Genellikle sofralık olarak ve taze tüketilen
sebzelerin hasatları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan işgücü
kullanılarak yapılmaktadır. Ilıman-subtropikal iklim kuşağında yer alan
ülkemizde, birçok sebze bol miktarlarda üretilmekte ve tüketilmektedir.
Bunlardan bir tanesi de turuncu havuçtur. Kırıkhan/Hatay havuç üretiminde öne
çıkan ilk üç ilimizden biridir. Bu çalışmada havucun el ile hasat edilmesinde hasat
ekip yapısı, yapılan işlemler, işlerin yapılabilmesi için gereken süreler,
işgücü gereksinimleri, birim alana işçilik maliyetleri vb. teknik verilerin
turuncu havuç için elde edilmesi ve literatüre kazandırılması hedeflenmiştir.
Hasat ekibinin yapısı, matematiksel bir modelle hesaplanabilir duruma
getirilmiştir. Bir havuç hasat ekibi, farklı görevleri birbiri peşi sıra yapan
20 işçiden ve işçileri organize eden 1 çavuştan oluşmaktadır. Böyle bir ekip,
günlük çalışma süresi içinde (Yaklaşık 9 saatte) 15-16 ton ürünü hasat
edebilmektedir. İşçilik maliyeti 175 TL da-1, yakıt maliyeti
ortalama 2.5 L da-1 olarak belirlenmiştir.
Harvests of vegetables
usually consumed as table and fresh, were made by human labor in our country as
in other countries of the world. In our country, located in the temperate-subtropical
climate zone, many vegetables were produced and consumed in abundant
quantities. One of them is orange carrot. Kırıkhan / Hatay is one of the first
three provinces to stand out in our carrot production. The aim of this study is
to obtain technical data groups of workers and tasks related to hand-harvested
vegetables, time consumptions, labor capacities, harvest costs etc. for orange
carrots and to bring them into literature. The structure of the harvesting crew
was made computable by a mathematical model. A carrot harvesting crew consists
of 20 workers who perform different tasks one after the other and one sergeant
organizing the workers. Such a crew can harvest 15-16 tonnes of product during
the daily working time (approximately 9 hours). The labor cost is determined as
175 TL da-1
and the fuel cost is 2.5 L da-1
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2 |