 2008. International safflower production – An Overview. 7. International Safflower Conference. Australian Oilseeds Federation. Wagga Wagga,Australia.
  • İçel, C.,D., 2005. Humik asit uygulama zamanı ve dozlarının aspir (Carthamus tinctoriusL.)’de verim, verim öğeleri ve yağ oranına etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.70 sayfa.
  • Lulakis, M.D., Petsas, S.I. 1995. Effect of humic substance from vine-canes mature compost on tomato seedling growth. Bioresource Technology, 54 (2);172-179.
  • Malik, K.A.and Azam, F.1985. Effect of humic acids on wheat (Triticum aestivum L.) seedling growth. Environmental and Experimental Botany, 25 (3); 245-252.
  • Peyamlı, M. M., Çavdar, B.ve Karslı, F. 1997. Toprağa uygulanan humik asidin bitkilerin demir alımına etkisi. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Bitirme Tezi . Ankara.1997.
  • Sözüdoğru, S., Kütük, A. C., Yalçın, R. ve Usta, S. 1996. Humik asidin fasulye bitkisinin gelişimi ve besin etkisi.Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No: 1452. alımı üzerine
  • Bölümü Yüksek Lisans Tezi. 1999.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Dilek Başalma Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2014
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2

Kaynak Göster

APA Başalma, D. (2014). Effects of Humic Acid on the Emergence and Seedling Growth of Safflower (Carthamus Tinctorius L.). Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-2), 1402-1406.