Bu çalışmada, kültür ortamında yetiştirilmiş ve
doğadan toplanmış olan Pleurotus
ostreatus (Jacq.) P. Kumm. ve Agaricus
bisporus (J.E. Lange) Imbach mantarlarının toplam protein, vitamin ve yağ
asidi bileşimleri, vitaminleri tespit edilmiştir. Araştırma materyallerinde 11
çeşit yağ asidi (miristik asit, pentadekanoik asit, palmitik asit, palmitoleik
asit, margarik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, eikosenoik asit,
behenik asit, nervonik asit) belirlenmiş olup, bu yağ asidlerinin arasında linoleik
asidin %40.31-%54.44 ile en yüksek
içeriğe sahip olduğu bulunmuştur. Her iki türün doğadan toplanan örneklerinde
toplam protein miktarlarının kültürü yapılanlara göre daha yüksek olduğu
saptanmıştır. En yüksek A ve E vitamini içeriği Agaricus bisporus türünün kültür ortamında yetiştirilmiş örneklerinde en
yüksek C vitamini içeriği ise Pleurotus
ostreatus türünün doğadan toplanan örneklerinde tespit edilmiştir. Bu
çalışmada kullanılan mantar örneklerinde doymamış yağ asidi miktarının doymuş
yağ asidi miktarından daha fazla olduğu belirlenmiştir.
In this study, fatty acid
compositions, vitamins and total protein content of Pleurotus ostreatus
(Jacq.) P. Kumm. and Agaricus bisporus
(J.E. Lange) Imbach species grown in the culture medium and collected from the
natural environment were determined. In research materials, 11 kinds of fatty
acid (myristic acid, pentadecanoic acid, palmitic acid, palmitoleic acid,
margaric acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid, eicosenoic acid,
behenic acid, nervonic acid) were found, of which 40.31% - 54.44% Linoleic acid
was found to be the most common. It was observed that the amount of total
protein was higher in both species than the ones grown in culture. While the
vitamin A and E vitamin levels were found to be highest in the agaricus
bisporus species cultivated in culture medium, it was found that vitamin C was
higher in natural specimens of Pleurotus
ostreatus species. In this study, the amount of unsaturated fatty acid was
higher than the amount of saturated fatty acid in the mushroom samples.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | October 23, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |