BibTex RIS Kaynak Göster

Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 1, 203 - 216, 15.06.2016

Öz

Strawberry drying was investigated experimentally and numerically in this study. In the experiments, samples of strawberry slices with 1 cm thicknesses were used to investigate the effect of the drying air velocity. 5-hour experiments were conducted for three different velocities (0.5, 1 and 2m/s) at 70°C air temperature. It was observed that increasing the drying air velocity up to 2 m/s decreased the drying duration by 17% on average.  Moreover, the data obtained from the experimental study were compared to the numerical results. The results were found compatible with each other. Finally, the effect of air temperature and product thickness on drying was examined numerically.

Kaynakça

  • Comsol Multiphysics 4.3a, 2012. Heat Transfer Model Library, Heat Transfer Module User’s Guide, Chemical Reaction Engineering Module User’s Guide.
  • Çengel, Y.A. (2011) Isı ve Kütle Transferi, 3. Baskıdan Çeviri, Güven Bilimsel Yayıncılık, İzmir, 879 s.
  • Darıcı, S. and Şen, S. (2012) Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi, Tesisat Mühendisliği, İzmir, 130.
  • Hussain, M.M. and Dıncer, I. (2003) Numerical Simulation of Two-Dimensional Heat and Moisture Transfer During Drying of a Rectangular Object, Numerical Heat Transfer, Part A:Application: 43:8, 867-878, doi:10.1080/713838150
  • Karim, M.A. and Hawlader, M.N.A. (2005) Mathematical Modelling and Experimental Investigation of Tropical Fruits Drying, International Journal of Heat and Mass Transfer, 48, 4914-4925.
  • Kumar, C. Karim, A. Koardder, M.U.H. Miller, G.J. (2012) Modeling Heat and Mass Transfer Process During Convection Drying of Fruit, 4th International Conference on Computational Methods (ICCM 2012),Australia.
  • Lemus-Mondaca, R. A. Zambra, C.E. Vega-Gálvez,A. Moraga, N.O. 2013. Coupled 3D heat and mass transfer model for numerical analysis of drying processin papaya slices, Journal of Food Engineering 116, 109–117, doi:10.1016/j.jfoodeng.2012.10.050
  • Maskan, M. (2001) Kinetics of Colour Change of Kiwi Fruits During Hot Air and Microwave Drying, Journal of Food Engineering, 48, 169-175.
  • Silva, V. Figueiredo, A.R. Costa, J.J. Guiné, R.P.F. (2014) Experimental and Mathematical Study of The Discontinuous Drying Kinetics of Pears, Journal of Food Engineering, 134, 30–36.
  • Zhu, A. ve Shen, X. (2014) The Model and Mass Transfer Characteristics of Convection Drying of Peach Slices, International Journal of Heat and Mass Transfer,72, 345–351, doi:10.1016/j.ijheatmasstransfer.2014.01.001

ÇİLEK KURUTULMASININ DENEYSEL VE NÜMERİK OLARAK İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 1, 203 - 216, 15.06.2016

Öz

Bu çalışmada çilek kurutulması deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir. Deneylerde kurutma hava hızının etkisini incelemek için 1 cm dilim kalınlığındaki çilek örnekleri kullanılmıştır. 70°C hava sıcaklığında üç farklı hız için (0,5-1 ve 2m/s) 5 saatlik deneyler gerçekleştirilmiştir. Kurutma hava hızının 2 m/s ye çıkarılmasının kurutma süresini ortalama %17 azalttığı görülmüştür.  Ayrıca deneysel çalışmadan elde edilen veriler nümerik sonuç ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçların birbiri ile uyumlu olduğu görülmüştür. Son olarak hava sıcaklığının ve ürün kalınlığının kurutma üzerine etkisi nümerik olarak incelenmiştir.

Kaynakça

  • Comsol Multiphysics 4.3a, 2012. Heat Transfer Model Library, Heat Transfer Module User’s Guide, Chemical Reaction Engineering Module User’s Guide.
  • Çengel, Y.A. (2011) Isı ve Kütle Transferi, 3. Baskıdan Çeviri, Güven Bilimsel Yayıncılık, İzmir, 879 s.
  • Darıcı, S. and Şen, S. (2012) Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi, Tesisat Mühendisliği, İzmir, 130.
  • Hussain, M.M. and Dıncer, I. (2003) Numerical Simulation of Two-Dimensional Heat and Moisture Transfer During Drying of a Rectangular Object, Numerical Heat Transfer, Part A:Application: 43:8, 867-878, doi:10.1080/713838150
  • Karim, M.A. and Hawlader, M.N.A. (2005) Mathematical Modelling and Experimental Investigation of Tropical Fruits Drying, International Journal of Heat and Mass Transfer, 48, 4914-4925.
  • Kumar, C. Karim, A. Koardder, M.U.H. Miller, G.J. (2012) Modeling Heat and Mass Transfer Process During Convection Drying of Fruit, 4th International Conference on Computational Methods (ICCM 2012),Australia.
  • Lemus-Mondaca, R. A. Zambra, C.E. Vega-Gálvez,A. Moraga, N.O. 2013. Coupled 3D heat and mass transfer model for numerical analysis of drying processin papaya slices, Journal of Food Engineering 116, 109–117, doi:10.1016/j.jfoodeng.2012.10.050
  • Maskan, M. (2001) Kinetics of Colour Change of Kiwi Fruits During Hot Air and Microwave Drying, Journal of Food Engineering, 48, 169-175.
  • Silva, V. Figueiredo, A.R. Costa, J.J. Guiné, R.P.F. (2014) Experimental and Mathematical Study of The Discontinuous Drying Kinetics of Pears, Journal of Food Engineering, 134, 30–36.
  • Zhu, A. ve Shen, X. (2014) The Model and Mass Transfer Characteristics of Convection Drying of Peach Slices, International Journal of Heat and Mass Transfer,72, 345–351, doi:10.1016/j.ijheatmasstransfer.2014.01.001
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fuat Tan Bu kişi benim

Ahmet Canbolat

Bahadır Erman Yüce

Burak Türkan

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 6 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tan, F., Canbolat, A., Yüce, B. E., Türkan, B. (2016). Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(1), 203-216. https://doi.org/10.17482/uujfe.82450
AMA Tan F, Canbolat A, Yüce BE, Türkan B. Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying. UUJFE. Nisan 2016;21(1):203-216. doi:10.17482/uujfe.82450
Chicago Tan, Fuat, Ahmet Canbolat, Bahadır Erman Yüce, ve Burak Türkan. “Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 21, sy. 1 (Nisan 2016): 203-16. https://doi.org/10.17482/uujfe.82450.
EndNote Tan F, Canbolat A, Yüce BE, Türkan B (01 Nisan 2016) Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 21 1 203–216.
IEEE F. Tan, A. Canbolat, B. E. Yüce, ve B. Türkan, “Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying”, UUJFE, c. 21, sy. 1, ss. 203–216, 2016, doi: 10.17482/uujfe.82450.
ISNAD Tan, Fuat vd. “Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 21/1 (Nisan 2016), 203-216. https://doi.org/10.17482/uujfe.82450.
JAMA Tan F, Canbolat A, Yüce BE, Türkan B. Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying. UUJFE. 2016;21:203–216.
MLA Tan, Fuat vd. “Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, c. 21, sy. 1, 2016, ss. 203-16, doi:10.17482/uujfe.82450.
Vancouver Tan F, Canbolat A, Yüce BE, Türkan B. Experimental and Numerical Investigation of Strawberry Drying. UUJFE. 2016;21(1):203-16.

DUYURU:

30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir).  Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr