Turkey has a great potential with regard to fruit species and varieties. Eastern Black Sea Region is located within natural growing sites of such a rich diversity. The present research was conducted to determine pomological properties of some persimmon genotypes selected from Eastern Black Sea Region (Ardeşen and Pazar Provinces) with a rich local persimmon population. Fruit weight, fruit size (length, width and thickness), fruit shape index, flesh and skin color, astringency, fibrousness, soluble solids content, titratable acidity and pH values were investigated as the pomological properties. Fruit weights of selected genotypes varied between 165.5 – 303.3 g in 2007 and between 254.9 – 308.2 g in 2008. Fruit shape of almost all of the selected genotypes was round but fruit flesh was not astringent. Skin color was generally orange. SSC values of the genotypes varied between 14.90 – 21.40% in 2007 and between 15.80 – 24.10% in 2008
Color fibrousness fruit weight shape index soluble solids content
Türkiye, meyve tür ve çeşitliliği bakımından büyük bir potansiyele sahiptir. Doğu Karadeniz Bölgesi bu çeşitliliğin gözlemlendiği doğal yetişme alanlarını içine almaktadır. Bu çalışma, zengin yerel trabzonhurması popülasyonuna sahip Doğu Karadeniz Bölgesi’nden (Ardeşen ve Pazar) seçilmiş bazı trabzonhurması genotiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, meyve ağırlığı, meyve boyutsal özellikleri (boy, en, kalınlık), meyve şekil indeksi, meyve şekli, et ve kabuk rengi, burukluk, liflilik, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik ve pH gibi bazı pomolojik özellikler incelenmiştir. Seçilmiş genotiplerde meyve ağırlığı 2007 yılında 165.5 ile 303.3 g, 2008 de ise 254.9 ile 308.2 g aralığında değişmiştir. Seçilmiş genotiplerin hemen hemen tümünün meyve şekli yuvarlak bulunurken, meyve etlerinin buruk olmadığı tespit edilmiştir. Genotiplerin, meyve kabuk ve et renginin turuncu olduğu gözlemlenmiştir. Seçilmiş genotiplerin 2007 yılında SÇKM değeri % 14.90 ile % 21.40, 2008 yılında ise % 15.80ile % 24.10 aralığında değişmiştir
Liflilik meyve ağırlığı renk suda çözünebilir kuru madde şekil indeksi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-2 |