Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üzüm Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik Analizi: Trakya Bölgesi Örneği

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 4, 402 - 408, 26.10.2017

Öz

Bu çalışma, Trakya Bölgesinde iyi tarım
uygulaması yapan ve yapmayan üzüm üreten tarım işletmelerini kapsamaktadır.
Çalışmanın temel amacı, iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan işletmelerin
ekonomik olarak karşılaştırılmasıdır. Kırklareli,
Edirne ve Tekirdağ illerinde iyi tarım uygulaması yapan 27 üzüm
üreticisinin  tamamıyla,
aynı sayıda iyi tarım uygulaması yapmayan üzüm
üreticisi ile anket çalışması yapılmıştır. Trakya Bölgesinde iyi tarım
uygulaması yapan işletmelerde bir kg üzüm yetiştirmenin maliyeti 1.12 TL/da,
iyi tarım uygulaması yapmayan işletmelerde 1.14/da TL olarak belirlenmiştir.
İyi tarım uygulaması yapan işletmelerde toplam masraflar 1341.56 TL/da, gayri
safi üretim değeri 1825 TL/da, brüt k
âr
1034.85 TL/da, mutlak k
âr 483.45 TL/da,  nispi kâr
1.36 olarak hesaplanmıştır. İyi tarım uygulaması yapmayan işletmelerde toplam
masraflar 1366.45 TL/da, gayri safi üretim değeri 1800 TL/da, brüt k
âr 988.94 TL/da, mutlak kâr 433.55 TL/da, nispi kâr ise 1.32 olarak
belirlenmiştir. Her iki üretim tarzında da üzüm yetiştiriciliği k
ârlı olmakla birlikte, iyi tarım uygulaması yapan
işletmelerde üzüm yetiştiriciliği daha k
ârlı
görülmektedir.

Kaynakça

  • Açıl, A.F., Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 880, Ankara.
  • Anonim, 2014a. Gıda Güvenliği ve Veteriner Halk Sağlığı. (mtayar.uludag.edu.tr) (Erişim tarihi, 09.09.2014).
  • Anonim, 2014b. İyi Tarım Uygulamaları Nedir. (belgelendirme.ctr.com.tr) (Erişim tarihi: 09.09.2014).
  • Anonim, 2014c. Konular. Bitkisel Üretim. İyi Tarım Uygulamaları, İstatistikler (www.tarim.gov.tr) (Erişim tarihi, 18.09.2014).
  • Bayramoğlu, Z., Gündoğmuş, E., Çelik, Y. 2010. Ankara ili Kalecik ilçesinde yetiştirilen sofralık ve şaraplık üzüm üretiminin karlılık analizi üzerine bir araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 25-31.
  • Çakır, A., Karakaya, E., Kuzu, K. 2014a. Diyarbakır ili Eğil ilçesi bağcılığının mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(4): 490-500.
  • Çakır, A., Karakaya, E., Işıkırık, M., Çelik, Maraşlı, R. 2014b. Lice (Diyarbakır) ilçesi üzüm üreticilerinin sorunları ve çözüm önerileri. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 3(2): 14-19.
  • Çakır, A., Karakaya, E., Uçar, H.K. 2015. Mardin ili Savur ilçesi bağ işletmelerinin mevcut durumu ve potansiyeli. Iğdır Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,5(1): 9-19.
  • Çakır, A., Sanyürek, Karaca, N., Karakaya, E., Ay, Ş. 2017. Nusaybin (Mardin) ilçesi bağcılığı sorunları ve çözüm önerileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1): 15-25.
  • Erkoyuncu, C., 2008. Ankara İli Beypazarı İlçesinde Organik ve Geleneksel Olarak Yapılan Domates Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. 126 s.
  • FAO, 2014. FAOSTAT Internet Tarım İstatistikleri. www.fao.org.
  • Karabat, S., Savaş, Y., İnan, M.S., Güler, A., Aydın, B. 2015. İzmir ve Manisa İllerinde Üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına Yaklaşımı ve Uygulamaların Ekonomik Analizi. Proje Sonuç Raporu. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H., Gündoğmuş, E. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Proje Raporu 1999-13, Yayın No:37, Ankara.
  • Özkan, B., Uzun, H.İ., Elidemir, A.Y., Bayır, A., Karadeniz, C.F. 2005. Örtüaltı ve açıkta üzüm üretiminin ekonomik analizi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 77-85.
  • Semerci, A., Kızıltuğ, T., Çelik, D.A., Kiracı, A.M. 2015. Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2): 42-51.
  • Şirikçi, B.S., Gül, M. 2016. Kahramanmaraş ilinde üzüm maliyet ve karlılığındaki gelişmelerin analizi. Türkiye XII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta, s. 1581-1588.
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:42, Mayıs 2000, Ankara.
  • TÜİK, 2016. İstatistik Göstergeler. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. www.tuik.gov.tr
  • Uysal, H. ve Ateş, F. 2016. Organik ve konvansiyonel tüplü asma fidanı üretim uygulamalarının ekonomik karşılaştırması. Meyve Bilimi, 3(2): 8-12.

Economic Analysis of Good Agricultural Practices in Grape Farming: Case of Thrace Region

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 4, 402 - 408, 26.10.2017

Öz

This
study includes the vineyard farms which apply and do not apply good
agricultural practices in Thrace Region. The basic purpose of this study is the
economical comparison of the farms applying and not applying good agricultural
practices. The 27 grape producers who applied good agricultural practices were
interviewed and data were gathered by using questionnaire method in Kırklareli,
Edirne and Tekirdağ provinces. In the same provinces, the same survey was also
conducted with the same number of producers which do not apply good
agricultural practices.
In Thrace
Region, the one kg grape production cost was calculated 1.12 TL in the farms
which applied good agriculture while it was calculated 1.14 TL at the farms
which did not apply the good agriculture. Total production cost, gross
production value, gross profit, net profit and relative profit were determined
to be respectively as 1341.56 TL, 1825 TL, 1034.85TL, 483.45 TL and 1.36 in the
farms applying good agricultural practices. Total production cost, gross
production value, gross profit, net profit and relative profit were determined
to be respectively as 1366.45 TL, 1800 TL, 988.94 TL, 433.55 TL and 1.32 in the
farms not applying good agricultural practices. Grape farming is profitable in
both production types but grape farming is more profitable in the farms
applying good agricultural practices
.

Kaynakça

  • Açıl, A.F., Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 880, Ankara.
  • Anonim, 2014a. Gıda Güvenliği ve Veteriner Halk Sağlığı. (mtayar.uludag.edu.tr) (Erişim tarihi, 09.09.2014).
  • Anonim, 2014b. İyi Tarım Uygulamaları Nedir. (belgelendirme.ctr.com.tr) (Erişim tarihi: 09.09.2014).
  • Anonim, 2014c. Konular. Bitkisel Üretim. İyi Tarım Uygulamaları, İstatistikler (www.tarim.gov.tr) (Erişim tarihi, 18.09.2014).
  • Bayramoğlu, Z., Gündoğmuş, E., Çelik, Y. 2010. Ankara ili Kalecik ilçesinde yetiştirilen sofralık ve şaraplık üzüm üretiminin karlılık analizi üzerine bir araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 25-31.
  • Çakır, A., Karakaya, E., Kuzu, K. 2014a. Diyarbakır ili Eğil ilçesi bağcılığının mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(4): 490-500.
  • Çakır, A., Karakaya, E., Işıkırık, M., Çelik, Maraşlı, R. 2014b. Lice (Diyarbakır) ilçesi üzüm üreticilerinin sorunları ve çözüm önerileri. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 3(2): 14-19.
  • Çakır, A., Karakaya, E., Uçar, H.K. 2015. Mardin ili Savur ilçesi bağ işletmelerinin mevcut durumu ve potansiyeli. Iğdır Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,5(1): 9-19.
  • Çakır, A., Sanyürek, Karaca, N., Karakaya, E., Ay, Ş. 2017. Nusaybin (Mardin) ilçesi bağcılığı sorunları ve çözüm önerileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1): 15-25.
  • Erkoyuncu, C., 2008. Ankara İli Beypazarı İlçesinde Organik ve Geleneksel Olarak Yapılan Domates Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. 126 s.
  • FAO, 2014. FAOSTAT Internet Tarım İstatistikleri. www.fao.org.
  • Karabat, S., Savaş, Y., İnan, M.S., Güler, A., Aydın, B. 2015. İzmir ve Manisa İllerinde Üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına Yaklaşımı ve Uygulamaların Ekonomik Analizi. Proje Sonuç Raporu. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H., Gündoğmuş, E. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Proje Raporu 1999-13, Yayın No:37, Ankara.
  • Özkan, B., Uzun, H.İ., Elidemir, A.Y., Bayır, A., Karadeniz, C.F. 2005. Örtüaltı ve açıkta üzüm üretiminin ekonomik analizi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 77-85.
  • Semerci, A., Kızıltuğ, T., Çelik, D.A., Kiracı, A.M. 2015. Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2): 42-51.
  • Şirikçi, B.S., Gül, M. 2016. Kahramanmaraş ilinde üzüm maliyet ve karlılığındaki gelişmelerin analizi. Türkiye XII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta, s. 1581-1588.
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:42, Mayıs 2000, Ankara.
  • TÜİK, 2016. İstatistik Göstergeler. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. www.tuik.gov.tr
  • Uysal, H. ve Ateş, F. 2016. Organik ve konvansiyonel tüplü asma fidanı üretim uygulamalarının ekonomik karşılaştırması. Meyve Bilimi, 3(2): 8-12.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Başak Aydın Bu kişi benim

Mehmet Ali Kiracı Bu kişi benim

Duygu Aktürk Bu kişi benim

Erol Özkan Bu kişi benim

Harun Hurma Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 26 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Aydın, B., Kiracı, M. A., Aktürk, D., Özkan, E., vd. (2017). Üzüm Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik Analizi: Trakya Bölgesi Örneği. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(4), 402-408.