BibTex RIS Kaynak Göster

Some Pomological Properties of Promising Persimmon Genotypes from Ardeşen

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2, 1742 - 1746, 01.03.2014

Öz

Turkey has a great potential with regard to fruit species and varieties. Eastern Black Sea Region is located within natural growing sites of such a rich diversity. The present research was conducted to determine pomological properties of some persimmon genotypes selected from Eastern Black Sea Region (Ardeşen and Pazar Provinces) with a rich local persimmon population. Fruit weight, fruit size (length, width and thickness), fruit shape index, flesh and skin color, astringency, fibrousness, soluble solids content, titratable acidity and pH values were investigated as the pomological properties. Fruit weights of selected genotypes varied between 165.5 – 303.3 g in 2007 and between 254.9 – 308.2 g in 2008. Fruit shape of almost all of the selected genotypes was round but fruit flesh was not astringent. Skin color was generally orange. SSC values of the genotypes varied between 14.90 – 21.40% in 2007 and between 15.80 – 24.10% in 2008

Kaynakça

  • Akbulut, M., Kaplan, N., Macit, İ., Koç, A., 2004. Bölgesi Karadeniz (Diospyros trabzonhurması
  • Trabzonhurması Yetiştirme ve Pazarlama
  • Sempozyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • Yayınları 2: 32-40. seleksiyonu. 1.
  • Akça, Y., Özkan, Y., Kaya, E., Gümüş, A., Keskin, S., 1999. Tokat ve yöresinde trabzonhurması (Diospyros kaki L.) seleksiyon çalışmaları. “Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 14-17 Eylül 1999, Ankara, s: 792-793.
  • Aksu, M.İ., Nas, S., Gökalp, H.Y., 1994. Artvin- Yusufeli trabzonhurması meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda 19(6): 367-371.
  • Çelik, A., Ercişli, S., 2007. Persimmon cv. Hachiya (Diospyros kaki Thunb.) fruit: Some physical, chemical and nutritional properties. Int J Food Sci Nut 59(7-8): 599-606.
  • FAO, 2014. http://faostat.fao.org (Access to web: 25 June 2014)
  • Kaplankıran, M., Yıldız, E., Toplu, C., 2004. Hatay ili trabzonhurması seleksiyonunda ilk bulgular. 1. Trabzonhurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları 2: 103-110.
  • Karadeniz, T., 2004. Şifalı Meyveler. Burcan ofset matbaacılık sanayi, Ordu, s. 208.
  • Karadeniz, T., Cangi, R., 2004. Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) Moralı çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 19(1): 8-11.
  • Onur, C., 1990. Trabzonhurması özel sayısı. Derim 7 (1).
  • Onur, S., 1995. Trabzonhurması çeşitlerinin adaptasyonu. Derim 12 (1): 8-18.
  • Onur, C., Onur, S., 1997. Karadeniz Bölgesi trabzonhurması seleksiyonu. Derim 14(4): 146-156. A.T., trabzonhurmasında vitamini) içeriği, muhafaza ömrü ve meyve kalite kriterleri üzerine etkileri. Bahçe 31(1- 2): 51-57. kaki L.) Öz, 2002. İki farklı L-askorbik asit (C
  • Özkaraman, F., Özcan, M., 1998. Ordu’nun Ünye ilçesinde trabzonhurmasının (Diospyros kaki L.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 13(2): 51-65.
  • Sütyemez, M., Ergenoğlu, F., 2000. Kahramanmaraş bölgesinde trabzonhurması (Diospyros kaki L.) seleksiyonu. Fen ve Mühendislik Dergisi 3(1): 51-57.
  • Şeker, M., Toplu, C., 2003. Trabzonhurması yetiştiriciliği. Türktarım Dergisi 149: 35-37.
  • TUİK, 2014. www.tuik.gov.tr (Erişim 25 Haziran 2014)
  • Tuzcu, Ö., Yıldırım, B., Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) ve yetiştiriciliği. Türkiye Bilimsel ve Teknik Tarımsal Araştırma Projesi Yayınları, Adana. Türkiye
  • Yamada, M., Sato, A., Yamane, H., Yoshinaga, K., Hirakawa, N., Iwanami, H., Ozawa, T., Kakutani, M., Mitani, N., Yoshioka, M., Nakajima, persimmon cultivar 'Kanshu'. Bulletin of the National Institute of Fruit Tree Science 5: 95
  • Yıldız, E., 2005. Hatay ili tarbzonhurmalarının seleksiyon yoluyla ıslahı. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 302 sayfa, Hatay.
  • Zavrtanık, M., Hribar, J., Vidrih, R., Effect of short anoxia exposure on metabolic changes of persimmon fruits (Diospyros kaki L.). Acta Horticulturae 485: 405-411.

Some Pomological Properties of Promising Persimmon Genotypes from Ardeşen

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2, 1742 - 1746, 01.03.2014

Öz

Türkiye, meyve tür ve çeşitliliği bakımından büyük bir potansiyele sahiptir. Doğu Karadeniz Bölgesi bu çeşitliliğin gözlemlendiği doğal yetişme alanlarını içine almaktadır. Bu çalışma, zengin yerel trabzonhurması popülasyonuna sahip Doğu Karadeniz Bölgesi’nden (Ardeşen ve Pazar) seçilmiş bazı trabzonhurması genotiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, meyve ağırlığı, meyve boyutsal özellikleri (boy, en, kalınlık), meyve şekil indeksi, meyve şekli, et ve kabuk rengi, burukluk, liflilik, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik ve pH gibi bazı pomolojik özellikler incelenmiştir. Seçilmiş genotiplerde meyve ağırlığı 2007 yılında 165.5 ile 303.3 g, 2008 de ise 254.9 ile 308.2 g aralığında değişmiştir. Seçilmiş genotiplerin hemen hemen tümünün meyve şekli yuvarlak bulunurken, meyve etlerinin buruk olmadığı tespit edilmiştir. Genotiplerin, meyve kabuk ve et renginin turuncu olduğu gözlemlenmiştir. Seçilmiş genotiplerin 2007 yılında SÇKM değeri % 14.90 ile % 21.40, 2008 yılında ise % 15.80ile % 24.10 aralığında değişmiştir

Kaynakça

  • Akbulut, M., Kaplan, N., Macit, İ., Koç, A., 2004. Bölgesi Karadeniz (Diospyros trabzonhurması
  • Trabzonhurması Yetiştirme ve Pazarlama
  • Sempozyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • Yayınları 2: 32-40. seleksiyonu. 1.
  • Akça, Y., Özkan, Y., Kaya, E., Gümüş, A., Keskin, S., 1999. Tokat ve yöresinde trabzonhurması (Diospyros kaki L.) seleksiyon çalışmaları. “Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 14-17 Eylül 1999, Ankara, s: 792-793.
  • Aksu, M.İ., Nas, S., Gökalp, H.Y., 1994. Artvin- Yusufeli trabzonhurması meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda 19(6): 367-371.
  • Çelik, A., Ercişli, S., 2007. Persimmon cv. Hachiya (Diospyros kaki Thunb.) fruit: Some physical, chemical and nutritional properties. Int J Food Sci Nut 59(7-8): 599-606.
  • FAO, 2014. http://faostat.fao.org (Access to web: 25 June 2014)
  • Kaplankıran, M., Yıldız, E., Toplu, C., 2004. Hatay ili trabzonhurması seleksiyonunda ilk bulgular. 1. Trabzonhurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları 2: 103-110.
  • Karadeniz, T., 2004. Şifalı Meyveler. Burcan ofset matbaacılık sanayi, Ordu, s. 208.
  • Karadeniz, T., Cangi, R., 2004. Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) Moralı çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 19(1): 8-11.
  • Onur, C., 1990. Trabzonhurması özel sayısı. Derim 7 (1).
  • Onur, S., 1995. Trabzonhurması çeşitlerinin adaptasyonu. Derim 12 (1): 8-18.
  • Onur, C., Onur, S., 1997. Karadeniz Bölgesi trabzonhurması seleksiyonu. Derim 14(4): 146-156. A.T., trabzonhurmasında vitamini) içeriği, muhafaza ömrü ve meyve kalite kriterleri üzerine etkileri. Bahçe 31(1- 2): 51-57. kaki L.) Öz, 2002. İki farklı L-askorbik asit (C
  • Özkaraman, F., Özcan, M., 1998. Ordu’nun Ünye ilçesinde trabzonhurmasının (Diospyros kaki L.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 13(2): 51-65.
  • Sütyemez, M., Ergenoğlu, F., 2000. Kahramanmaraş bölgesinde trabzonhurması (Diospyros kaki L.) seleksiyonu. Fen ve Mühendislik Dergisi 3(1): 51-57.
  • Şeker, M., Toplu, C., 2003. Trabzonhurması yetiştiriciliği. Türktarım Dergisi 149: 35-37.
  • TUİK, 2014. www.tuik.gov.tr (Erişim 25 Haziran 2014)
  • Tuzcu, Ö., Yıldırım, B., Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) ve yetiştiriciliği. Türkiye Bilimsel ve Teknik Tarımsal Araştırma Projesi Yayınları, Adana. Türkiye
  • Yamada, M., Sato, A., Yamane, H., Yoshinaga, K., Hirakawa, N., Iwanami, H., Ozawa, T., Kakutani, M., Mitani, N., Yoshioka, M., Nakajima, persimmon cultivar 'Kanshu'. Bulletin of the National Institute of Fruit Tree Science 5: 95
  • Yıldız, E., 2005. Hatay ili tarbzonhurmalarının seleksiyon yoluyla ıslahı. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 302 sayfa, Hatay.
  • Zavrtanık, M., Hribar, J., Vidrih, R., Effect of short anoxia exposure on metabolic changes of persimmon fruits (Diospyros kaki L.). Acta Horticulturae 485: 405-411.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emre Vardal Bu kişi benim

Tarık Yarılgaç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2014
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2

Kaynak Göster

APA Vardal, E., & Yarılgaç, T. (2014). Some Pomological Properties of Promising Persimmon Genotypes from Ardeşen. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-2), 1742-1746.