Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Termoterapi Uygulamasının Tüplü Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1, 30 - 39, 06.01.2017

Öz

Sıcak su uygulaması (termoterapi), Agrobacterium vitis’in neden olduğu bağ
kanseri hastalığına karşı üretim materyallerinin sterilizasyonu için tercih
edilen ve son zamanlarda asma fidanı üretiminde yaygın olarak kullanılan bir
yöntemdir. Bu çalışmayla sıcak su uygulamasının tüplü aşılı asma fidanı
üretiminde kallus oluşumu, fidan randıman ve fidan kalitesi (gözlerde canlılık,
köklenme ve sürme özellikleri) üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışma sonucunda termoterapi uygulamasının, çeşit x anaç kombinasyonları
üzerinde farklı parametreler açısından değişen etkileri olduğu tespit
edilmiştir. 41B anacına aşılı Sultan 1, Altın sultani ve Saruhan bey
çeşitlerine ait fidan randıman değerleri incelendiğinde termoterapi
uygulamasının kontrol grubuna göre, sırasıyla %9,53, %14,99, %5,28 artış
sağladığı gözlenmiştir. Araştırmada birçok farklı sonuç elde edilmiş olmakla
birlikte özellikle göz ve doku canlılığı açısından termoterapi uygulamasının
herhangi bir olumsuz etkisine rastlanılmamıştır. 

Kaynakça

  • Alço, T., Dardeniz, A., Sağlam, M., Özer, C. ve Açikbaş, B. 2015. Aşılı asma fidanı üretiminde farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının aşı odası randımanı ile kallus gelişim düzeyi üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 27: s 8-16.
  • Anonim, 2011. Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/01/20110112-2.htm. (Erişim tarihi: 17 Ocak 2016).
  • Bazzi, C., Stefani, E., Gozzi, R., Burr, T.J., Moore, C.L. and Anaclerio, A. 1991. Hot-water treatment of dormant grape cuttings: Its effects on Agrobacterium tumefaciens and on grafting and growth of vine. Vitis. 30: 177-187.
  • Bekişli, M.İ., Gürsöz, S. ve Bilgiç, C. 2015. Aşılı Asma fidanı üretiminde bazı anaç-çeşit kombinasyonlarının katlama odası performanslarının incelenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 19 (1): 24-37.
  • Burr, T.J. and Katz, B.H. 1983. Isolation of Agrobacterium tumefaciens biovar 3 from grapevine galls and sap, and from vineyard soil. Phytopathology. 73: 163-165.
  • Burr, T.J., Ophel, K., Katz, B.H. and Kerr, A. 1989. Effect of hot water treatment on systemic Agrobacterium tumefaciens biovar 3 in dormant grape cuttings. Plant Dis. 73: 242-245.
  • Çakır, A., Karaca N., Sıdfar, M., Baral, Ç. ve Söylemezoğlu, G. 2013. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin farklı Amerikan asma anaçları ile aşı tutma oranının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 23 (3): 229-235.
  • Çelik, H. 1982. Kalecik Karası/41 B Aşı Kombinasyonu İçin Ser Koşullarında Yapılan Aşılı Köklü Fidan Üretiminde Değişik Köklenme Ortamları ve NAA Uygulamalarının Etkileri. Ank. Üniv. Zir. Fak. (Basılmamış Doçentlik Tezi). 73 s.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan Mesleki Kitaplar Serisi: 1. 253 s.
Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1, 30 - 39, 06.01.2017

Öz

Kaynakça

  • Alço, T., Dardeniz, A., Sağlam, M., Özer, C. ve Açikbaş, B. 2015. Aşılı asma fidanı üretiminde farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının aşı odası randımanı ile kallus gelişim düzeyi üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 27: s 8-16.
  • Anonim, 2011. Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/01/20110112-2.htm. (Erişim tarihi: 17 Ocak 2016).
  • Bazzi, C., Stefani, E., Gozzi, R., Burr, T.J., Moore, C.L. and Anaclerio, A. 1991. Hot-water treatment of dormant grape cuttings: Its effects on Agrobacterium tumefaciens and on grafting and growth of vine. Vitis. 30: 177-187.
  • Bekişli, M.İ., Gürsöz, S. ve Bilgiç, C. 2015. Aşılı Asma fidanı üretiminde bazı anaç-çeşit kombinasyonlarının katlama odası performanslarının incelenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 19 (1): 24-37.
  • Burr, T.J. and Katz, B.H. 1983. Isolation of Agrobacterium tumefaciens biovar 3 from grapevine galls and sap, and from vineyard soil. Phytopathology. 73: 163-165.
  • Burr, T.J., Ophel, K., Katz, B.H. and Kerr, A. 1989. Effect of hot water treatment on systemic Agrobacterium tumefaciens biovar 3 in dormant grape cuttings. Plant Dis. 73: 242-245.
  • Çakır, A., Karaca N., Sıdfar, M., Baral, Ç. ve Söylemezoğlu, G. 2013. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin farklı Amerikan asma anaçları ile aşı tutma oranının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 23 (3): 229-235.
  • Çelik, H. 1982. Kalecik Karası/41 B Aşı Kombinasyonu İçin Ser Koşullarında Yapılan Aşılı Köklü Fidan Üretiminde Değişik Köklenme Ortamları ve NAA Uygulamalarının Etkileri. Ank. Üniv. Zir. Fak. (Basılmamış Doçentlik Tezi). 73 s.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan Mesleki Kitaplar Serisi: 1. 253 s.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Oğuzhan Soltekin Bu kişi benim

Yüksel Savaş Bu kişi benim

Ebru Toprak Özcan Bu kişi benim

Ege Kacar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 14 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Soltekin, O., Savaş, Y., Toprak Özcan, E., Kacar, E. (2017). Termoterapi Uygulamasının Tüplü Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(1), 30-39.