BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Antalya Province With Regards to Soil and Water Resources

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2, 1524 - 1527, 01.03.2014

Öz

Agricultural production is mainly based on two bases, such as soil and water. The increase in plant production depends on preservation, improvement and sustainability of soil and water resources. With this regard, soil and water resources of Antalya Province have been investigated in this study. Antalya, located in the South West of Turkey by the Mediterranean coastline, has significant agricultural contribution to the economy. Almost 31% of the Province population settled in the countryside and they are all engaged in farming. Agriculture in Antalya is very strong in this region with regards to quality, yield and agro biodiversity. On the other hand, climate and vegetation show significant difference in coastline and highland. The total floor area of Antalya is 20874 km2 and it owns a 2.6% of the total country land. The 77.8% of the Province is mountainous, 10.2% of it is plain and 12% of it is rough. It is possible to see 16 different soil structures in the Province. The 27% of the Province area consists of Red Mediterranean earth. According to the values declared by the State Hydraulic Works (DSİ) in 2009, the amount of water used in the province was 1081 million m3. When the surfaces of dams and ponds were considered as water resources, the total Province surface area was 5207.9 ha. The rate of the land in the Province which was irrigated in 19 counties of Antalya was between 6 and 97%. The general rate of the land irrigated in the Province was 55%. The amount of land where vegetable production was carried out in 2009 in Antalya was 478105 decares including 232043 decares outdoor agricultural production and 246062 decares greenhouse production. The total vegetable production including mushroom production was 3535850 tons

Kaynakça

  • Akın, M., Akın, G., 2007. Suyun önemi, Türkiye’de su potansiyeli, su havzaları ve su kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 47 (2): 105-118.
  • Aküzüm, T., Çakmak, B., Gökalp, Z., 2010. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3 (1): 67- 74.
  • İkincikarakaya, S.Ü., Beyaz, K.B., Rezaeı, F., 2013. Doğal kaynaklar ve tarım. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 104-109.
  • Karaman, S., 2006. Tokat İli toprak ve su kaynaklarının değerlendirilmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1): 37-44. açıdan
  • Meriç, B.T., 2004. Water resources management and Turkey. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 28 (1): 27-38.
  • Özdemir, N., 1995. Türkiye'de tarım bölgelerine göre toprak korumaya yönelik sorunlar ve öneriler. Atatürk Üni.Zir.Fak.Der., 26 (3): 460-473.
  • Sağlam, M.T., Bellitürk, K., 2003. Su kirliliği ve toprak üzerindeki etkisi. Alatarım, 2 (1): 46-49.

Evaluation of Antalya Province With Regards to Soil and Water Resources

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2, 1524 - 1527, 01.03.2014

Öz

kaynaklarının iyi korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda ele alınan bu çalışmada, Antalya ilinin tarım sektöründeki toprak ve su kaynakları durumu irdelenmiştir. Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyısında yer alan Antalya tarımda son derece önemli bir yere sahiptir. İlin nüfusunun yaklaşık %31’i kırsal kesimde yaşamakta ve tarımsal üretimle uğraşmaktadır. Antalya’da tarımsal üretim kalite, verim ve çeşitlilik açısından zengin bir yapıya sahiptir. Öte yandan, sahil ve yayla kısımlarında iklim ve bitki örtüsü önemli farklılıklar göstermektedir. Antalya’nın yüzölçümü 20874 km2 olup, ülkemiz yüzölçümünün %2.6’sını oluşturmaktadır. İl arazisinin yaklaşık %77.8’i dağlık, %10.2’si ova ve %12’si ise engebeli bir yapıyla sahiptir. İlin topraklarında yaklaşık olarak on altı farklı yapı görülebilir. Bunlar içerisinde Kırmızı Akdeniz toprağı %27’lik kısmı oluşturmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) 2009 yılı verisine göre tarımsal üretimde sulama amaçlı 1081 milyon m3 su kullanılmıştır. Su kaynağı olarak, baraj ve gölet göl alanı su yüzeyleri ile birlikte akarsu yüzeyleri toplamı 5207.9 ha’dır. Antalya ilinin on dokuz ilçesinde toplam sulanan alan oranı %6 ile %97 arasında çok geniş bir aralıkta değişim göstermektedir. İl genelinde ise sulanan alan oranı %55 düzeyindedir. Antalya ilinde 2009 yılı itibariyle açık tarlada 232043 dekar, örtüaltında 246062 dekar olmak üzere toplam 478105 dekar alanda sebze üretimi yapılmıştır. Toplam sebze üretimi ise mantar üretimi dahil 3535850 ton dur

Kaynakça

  • Akın, M., Akın, G., 2007. Suyun önemi, Türkiye’de su potansiyeli, su havzaları ve su kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 47 (2): 105-118.
  • Aküzüm, T., Çakmak, B., Gökalp, Z., 2010. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3 (1): 67- 74.
  • İkincikarakaya, S.Ü., Beyaz, K.B., Rezaeı, F., 2013. Doğal kaynaklar ve tarım. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 104-109.
  • Karaman, S., 2006. Tokat İli toprak ve su kaynaklarının değerlendirilmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1): 37-44. açıdan
  • Meriç, B.T., 2004. Water resources management and Turkey. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 28 (1): 27-38.
  • Özdemir, N., 1995. Türkiye'de tarım bölgelerine göre toprak korumaya yönelik sorunlar ve öneriler. Atatürk Üni.Zir.Fak.Der., 26 (3): 460-473.
  • Sağlam, M.T., Bellitürk, K., 2003. Su kirliliği ve toprak üzerindeki etkisi. Alatarım, 2 (1): 46-49.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Harun Kaman Bu kişi benim

Murat Yavaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2014
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2

Kaynak Göster

APA Kaman, H., & Yavaş, M. (2014). Evaluation of Antalya Province With Regards to Soil and Water Resources. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-2), 1524-1527.