Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Different Levels of Supplemented Some Essential Oils and Fruit Peel Powders in Quail Diets on Cholesterol, Vitamin A, E and D in Eggs

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 3, 271 - 276, 25.07.2017

Öz

This study was conducted to determine the effect of some essential oils and fruit peel powders added to quail rations at different levels on egg cholesterol, vitamin A, vitamin E and vitamin D levels. In the study, the birds were divided into 9 different groups with 3 replicates; control (C), 2-4% orange peel powder (OPP), 2-4% pomegranate peel powder (PPP), 0.5-1% orange peel oil (OPO) and 0.5-1% pomegranate seed oil (PSO). The experiment was lasted for 8 weeks, and the levels of cholesterol, vitamin A, vitamin E and vitamin D levels of the collected eggs were measured. In the experimental groups, the highest cholesterol level was found in the C group (72.01 mg/10g) and the lowest one in the 1% OPO group (54.85 mg/10g); The highest value for vitamin A was in the 0.5% PSO group (60.60 IU/10g), the lowest value in the 2% PSP group (53.10 IU/10g); the highest value for vitamin E in the 4% OSP group (0.55 mg/10g), the lowest value in the 1% PSO group (0.08 mg/10 g); the highest value for vitamin D was in 1% OPO group (5.38 IU/10g) and the lowest value in 2% PSP group (4.79 IU/10g). Levene, ANOVA and Welch tests were used for statistical analysis. As a result, egg cholesterol (F=36.934, P<0.01) and vitamin A levels (F=3.592, P<0.05) were significantly affected from the treatments, however, vitamin D (F=0.718) and vitamin E (FW=2.362) levels were not.

Kaynakça

  • Aydın, 2011. Etlik Piliç Karmalarına Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağı İlavesinin Broyler Performansına Etkileri. Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), Van.
  • Aydın, A., Korkunç, M., Demirel, D. Ş., Gül, S. 2017. The importance of essential oil isolated from orange peel (Citrus sinensis l.). International Congress on Medicinal and Aromatic Plants Natural and Healthy Life. 10-12 May, Konya-Turkey.
  • Bülbül, A., Ulutas, E., Özdemir, V., Bülbül, T. 2017. Karvakrol, alfa pinen ve sineol’den zengin esansiyel yağ karışımlarının yumurtacı bıldırcınlarda performans, yumurta verimi ve kalitesi ile yumurta lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Eurasian J. Vet. Sci., 33, 1: 60-67.
  • Chiang, C.L. 2003. Statistical methods of analysis. World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd., USA.
  • Çabuk, M., Eratak, S., Alçiçek, A. 2007. Karma yeme esansiyel yağ karışımı ilavesinin Japon bıldırcınlarında büyüme performansına etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, s.224-227, 24-28 Haziran, Bursa.
  • Erişir, Z., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Yıldız, N., Dalkılıç, B. 2015. Portakal kabuğu yağı ve cinsiyet oranının yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) yumurta verimi ve yumurta özellikleri üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29(1): 23-30.
  • Filya, İ., Karabulut, A., Değirmencioğlu, T., Canbolat, Ö., Kalkan, H. 2001. Turunçgil posalarının muhafaza ve yem değeri özelliklerinin geliştirilmesi. Turk J Vet Anim Sci 25: 939-945.
  • Hicks, C. R. 2009. Deney Düzenlemede İstatistik Yöntemler (Çev: Zehra Muluk, Öniz Toktamış, Ergün Karaağaoğlu, Serdar Kurt). Gazi Kitapevi, Ankara, s. 363.
  • İnci H., Söğüt B., Şengül A.Y., Şengül T. 2013 The Effect of Dried Rumen Content on Growth Performance and Carcass Traits of Japanese Quails Agricultural Journal 8 (5): 232-235.
  • İnci H., Özdemir G., Söğüt B., Şengül A.Y., Şengül T., Taysi M. R. 2016a. Comparison of growth performance and carcass traits of Japanese quails reared in conventional, pasture, and organic conditions, Revista Brasileira de Zootecnia, 45(1): 8-15.
  • İnci H., Özdemir G., Şengül A.Y., Söğüt B., Nursoy H., Şengül T. 2016b. Using Juniper Berry (Juniperus communis) as a Supplement in Japanese Quail Diets. R. Bras. Zoolec., 5(5): 230-235.
  • Labib, F. and A. Hossin, 2009. Effect of pomegranate (Punica granatum L.) peels and it’s extract on obese hypercholesterolemic rats. Pakistan Journal of Nutrition, 8(8): 1251-1257.
  • Mendeş, M. 2013. Uygulamalı Bilimler İçin İstatistik ve Araştırma Yöntemleri. Kriter Yayınevi, İstanbul.
  • Montgomery, D. C. 2006. Design and Experiments. John Wiley Sons, Inc, New York.
  • Nakamura, Y., Tonogai, Y. 2002. Effect of grape seed polyphenols on serum and hepatic lipid contents and fecal steroid excretion in normal and hypercholesterolemic rats. Journal of Health Science, 48 (6): 570-578.
  • Sarıca, Ş., 2011. Nar suyu yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanım olanakları. GOP Üniv., Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2): 97-101.
  • Saki, A. A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A. 2014. The Effects of different levels of pomegranate seed pulp with multi‐enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(4): 808-813.
  • Sevinç, A., Merdun, B. 1995. Türkiye’de Yetişen Uçucu Yağ İçeren Bitkiler ve Kullanım Alanları. Ank. Üniv., Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
  • Söğüt, B., İnci, H., Özdemir, G. 2012. Effect of supplemented black seed (Nigella sativa) on growth performance and carcass characteristics of broilers. J. Anim. Vet. Adv. 11: 2480-2484.
  • Suhendi, A., Muhtadi, M. 2015. Potential activity of rambutan (Nephelium lappaceum L.) fruit peel extract as antidiabetic and antihyper cholesterolemia. ICETEA, 20-23.
  • Şengezer, E., Güngör, T. 2008. Esansiyel yağlar ve hayvanlar üzerindeki etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 48(2): 101-110.
  • Tahan, M. 2009. Çörek Otu (Nigella sativa) ve Maydanozun (Petroselinum crispum) yumurtacı Bıldırcın Rasyonlarında Kullanılmasının Yumurta Verimi, İç Kalitesi ile Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisi. Afyon Kocatepe Üniv., Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Vardin, H., Abbasoğlu, V. 2004. Nar ekşisi ve narın diğer değerlendirme olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004, Van.
  • Yiğit, E., Gamgam, H. 2011. Homojen olmayan varyans varsayımı altında ortalamaların eşitliği için bazı test istatistikleri ve karşılaştırmaları. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1): 57-71.
  • Zarei, M., Azizi, M., Zeinolabedin, B.S. 2011. Evaluation of physicochemical characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) fruit during ripening. Fruits, 66: 121-129.

Bıldırcın Diyetlerinde Farklı Düzeylerde Kullanılan Bazı Esansiyel Yağlar ve Meyve Kabuğu Tozlarının Yumurtanın Kolesterol, Vitamin A, E ve D Düzeyleri Üzerine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 3, 271 - 276, 25.07.2017

Öz

Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına
farklı düzeylerde katılan bazı esansiyel yağların ve meyve kabuğu tozlarının
yumurtanın kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeylerine etkisini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, bıldırcınlar 3 tekrarlamalı olmak üzere 9
farklı gruba ayrılmıştır. Gruplar; kontrol (K), %2-4 düzeylerinde portakal
kabuğu tozu (
PKT), %2-4 düzeylerinde nar kabuğu tozu (NKT), %0.5-1 düzeylerinde portakal
kabuğu yağı (PKY) ve % 0.5-1 düzeylerinde nar çekirdeği yağı (NÇY) şeklinde
oluşturulmuştur. Çalışma 8 hafta sürdürülmüş olup, toplanan yumurtaların
kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeyleri ölçülmüştür. Deneme
gruplarında, en yüksek kolesterol seviyesi kontrol grubunda (72.01
mg/10 g) ve en düşük değer ise % 1
PKY (54.85 mg/10
g) grubunda saptanmıştır. A vitamini için en yüksek değer %0.5
NÇY grubunda (60.60 IU/10g); en düşük değer %2 NKT grubundan (53.10 IU/10g) elde edilmiştir. E vitamini için
en yüksek değer %4
PKT grubundaki
(0.55 mg/10 g), en düşük ise %1
NÇY grubundadır
(0.08 mg/10 g). D vitamini bakımından en yüksek değer %1 PY grubunda (5.38
IU/10g) ve en düşük değer % 2
NKT grubunda (4.79
IU/10g) saptanmıştır. İstatistiksel analizlerde Levene, ANOVA ve Welch testleri
kullanılmıştır. Sonuç olarak, yumurta kolesterolü (F=36.934, P<0.01) ve A
vitamini düzeyleri (F=3.592, P<0.05) farklı uygulamalardan önemli düzeyde
etkilenmişlerdir. Ancak, D vitamini (F=0.718) ve E vitamini (FW=2.362)
düzeyleri muamelelerden önemli ölçüde etkilenmemiştir.

Kaynakça

  • Aydın, 2011. Etlik Piliç Karmalarına Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağı İlavesinin Broyler Performansına Etkileri. Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), Van.
  • Aydın, A., Korkunç, M., Demirel, D. Ş., Gül, S. 2017. The importance of essential oil isolated from orange peel (Citrus sinensis l.). International Congress on Medicinal and Aromatic Plants Natural and Healthy Life. 10-12 May, Konya-Turkey.
  • Bülbül, A., Ulutas, E., Özdemir, V., Bülbül, T. 2017. Karvakrol, alfa pinen ve sineol’den zengin esansiyel yağ karışımlarının yumurtacı bıldırcınlarda performans, yumurta verimi ve kalitesi ile yumurta lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Eurasian J. Vet. Sci., 33, 1: 60-67.
  • Chiang, C.L. 2003. Statistical methods of analysis. World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd., USA.
  • Çabuk, M., Eratak, S., Alçiçek, A. 2007. Karma yeme esansiyel yağ karışımı ilavesinin Japon bıldırcınlarında büyüme performansına etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, s.224-227, 24-28 Haziran, Bursa.
  • Erişir, Z., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Yıldız, N., Dalkılıç, B. 2015. Portakal kabuğu yağı ve cinsiyet oranının yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) yumurta verimi ve yumurta özellikleri üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29(1): 23-30.
  • Filya, İ., Karabulut, A., Değirmencioğlu, T., Canbolat, Ö., Kalkan, H. 2001. Turunçgil posalarının muhafaza ve yem değeri özelliklerinin geliştirilmesi. Turk J Vet Anim Sci 25: 939-945.
  • Hicks, C. R. 2009. Deney Düzenlemede İstatistik Yöntemler (Çev: Zehra Muluk, Öniz Toktamış, Ergün Karaağaoğlu, Serdar Kurt). Gazi Kitapevi, Ankara, s. 363.
  • İnci H., Söğüt B., Şengül A.Y., Şengül T. 2013 The Effect of Dried Rumen Content on Growth Performance and Carcass Traits of Japanese Quails Agricultural Journal 8 (5): 232-235.
  • İnci H., Özdemir G., Söğüt B., Şengül A.Y., Şengül T., Taysi M. R. 2016a. Comparison of growth performance and carcass traits of Japanese quails reared in conventional, pasture, and organic conditions, Revista Brasileira de Zootecnia, 45(1): 8-15.
  • İnci H., Özdemir G., Şengül A.Y., Söğüt B., Nursoy H., Şengül T. 2016b. Using Juniper Berry (Juniperus communis) as a Supplement in Japanese Quail Diets. R. Bras. Zoolec., 5(5): 230-235.
  • Labib, F. and A. Hossin, 2009. Effect of pomegranate (Punica granatum L.) peels and it’s extract on obese hypercholesterolemic rats. Pakistan Journal of Nutrition, 8(8): 1251-1257.
  • Mendeş, M. 2013. Uygulamalı Bilimler İçin İstatistik ve Araştırma Yöntemleri. Kriter Yayınevi, İstanbul.
  • Montgomery, D. C. 2006. Design and Experiments. John Wiley Sons, Inc, New York.
  • Nakamura, Y., Tonogai, Y. 2002. Effect of grape seed polyphenols on serum and hepatic lipid contents and fecal steroid excretion in normal and hypercholesterolemic rats. Journal of Health Science, 48 (6): 570-578.
  • Sarıca, Ş., 2011. Nar suyu yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanım olanakları. GOP Üniv., Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2): 97-101.
  • Saki, A. A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A. 2014. The Effects of different levels of pomegranate seed pulp with multi‐enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(4): 808-813.
  • Sevinç, A., Merdun, B. 1995. Türkiye’de Yetişen Uçucu Yağ İçeren Bitkiler ve Kullanım Alanları. Ank. Üniv., Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
  • Söğüt, B., İnci, H., Özdemir, G. 2012. Effect of supplemented black seed (Nigella sativa) on growth performance and carcass characteristics of broilers. J. Anim. Vet. Adv. 11: 2480-2484.
  • Suhendi, A., Muhtadi, M. 2015. Potential activity of rambutan (Nephelium lappaceum L.) fruit peel extract as antidiabetic and antihyper cholesterolemia. ICETEA, 20-23.
  • Şengezer, E., Güngör, T. 2008. Esansiyel yağlar ve hayvanlar üzerindeki etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 48(2): 101-110.
  • Tahan, M. 2009. Çörek Otu (Nigella sativa) ve Maydanozun (Petroselinum crispum) yumurtacı Bıldırcın Rasyonlarında Kullanılmasının Yumurta Verimi, İç Kalitesi ile Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisi. Afyon Kocatepe Üniv., Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Vardin, H., Abbasoğlu, V. 2004. Nar ekşisi ve narın diğer değerlendirme olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004, Van.
  • Yiğit, E., Gamgam, H. 2011. Homojen olmayan varyans varsayımı altında ortalamaların eşitliği için bazı test istatistikleri ve karşılaştırmaları. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1): 57-71.
  • Zarei, M., Azizi, M., Zeinolabedin, B.S. 2011. Evaluation of physicochemical characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) fruit during ripening. Fruits, 66: 121-129.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Turgay Şengül

Şebnem İnci Bu kişi benim

Bünyamin Söğüt Bu kişi benim

A. Yusuf Şengül Bu kişi benim

A. Şükrü Bengü Bu kişi benim

Şenol Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi 25 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şengül, T., İnci, Ş., Söğüt, B., Şengül, A. Y., vd. (2017). Bıldırcın Diyetlerinde Farklı Düzeylerde Kullanılan Bazı Esansiyel Yağlar ve Meyve Kabuğu Tozlarının Yumurtanın Kolesterol, Vitamin A, E ve D Düzeyleri Üzerine Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(3), 271-276.