Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırıkhan’da Turuncu Havuç Hasadı, İşgücü Gereksinimi ve Hasat Maliyeti

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 2, 235 - 242, 22.04.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.557102

Öz

Genellikle sofralık olarak ve taze tüketilen
sebzelerin hasatları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan işgücü
kullanılarak yapılmaktadır. Ilıman-subtropikal iklim kuşağında yer alan
ülkemizde, birçok sebze bol miktarlarda üretilmekte ve tüketilmektedir.
Bunlardan bir tanesi de turuncu havuçtur. Kırıkhan/Hatay havuç üretiminde öne
çıkan ilk üç ilimizden biridir. Bu çalışmada havucun el ile hasat edilmesinde hasat
ekip yapısı, yapılan işlemler, işlerin yapılabilmesi için gereken süreler,
işgücü gereksinimleri, birim alana işçilik maliyetleri vb. teknik verilerin
turuncu havuç için elde edilmesi ve literatüre kazandırılması hedeflenmiştir.
Hasat ekibinin yapısı, matematiksel bir modelle hesaplanabilir duruma
getirilmiştir. Bir havuç hasat ekibi, farklı görevleri birbiri peşi sıra yapan
20 işçiden ve işçileri organize eden 1 çavuştan oluşmaktadır. Böyle bir ekip,
günlük çalışma süresi içinde (Yaklaşık 9 saatte) 15-16 ton ürünü hasat
edebilmektedir. İşçilik maliyeti 175 TL da-1, yakıt maliyeti
ortalama 2.5 L da-1 olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Acıkders, 2018. Açık Ders Genel Sebzecilik. Ankara Üniv. Zir. Fak. 1. Hafta Ders Notları. (https://acikders.ankara.edu.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • İşcan, S., Ayyıldız, Z., Gültekin, E., Uyan, A., Gökalp, Y., Çınar, M., Bülbül, R. 2007. Bağ-Bahçe Mekanizasyonu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Adana Zirai Üretim İşletmesi ve Personel Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Adana. ISBN: 975-407-110-1. Yayın No: 7, 171 s.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2017. Havuç Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yayınları. (https://www.tarimorman.gov.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Tarımdan Haber, 2018. Tarım ve Ziraat Bilgi Bankası, Havuç çeşitleri. (https://www.tarimdanhaber.com) (Erişim tarihi: 4.9.2018).
  • Tarımsal İstatistik, 2018. Agristat, Havuç Yetiştiriciliği. (http://www.tarimsalistatistik.com/tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Tezer, E. 1975. Tarla Ziraatı Mekanizasyonu. BH-417. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Tarımsal Mekanizasyon Bölümü, Adana.
  • Tunçer, İ.K., Özgüven, F. 1989. Bağ Bahçe Sebze ve Endüstri Kültürlerinde Mekanizasyon Olanakları. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları. Yayın No:52 İdeal Matbaacılık, Ankara. ISBN: 3-490-13215-7. 196 s.
  • TÜİK, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Uğurluay, S. 2008. Çukurova Bölgesi’nde Bazı Sebzelerin Hasadında Teknik Başarıların Belirlenmesi ve Prototip Pırasa Hasat Makinesi Geliştirilmesi. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Uğurluay, S., İnce A., Sessiz, A., Kayişoğlu, B., Güzel E., Özcan M.T. 2010. Hasat Harman Makinaları ve İlkeleri. Nobel Kitabevi, Adana. ISBN: 978-605-397-111-5. 316 s.
  • Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. ISBN: 975-97190-0-2.

Orange Carrot Harvesting in Kırıkhan, Labor Requirements and Harvest Cost

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 2, 235 - 242, 22.04.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.557102

Öz

Harvests of vegetables
usually consumed as table and fresh, were made by human labor in our country as
in other countries of the world. In our country, located in the temperate-subtropical
climate zone, many vegetables were produced and consumed in abundant
quantities. One of them is orange carrot. Kırıkhan / Hatay is one of the first
three provinces to stand out in our carrot production. The aim of this study is
to obtain technical data groups of workers and tasks related to hand-harvested
vegetables, time consumptions, labor capacities, harvest costs etc. for orange
carrots and to bring them into literature. The structure of the harvesting crew
was made computable by a mathematical model. A carrot harvesting crew consists
of 20 workers who perform different tasks one after the other and one sergeant
organizing the workers. Such a crew can harvest 15-16 tonnes of product during
the daily working time (approximately 9 hours). The labor cost is determined as
175 TL
da-1
and the fuel cost is 2.5 L
da-1

Kaynakça

  • Acıkders, 2018. Açık Ders Genel Sebzecilik. Ankara Üniv. Zir. Fak. 1. Hafta Ders Notları. (https://acikders.ankara.edu.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • İşcan, S., Ayyıldız, Z., Gültekin, E., Uyan, A., Gökalp, Y., Çınar, M., Bülbül, R. 2007. Bağ-Bahçe Mekanizasyonu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Adana Zirai Üretim İşletmesi ve Personel Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Adana. ISBN: 975-407-110-1. Yayın No: 7, 171 s.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2017. Havuç Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yayınları. (https://www.tarimorman.gov.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Tarımdan Haber, 2018. Tarım ve Ziraat Bilgi Bankası, Havuç çeşitleri. (https://www.tarimdanhaber.com) (Erişim tarihi: 4.9.2018).
  • Tarımsal İstatistik, 2018. Agristat, Havuç Yetiştiriciliği. (http://www.tarimsalistatistik.com/tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Tezer, E. 1975. Tarla Ziraatı Mekanizasyonu. BH-417. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Tarımsal Mekanizasyon Bölümü, Adana.
  • Tunçer, İ.K., Özgüven, F. 1989. Bağ Bahçe Sebze ve Endüstri Kültürlerinde Mekanizasyon Olanakları. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları. Yayın No:52 İdeal Matbaacılık, Ankara. ISBN: 3-490-13215-7. 196 s.
  • TÜİK, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Uğurluay, S. 2008. Çukurova Bölgesi’nde Bazı Sebzelerin Hasadında Teknik Başarıların Belirlenmesi ve Prototip Pırasa Hasat Makinesi Geliştirilmesi. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Uğurluay, S., İnce A., Sessiz, A., Kayişoğlu, B., Güzel E., Özcan M.T. 2010. Hasat Harman Makinaları ve İlkeleri. Nobel Kitabevi, Adana. ISBN: 978-605-397-111-5. 316 s.
  • Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. ISBN: 975-97190-0-2.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Selçuk Uğurluay

Yayımlanma Tarihi 22 Nisan 2019
Gönderilme Tarihi 30 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Uğurluay, S. (2019). Kırıkhan’da Turuncu Havuç Hasadı, İşgücü Gereksinimi ve Hasat Maliyeti. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2), 235-242. https://doi.org/10.30910/turkjans.557102